Utdelingene av FIV-prisene 2014 fant sted under forbundets Kompetansehelgen i Trondheim, under gallamiddagen på lørdag.
Arrangementet hadde deltagerrekord med over 400 deltagere. Gallamiddagen gir en flotte og verdig rammen om prisoverrekkelsen. Det blir en fin opplevelse for prisvinnerne. Prisutdeler for Friidrettens Venners var vår styreleder Jan Arne Kragset og han delte ut Årets navn, Utviklingsprisen som gikk til to utøvere i år og Dommerprisen.
Prisen Årets navn i norsk friidrett for 2014 er tildelt Henrik Ingebrigtsen
Henrik Ingebrigtsen (f. 1991) fra Sandnes IL fikk sitt store gjennombrudd på mellomdistanse i 2012 og for tredje året på rad ble han tildelt prisen Årets navn i norsk friidrett.
Miniatyrstatuetten av Grete Waitz-skulpturen utenfor Bislett kan bare vinnes en gang, derfor vanket det igjen et flott TAG Heuer armbåndsur på Henrik sammen med et par ekstra tøffe TAG Heuer solbriller. Henrik fikk prisen ikke minst på bakgrunn av at han tok Norges eneste medalje i EM, med sølv på 1500 meter.
Hans satte norsk rekord på 1500 to ganger (3:33.68 og 3:31.46) og to ganger på mile (3:53.62 og 3.50.72). Begge rekorder er nå løftet til høyt internasjonalt nivå.
Henrik har dessuten hevdet seg med glans i en rekke Diamond League stevner og han ble norgesmester på 1500 meter.
Det var Anne Brit Sandberg som mottok prisen på vegne av Henrik, som var opptatt med Holta Runners samling i Sandnes. Men Henrik hilste til oss alle på gallaen i Trondheim og lovet å komme neste gang han skulle være så heldig å få en pris fra Friidrettens Venner.
Friidrettens utviklingspris for 2014 er tildelt Nadia Akpana Assa og Sven Martin Skagestad
Nadia Akpana Assa (f. 1995) fra BUL IL vant overraskende lengdekvalifiseringen under årets junior-VM i Eugene USA, der hun tangerte norsk juniorrekord med 6.39. I mesterskapet viste hun både stabilitet og gode konkurransenerver med å prestere til sølvmedalje, årsbeste og personlig rekord, samt tangering av Ingvild Larsens norske juniorrekord.
Forholdene i finalekonkurransen var ustabile på grunn av motvind, likevel hoppet hun opp mot sitt maksimum med resultatet 6.31.
.
Allerede under innendørssesongen viste Nadia solid utvikling. I 2013-sesongen sto hun med et besteresultat på 6.08. I de to konkurransene hun gjorde innendørs økte hun først til 6.20 og i den neste til 6.21.
Utendørssesongen startet hun med 6.37 i Østlands-mesterskapet, deretter deltok hun ganske jevnt fram mot NM der hun hoppet 6.36. Jevnheten sladrer om at det ligger et potensial i Nadia som vi bare kan glede oss til å se enda tydeligere. Nadia har nemlig trøbbel med hamstringmuskulaturen og våger ikke satse for fullt i tilløp, faktisk - hun har derfor ikke løpt noen 100 m i år.
Likevel en meget vellykket, fint avveiet og planlagt, konkurransesesong i nært samarbeid med den dyktige treneren Joanna Bryla. Nadia inntar etter sesongen 2014 en 7. plass på årets verdensstatistikk for junior. Da er det sterkt med en så vidt klar sølvmedalje i junior-VM. Allerede under innendørssesongen viste Nadia solid utvikling. I 2013-sesongen sto hun med et besteresultat på 6.08. I de to konkurransene hun gjorde innendørs økte hun først til 6.20 og i den neste til 6.21.