Friidrettsgallaen 2017

Friidrettsgallaen 2017

På lørdagskvelden under Kompetansehelgen avholdes friidrettsgallaen med utdeling av priser og da alle hovedprisene fra Friidrettens Venner.

I år hadde vi en ekstra pris, Berit Berthelsen-pokalen, som var satt opp til den første juniorkvinne under 20 år som sletter Berthelsens lengderekord for kvinner junior på 6.46 på Gladsaxe stadion, København 19.08.1964. Og her fikk vi gleden av at Berit Tøien Berthelsen selv foretok prisoverrekkelsen til Nadia Akpana Assa. Og for noen i den store gallasalen ble dette kveldens "moment". Nadia (19 år) hoppet 6,48 m i Tallinn i Estland 11.07.2015 og slo da Berthelsens rekord, som ble 51 år gammel. På pokalen er både Berit Berthelsens gamle rekord og vinnerens resultat inngravert.

Neste pris ble delt ut av forbundets president Tore Hordnes og «Friidrettens dommerpris» gikk til Leif Engebretsen, FIK Orion. Det er få eller ingen som med sin dommerkompetanse vært mer aktiv som stevneleder og i mange andre funksjoner enn årets dommer for 2016. Da Norwegian Grand Prix ble lagt til Hamar i 2015 var han en selvskreven stevneleder, noe han var også i 2016. Vinneren er alltid positiv og bidrar på alle områder når han blir spurt, enten det er som stevneleder, dommer, økonomiansvarlig, funksjonæransvarlig eller utstyrsansvarlig. Forbundets Dommerutvalg har også i år bidratt med innstillingen på «Årets dommer».

Deretter fortsatte vår styreleder Jan Arne Kragset å dele ut «Friidrettens utviklingspris» til Beatrice Nedberge Llano (f.1997), Laksevåg TIL og Jakob Ingebrigtsen (f.2000), Sandnes IL. Beatrice har markert seg med sterke internasjonale resultater gjennom hele sin tid som juniorutøver. Dette ble kronet med nordisk juniorrekord med 67,86 meter i slegge og ikke minst tittelen som juniorverdensmester.
Jakob er fremdeles å regne som ung i juniorsammenheng. Hans resultater vekker allikevel oppsikt langt utover Norges grenser. I 2016 oppnådde han 3:42.44 på 1.500 m, det beste resultatet i verden oppnådd av utøver født på 2000-tallet. Han ble nr. 9 i junior-VM, men ikke minst vant han EM i terrengløp for U20 på en suveren måte.
Opp på scenen kom en litt stolt prisvinner Jakob og mor Ragnfrid Llano, som mottok for Beatrice. Hva skulle hun ha gjort uten en super friidretts mamma ...

Kragset fortsatte med «Friidrettens prestasjonspris» som gikk til Karoline Bjerkeli Grøvdal (f.1990), IK Tjalve og Filip Ingebrigtsen (f.1993), Sandnes IL. Karoline Grøvdal oppnådde sterke resultater på flere distanser, alt fra 800 meter til 10.000 meter. Hun tok bronse både på 10.000 meter under EM i Amsterdam og i EM terrengløp i Italia nå i desember. I OL ble det syvende plass på 5.000 meter og niende plass på 10.000 meter. Filip Ingebrigtsen fikk sitt virkelige gjennombrudd i 2016 med sterke resultater på mellomdistanse. Han løp ned sin pers på 1.500 m fra 3:38.76, satt i 2013, til 3:32.43 og vant EM-gullet i Amsterdam. Han hadde det ellevte beste resultatet i verden på 1.500 meter i 2016.

Da begge prisvinnerne var opptatt med treningsleir i Sør Afrika så var det en av «verdens beste friidretts-trener-pappaer» som stolt mottok prisen for Filip og en «sprintende» blid John Ertzgaard som mottok prisen for Karoline. Men hyggelige videohilsninger fra prisvinnerne fikk alle på gallamiddagen se dem på storskjermen.

Så var det den gjeve «Årets navn i norsk friidrett» som stod for tur - denne ble tildelt Karsten Warholm (f.1996), Dimna IL. I 2016 senket han persen sin på langhekken fra 51.09 til 48.49, ble nr. 6 i EM i Amsterdam og plasserte seg godt i OL i Rio, der han så vidt ble slått ut i semifinalen. På 400m hekk var han nr. 10 i verden i 2016 og den beste U23-utøveren. På 400m flatt senket han den norske rekorden til 46.10. Men egentlig løp han på 45.8 under NM, uten å få godkjent tid. Den positive måten han taklet den situasjonen på bidro også til at han ble årets navn i norsk friidrett. Når prisvinneren var opptatt med treningsleir på Tenerife, så var det en av «verdens beste friidretts mammaer» som mottok prisen på Karstens vegne - Kristine Haddal. Karsten sendte til friidrettsgallaen en fin fin videohilsen med et humoristik innslag, som ble sendt på storskjermen ... og den guttens «sparetips» og «kompetansetips» humrer vi av ennå.

Kvelden ble avsluttet med utøvernes egen pris, «Friidrettens Utøverpris» som også gikk til Karsten Warholm. Her er det utøverne selv som har stemt frem vinneren basert på 5 nominerte kandidater av alle de foreslåtte kandidatene. Både alle forslagene og de totalt 630 stemmer vi fikk inn er dette tydeligvis en pris som har engasjert friidrettsmiljøet.
De nominerte var: Nadia Akpana Assa, Yngvild Elvemo, Filip Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Runar Steinstad. Denne gangen var det vårt styremdlem Ronny Nilsen som delte ut prisen. Igjen tok Karstens mor turen opp på scenen. Like etterpå fikk vi SMS-hilsen fra Karsten som takket for begge prisene, som han verdsetter høyt og dette betyr ufattelig mye for ham.

Styret i Friidrettens Venner takker alle som bidro til den flotte prisutdelingen og en spesiell takk til Nadia, Jakob og alle de andre som tok turen opp på scenen og mottok prisene på andres vegne.

Mer om prisene kan du se under FIVs Prisvinnere og historikken på prisene finner du under fanen Prisutdelinger.

23.01.2017 19:43