Tidsplan EM 2018 Berlin

Tidsplan EM 2018 Berlin

Nå er årets friidrettshøydepunkt i gang - europamesterskapet i Berlin.
Den norske troppen ledes ann av Karsten Warholm, tre blad Ingebrigtsens og Karoline Bjerkeli Grøvdal. Vi ser vi frem til mange stolte norske friidrettsøyeblikk og håper på gull og medaljer.

I øvelser opp til og med 400 meter vil de 12 beste utøverne på årsbestelisten i 2018 gå direkte inn i semifinalene. De norske utøverne dette gjelder for er: Isabelle Pedersen, Amalie Iuel, Line Kloster og Karsten Warholm.

Her finner du tidsplanen: EM 2018 Tidsplan

Blir EM i Berlin tidenes beste for Norge?

Karsten Warholm planlegger et tøft program og kan ta «dobbel» i Berlin, når han trolig stiller opp på 400 meter både uten og med hekker.
Familiemesterskap for Ingebrigtsen-familien på 1500 meter. Henrik fikk gull på distansen i EM i 2012 i Helsinki, i Zürich to år senere ble det sølv, før han sikret bronse i Amsterdam i 2016. Filip er regjerende mester og stiller i sitt tredje europamesterskap utendørs. Jakob blir yngste EM-deltaker på 1500 meter noensinne og har i år satt europeisk juniorrekord på distansen med vanvittige 3.31.18 og tok sølv på øvelsen under junior-VM i år. Dette må vel bli en utrolig spennende 1500 meter ... kanskje overgår den galskapen, råskapen og den ekstatiske jubelen fra Amsterdam!
Karoline Bjerkeli Grøvdal er gullfavoritt på 3000 meter hinder. I tillegg er hun påmeldt til 5000 meter, men usikkert om endringer i tidskjemaet gjør at hun kan stille.
Vi har to medaljekandidater på maraton i Vidars Sondre Nordstad Moen og BULs Weldu Negash Gebretsadik. Vidar-løperen nærmest sjokkerte løpsverden med 2.05.48 i Japan i desember, men Nordstad Moen har slitt litt i vinter og vår. Nå er Sondre forhåpentligvis i godt gjenge og sånn sett blir han en klar gullkandidat i Tyskland. Gebretsadik er tidligere eritreisk statsborger, men ble norsk i fjor. BUL-løperen har løpt på 2.10.39 i år (fjerde best i Europa i år), mens persen er 2.09.14.
Medaljekandidat på korthekk er også Isabelle Pedersen og vi håper det blir mesterskapet der hun endelig får sin første seniormedalje. Hvilke jubelscener venter oss da?
Håvard Haukenes fra Norna-Salhus er påmeldt på begge kappgangdistansene og med medaljemuligheter på 50 kilometeren.
Norge har to finalekandidater på 400 meter hekk i Amalie Iuel fra Tyrving og Line Kloster fra Vidar. I tillegg til disse to stiller Norge med Elisabeth Slettum fra Skjalg.
Finalekandidat er også spydkaster Sigrid Borge, som har hatt sin beste sesong noensinne når en ser på stabiliteten i kastingen hennes.
Spennende tikamp med Fri-utøveren Martin Roe, som fikk sitt internasjonale gjennombrudd i fjor med 12.plass i VM i London. Norsk rekord med 8228 poeng er satt i år.
Ull/Kisa-løperen Thomas Roth jakter sin andre EM-finale på 800 meter i Berlin og med seg på øvelsen får han sin klubbkompis Markus Einan.
I sitt fjerde europamesterskap sikter Tonje Angelsen seg inn på en finaleplass. Hennes norske årsbeste lyder på 1.91 - som er seks centimeter bak hennes pers fra 2012, da det ble sølvmedalje under EM i Helsinki.
På korthekken for menn er det mulig Vladimir Vukicevic kommer seg til en semifinaleplass ... og kanskje da med en norsk rekord.
Tom Erling Kårbø og Eivind Henriksen jakter på plass i finaler. Tom Erling jobber seg sakte inn mot europatoppen på 3000m hinder og Eivind Henriksen fra Tjalve har hatt en strålende sesong hvor han forbedret sin norske rekord i slegge til 76.66.
Jonathan Quarcoo fra Orion er påmeldt de to korteste distansene og gjør sin EM-debut i Berlin. Han satser først og fremst på 200 meteren og klarer han å løpe rundt pers er ikke en finaleplass helt utenkelig.
Spennende duo på 800 meter når Hedda Hynne fra Strindheim og Yngvild Elvemo fra BUL stiller til start. I Amsterdam EM tok Hynne en sterk syvendeplass og sørget da for å være første norske kvinne i en EM-finale på distansen.
Stavhopper Lene Retzius debuterer i senior EM i en sesong hvor hun hadde sin beste dag på friidrettsbanen (så langt) i slutten av mai (Clean Air Games på Lambertseter) da hun forbedret den norske rekorden hele tre ganger, senest til 4.50. Da skal det absolutt være mulig å komme seg til finale, men hun må nok opp mot pers.
Våre to herrer i stav er Eirik Dolve fra Fana og Sondre Guttormsen fra Ski. Guttormsen har flyttet den norske juniorrekorden flere ganger, senest til 5.60 (Karlstad) i juli. Dolve, som er tidligere junioreuropamester i øvelsen, står med 5.41 som årsbeste.
Norge stiller med to kvinner på 100 meter og 200 meter. Ezinne Okparaebo (Norna-Salhus) løper sitt femte europamesterskap utendørs, men i EM stiller på 200 meter for første gang. Helene Rønningen, som fyller 20 år snart, er først og fremst med for å kjenne hvordan det er å være med i et stort seniormesterskap. Men om Helene overrasker oss igjen, slik Tyrving-jenta gjorde på Bislett Games i juni, kan det være muligheter for å komme seg videre til en semifinale.
Marius Vedvik fra Gular gjør sin tredje opptreden i EM utendørs, andre gang på 10 000 meter. Det blir 25-runder hvor han har mulighet til å forbedre 14 plassen på distansen fra Zürich 2014.
To unge kastere får prøve seg. Kulestøter Marcus Thomsen (Tjalve) og diskoskaster Ola Stunes Isene (Sturla) fikk begge invitasjon til mesterskapet av det europeiske friidrettsforbundet (EA). Thomsen har hatt en fin sesong og perset til 19.70 i midten av juli og likeledes med Stunes Isene som har forbedret persen sin i diskos til 63.30.

Vi gleder oss til europamesterskapet på nydelige Olympiastadion, som var OL-stadion i 1936, og har plass til nærmere 75.000 tilskuere. Her blir det sikkert god stemming og vi heier på alle gode prestasjoner ... og heier litt ekstra på alle våre norske utøvere.

07.08.2018 13:52