NM 2018 Byrkjelo

NM 2018 Byrkjelo

Det er med stor glede Friidrettens Venner delte ut 39 nye «pers»-premier under Norgesmesterskapet i Byrkjelo 2018, men vi skulle så gjerne sett at mange flere hadde satt pers.

Friidrettens Venner har i flere år søkt å motivere til innsatsfylt deltagelse i Norgesmesterskapet i friidrett, ved å gi alle deltagerne som setter personlig rekord under mesterskapet en premie. På denne måten bidrar vi til at stolte norske friidrettsøyeblikk får den oppmerksomhet de fortjener.

Styreleder Jan Arne Kragset og styremedlem Stein Rohde-Hanssen gledet seg over de mange gode prestasjonene under mesterskapet og ikke minst til de som kommer på toppen av sin «personlige pall». - Det er alltid hyggelige å dele ut den fine «pers»-premien sier begge to. Premien er en krystallvase, med inskripsjonen «Gratulerer med «pers» NM Byrkjelo 2018» og FIV-logoen. I tillegg får pers-utøverne hver sin «FIV-BUFF».

Fredagen på Byrkjelo stadion ble preget av «litt blåst» så det ble dessverre ikke satt flere enn 11 personlige rekorder, men de som klarte det var veldig fornøyde.
Også lørdagen på Byrkjelo stadion ble dessverre preget av enda mere vær, voldsom vind og regn. Utøverne gjorde likevel sitt beste, noe som førte til flere fine resultater men ikke mer en 8 perser. En som perset var Marit Årdalsbakke (26) fra Gloppen Friidrettslag som ikke har konkurrert på friidrettsbanen på fire år da hun nå er på landslaget i vektløfting. Men med NM på hjemmebane ønsket Marit igjen å konkurrere på friidrettsbanen og slo til med 44:55 i diskos og var strålende fornøyd med ny pers - økte med 1 meter på den gamle, fra NM 2014.
- Vektløfting har gjort meg sterkere og det slo tydeligvis godt an på kast-formen. I slegge kom hun på fjerde, hvor klubbvenninnen Trude Raad, som også deltok i diskos, tok NM gull.
Innpakket i regntøy fant vi noen av de mest trofaste blant NM publikummet, Eldbjørg Kragset og Øystein Apalen, som har vært på så å si alle NM siden 1985. Men øverst på «NM-publikums-pallen» kommer nok Steinar Ørum som på Byrkjelo rundet 40 strake NM som tilskuer. Det må nok være rekord … inntil noen eventuelt forteller oss noe annet!
I år var Eldbjørg og Øystein også tilskuere på Olympiastadion i Berlin under EM … så der slo de Steinar.

På søndagen ble det en regnfri dag på Byrkjelo stadion. Det fortjente alle. Da ble det satt 20 personlige rekorder, hvor de fleste kom blant 10.000 meter løperne. Mellom alle oppgavene fikk vi snakket med noen av de unge frivillige: Vincent og Markus fra Breim skole og Oliver fra Gloppen skole som alle syntes det var litt kaldt på lørdag, men ellers så var alt veldig kjekt, og mest moro var det å treffe alle utøverne og ta selfies med Ingebrigtsen brødrene og Karsten. Under premieutdelingen var det Ine Sofie Strand, Sofie Natås og Ida Emilie Hole som i sine flotte bunader satte en flott ramme for premieutdelingen.

På Byrkjelo hilste vi på mamma Kathrin Weinberg, som var der sammen med sønnen Myron som stilte i spyd konkurransen. Myron Weinberg (KIF Friidrett) er en av fire søsken, hvor tre av dem er i norgestoppen: Myron (G19) og Stella (U23) i spyd og Fabian (G17) i diskos. Faren er trener og ellers hjelper også andre trenere til, slik som da Myron i sommer var i Tyskland og trente sammen med Thomas Roehler (Olympisk mester og Europa mester) og treneren hans. - Inspirerende og veldig utviklende, her fikk han en masse input og hjelp sa Kathrin. Med en skade på begynnelse av året nyter Myron nå å kunne konkurrere og delta på de siste stevnene. Myron perset under Nordisk U20 så han håpet på ny pers under NM, men dessverre gikk det ikke denne gang … men Myron satser og ser frem til å få en personlig rekord på over 70 meter. Vi applauderer og ønsker hele friidrettsfamilien Weinberg lykke til.

Det er egentlig ikke til å tro at lille Breimsbygda IL (BIL) skulle kunne klare å arrangere hovedmesterskapet på Byrkjelo hvor det bor ca. 400 i sentrum av Byrkjelo, men totalt 1.500 i hele Breimsbygda. At Breimsbygda IL så klarte å få 350 frivillige til å stille opp for NM-festen, med bidrag på 50 funksjonærer fra de andre nærliggende klubbene: Fjellhug/Vereide IL, Sandane Turn og Idrettslag, Hyen IL, Jølster IL og Brodd IL.
- Alt arbeidet er basert på dugnad/frivillighet, totalt ca. 10.000 timer hvor ca. 10% er timer fra andre klubber fortalte leder av hovedkomiteen Rolf Kjetil Egge. BIL betaler ut ca. 100.000 i kompensasjon til de andre klubbene og det resterende overskuddet blir i Breimsbygda.
Hele 2/3 av alle som bor i bygda er medlem i idrettslaget, og det er nesten gratis å være medlem og trene. Idrettslaget eier flere anlegg og bortimot alt er driftet på dugnad, med unntak av skianlegget. Breimsbygda har også stor aktivitet med andre idretter som ski, fotball, håndball, sykkel, vektløfting, volleyball, orientering og barneidrettsgruppe.

Vi gratulere leder av hovedkomiteen Rolf Kjetil Egge og alle de frivillige med en fin fin NM-helg, selv med de utfordringene været gav. Vi applauderer og er skikkelig imponert over gjennomføringen, den fine stemningen og velfungerende samarbeid.

Joachim Sandberg (Sandnes IL) forteller om stolt friidrettsøyeblikk tilbake fra NM 2012 i Kristiansand hvor han som ung gutt fikk ta turen på seiersseremonien sammen med Jays, Torbjørn Lysne og Florøs Øyvind Strømmen Kjerpeset.
Se filmen her: Pers-minner Joachim Sandberg

Vi gratulerer kongepokalvinnerne Sigrid Borge (Osterøy) og Karsten Warholm Dimna). Sigrid fikk sin første kongepokal og Karsten fikk sin fjerde pokal - fire strake på rad.

Antall «perser» i tidligere mesterskap:
2017 Sandnes 74
2016 Askøy 65
2015 Haugesund 75
2014 Jessheim 75
2013 Tønsberg 76
2012 Kristiansand 64
2011 Byrkjelo 65
2010 Sandnes 55
2009 Lillehammer 72

23.08.2018 21:02