FIV-priser 2015

FIV-priser 2015

I helgen hadde styret i Friidrettens Venner gleden av å utdele prisene:

Årets navn i norsk friidrett til Isabelle Pedersen.
Friidrettens Prestasjonspris til Karsten Warholm.
Friidrettens Utviklingspris til Even Meinseth.
Friidrettens trenerpris tildeles i samarbeid med Trenerforeningen og er for 2015 gitt til Harald Heier, Laksevåg IL.
Friidrettens dommerpris tildeles i samarbeid med Forbundets dommerutvalg og er for 2015 gitt til Knut Lunde, Breimsbygda idrettslag.

Prisene ble utdelt på lørdagen under friidrettsgallaen i Stavanger, i forbindelse med Kompetansehelgen til Norges friidrettsforbund, den 22-24. januar. Vår styreleder Jan Arne Kragset stod for utdelingen. Unntaket var trenerprisen som ble utdelt i høst, på det årlige trenerseminaret i Oslo.

«Årets navn i norsk friidrett» - Isabelle Pedersen (f. 1992), IL i BUL

Hekkeløperen har lagt en strålende sesong bak seg med både VM-deltagelse, sin første kongepokal under NM og ny personlig rekord på fredag ettermiddag i Beijing. Da jublet hun over personlig rekord på 12,86 som var én plassering og fattige 5/100 - fra å gå til VM-finalen på 100 meter hekk.

Hennes prestasjoner denne sesongen gjør henne til Årets navn i friidretten og gav henne nominasjon til Idrettsgallaen, som Årets gjennombrudd.

Prisen er en miniatyrutgave av Grete Waitz statuen som ble reist utenfor Bislett Stadion og den ble utdelt under lørdagens friidrettsgalla i forbindelse med Kompetansehelgen til Norges friidrettsforbund. Vår styreleder overrakte miniatyrstatuetten til Anne Farseth, IL i BUL, som tok i mot prisen på Isabelles vegne.

Isabelle, som for tiden er i USA, hilste til friidrettsgallaen via en videolink. «Jeg vil gjerne takke for denne prisen her (holder frem Grete Waitz statuetten). En av de større prisen du kan få i norsk friidrett. Å bli Årets navn er ufattelig stort.»

 

«Friidrettens utviklingspris» - Even Meinseth (f.1996), Sørild FIK

Sprinteren Meinseth forbedret den norske juniorrekorden på 200m hele 4 ganger i løpet av utendørssesongen 2015. Han ble nordisk juniormester på 100m med 10.38 og ikke minst kapret han bronsemedalje på 200m under EM for junior i Eskilstuna. Han tok også sølv på 100m under NM i Haugesund. Han er nr. 6 på årets europastatistikk - med bare 4 hundredeler opp til nr. 3.

Som dere ser på bildet øverst kom Even opp på scenen og mottok sin velfortjente pris. Han har byttet ut sine trener-foreldre i Grimstad og klubben Sørild med det gode trenerapparatet i Sandnes. «Målet mitt kommende sesong er å kvalifisere meg til EM i Amsterdam, var beskjeden fra en ubeskjeden Even.» Han fortalte også at stipendet på 10.000 kroner kommer godt med, da han i mars drar på treningsleir til USA.

«Friidrettens prestasjonspris» - Karsten Warholm (f.1996), Dimna IL

Under NM var det multitalentet Karsten Warholm som fikk guttas kongepokal. Han tok NM-gullet på favorittdistansen 400 meter, og gikk også til topps på 400m hekk, og tok sølvet på 110m hekk og i lengde.

Han vant to sølvmedaljer i junior-EM, på 400m og i 10-kamp. Der hadde han et ekstremt tøft program og løp fire 400-meterløp på tre dager. I finalen på 400m kjempet han om seieren til siste meter – og fikk en meget sterk tid på 46.50.

I september tok han farvel med UM og blir stående med utrolige 53 gull og 103 mesterskapsmedaljer. Litt av et multitalent og det må vel være «verdensrekord»!

Dimnas Olav Hansen mottok prisen på Karstens vegne. Også med denne prisen fulgte det et treningsstipend på 10.000 kroner fra Friidrettens Venner.

Multitalentet var på treningsleir på Tenerife og hilste derfor til friidrettsgallaen via en videolink. Foruten å takke Friidrettens Venner for viktig og flotte arbeid kom det en humoristisk og tørrvittig hilsen fra Karsten på hotellrommet … det vil si liggende i badekaret.

«Friidrettens dommerpris» - Knut Lunde, Breimsbygda idrettslag

Få eller ingen har med sin dommerkompetanse vært mer aktiv som stevneleder gjennom mange år enn årets dommer. I perioden 1982-1998 ble det arrangert 12 Byrkjelo Games, alle med Knut Lunde som stevneleder, og siden har han vært den selvsagte stevneleder for 11 norgesmesterskap (NM) som er arrangert på Byrkjelo stadion, 3 av dem hovedmesterskap. Siste mesterskap var juniormesterskapet i 2015. I tillegg har dommeren Knut Lunde vært leder av en rekke mindre stevner de siste 50 åra.

Knut Lunde har også gjort en stor innsats med lederverv i sitt idrettslag og med verv både i krets og forbund. I tillegg har han gjort en kjempeinnsats med anleggsarbeidet på Byrkjelo stadion.

En dommer som planlegger grundig og leder, har god regelforståelse og sørger for at også andre dommere i stevnet utfører jobbene perfekt.

Forbundets dommerutvalg har også i år bidratt med innstillingen på «Årets dommer».

Det er alltid hyggelig å hedre hverdagsheltene der ute i den store friidrettsfamilien og Knut er utvilsomt en slik representant. Fortjent kunne han motta krystallvasen og applausen fra hele salen.     

 

«Friidrettens trenerpris» - Harald Heier, Laksevåg IL

Harald Heier har vært klubbtrener i Laksevåg IL i over 30 år - for alle i klubben - i alle øvelser og uansett nivå. Han har også hjulpet utøvere i andre klubber.

Det som er mest imponerende er at han har hatt så mange utøvere over så lang tid og samtidig klart å heve mange til svært høyt nivå.

På en måte ble ringen sluttet i 2015. I 1985 tok Geir Søgnebotten bronse i junior-EM på 800m og i 2015 tok så Beatrice Llano sølv i slegge i junior-EM.

Prisen består av et diplom og et trenerutviklings-stipend på 10.000 kroner.

27.01.2016 14:06