NM 2019 Hamar

NM 2019 Hamar

Det er i NM utøvere får målt krefter med de store - utøverne i forbundets satsingsgrupper, medaljevinnere eller finalister fra internasjonale mesterskap.

Det er i NM våre fremadstormende juniorer får målt krefter med etablerte seniorutøvere og får en mulighet til å ta nye steg på utviklingsstigen.

Det er i NM vi får mange dueller, det konkurreres om medaljer og kongepokaler, noen oppturer og noen nedturer, og det er det stevnet hvor det er ekstra hyggelig å sette personlig rekord – fordi Friidrettens Venner deler ut pers-premie til alle som kommer på toppen av sin personlige pall.

Supert godt vær og pang start på NM på Hamar fredag med mange gode resultater fra de som løp, de som kaster tungt og de som svinger seg høyt. En spesiell jubeldag for Warholm som for første gang tok 13 steg mellom hver hekk på alle sine 400mh. For en gutt som er i form ble det ny mesterskapsrekord, bare 31 hundredeler bak hans egen europarekord.

Det ble også en fantastisk start på årets NM på Hamar for Marius Garmann Sørli (Ask). – Til tross for en brutal start på 5000m for min del, klarte jeg å karre meg inn til en solid ny pers med hele 8,3sek! 14.28.70 lyder tiden som også holdt til Askøyrekord/klubbrekord. Gleder meg til resten av mesterskapet her på Hamar.

En motivert og fornøyd Pernille Lund (BSK) sitter igjen med mye positivt fra friidretts-NM på Hamar og med en «pers»-oppmuntring fra Friidrettens Venner i bagasjen når hun reiste hjem lørdag ettermiddag. - For første gang i et større mesterskap klarte jeg å stole på at jeg har gjort det beste jeg kan på trening de siste månedene, slik at NM kunne handle mest om å nyte å være en del av konkurransen og av friidretts-Norge. For all heder og ære til de to sistnevnte; konkurransen ble virkelig gjennomført med stil og friidretts-Norge blomstrer jo som aldri før. Så kult og inspirerende å få oppleve og ta del i! Og av de det er ekstra hyggelig å møte igjen fra den store friidrettsfamilien, vil jeg trekke frem Norges blideste sprintere Alice, Marte og Vallsets store stjerne Tonje.

Henrik Flåtnes, Tønsberg Friidrettsklubb, slo til med 15,46 i tresteg i siste hopp her på Hamar søndag og vant dermed trestegsfinalen og satte ny personlig rekord. I lengde ble det nok en litt skuffende 4. plass.

- Hele familien min bestemte oss for å reise til USA på ferie, tidlig i sommerferien min. Da vi reiste «over there» viste jeg at treningen måtte holdes vedlike også på familieferie. Jeg trente greit der borte … syntes da jeg, men når jeg ser tilbake på det ble det nok alt for rolige treninger med tanke på det som kom av EM og NM. Jeg reiste til Hamar sammen med hele familien og Tønsberg Friidrettsklubb. Jeg er utrolig privilegert som har en så støttende familie, som reiser med meg rundt på stevner - heier og står i. Jeg skulle hoppe både tresteg og lengde i NM. Lengde, som er en øvelse jeg driver mest med, ble en liten skuffelse mens tresteg ble den store oppturen. På banen er vi bitre konkurrenter samtidig som vi er venner som alltid prøver å får det beste ut av hverandre, dette føler jeg trestegfinalen er et godt bevis på. Utenfor banen er jeg nesten aldri med familien når vi er på tur, da passer jeg på å være så mye med friidrettsvennene mine så mye som mulig fordi vi bare møtes når vi er på stevner og turer sammen. Vennene man får via friidretten er spesielle, ikke bare har vi det morsomt sammen, men vi opplever både nedturer og oppturer sammen og det er med på å bygge et enda sterkere vennskap. Det å prestere når det virkelig gjelder er det alle idrettsutøvere jobber for. Det at jeg klarte det i «trestegen» under NM på Hamar er en virkelig motivasjons boost, det viser at det vi gjør er inne på noe riktig.

Henrik deltok i sitt første senior NM utendørs i 2017, hvor han kom på 3. plass i lengde og 2. plass i tresteg. Deretter konkurrerte han i NM innendørs i 2018, der også i lengde og tresteg som resulterte i to bronse medaljer. I utendørs NM 2018 deltok han igjen lengde og tresteg, og ble norsk mester i lengde for første gang og kom på 4. plass i tresteg. Innendørs NM i år deltok han i lengde og ble også der norsk mester. Fantastiske senior meritter for en gutt født i desember 2001.

Årets viktigste arrangement i norsk friidrett ble som vanlig avsluttet med utdeling av kongepokal. Som i 2017 ble det Karoline som fikk den for beste kvinnelige prestasjon og Karsten som fikk den for beste mannlige prestasjon, og da ble Warholm historisk som første mann til å ta 5 strake kongepokaler i friidrett.

Takk for et flott mesterskap badende i sol, takk til friidrettsklubben Orion FIK og Hamar IL friidrett for gjennomføringen av mesterskapet på det nye anlegget Hamar idrettspark på Børstad.

Det ble 90 personlige rekorder under helgen, fordelt på kjønn: 43 perser for kvinner og 47 for menn. 15 perser på 10000m menn og 8 på 5000m menn. For kvinner ble det flest perser på 200m med 8 perser og 6 på 5000m.

Antall «perser» i tidligere mesterskap:
2018 Byrkjelo 39
2017 Sandnes 74
2016 Askøy 65
2015 Haugesund 75
2014 Jessheim 75
2013 Tønsberg 76
2012 Kristiansand 64
2011 Byrkjelo 65
2010 Sandnes 55
2009 Lillehammer 72

Se her oppsummering av lørdagen: 2019 NM film 1

Se her oppsummering av søndagen: 2019 NM film 2

05.08.2019 18:58