Magasinet Friidrett - utgave 1/2020

Magasinet Friidrett - utgave 1/2020

Om å sette pris på øyeblikkene 

«I perioden 2012 til 2014 tok jeg over ti NM-medaljer og satte en rekke personlige rekorder. Selvsagt satte jeg enormt pris på alt, men jeg kunne markert mine prestasjoner bedre og feiret de enda mer, spesielt der og da. Hver gang jeg perset ville jeg perse på nytt. Jeg stoppet aldri opp og reflekterte over hvor langt jeg hadde kommet, og hvor heldig jeg faktisk var i øyeblikket. Dette innså jeg først når motgangen meldte seg.»


Dette skriver hekkeløper Øyvind Strømmen Kjerpeset i artikkelen «Friidrettens opp og nedturer». En ærlig historie om hvordan han har gått gjennom store øyeblikk, men så å bli «slått i bakken» av motgang, for så å begynne den harde veien tilbake.

Det kryr av unge lovende talenter i Norsk Friidrett. Det er 18-19 åringer som vinner NM gull og presterer like bra, om ikke enda bedre enn seniorene. De er sugne på mer gull, trener hardt og er uredde. Egenskaper som er svært gode, men som også kan by på utfordringer dersom motgangen dukker opp. For er det noe en idrettsutøver som regel opplever er det motgang på et eller annet tidspunkt. Det kan være skader, sykdom, motivasjonssvikt, feiltrening eller noe helt annet. Da er spørsmålet: Hvordan håndterer en slike situasjoner? Har en god nok støtte rundt seg, er en sterk nok i hodet til å kjempe videre, har en nok glede av idretten og er miljøet rundt åpent og trygt? Dette er avgjørende for å nå målene sine. Individuell idrett kan nemlig være knalltøff dersom disse faktorene ikke er til stede. For Øyvinds del har han den gleden som skal til, og et trygt miljø rundt seg. Det daglige arbeidet sammen med venner for å oppnå målsetninger er uvurderlig i hans øyne, og anbefaler alle å sette pris på hver trening, og hver økt uten smerter eller sykdom. Det er kjempebra å ha høye og ambisiøse målsetninger, men det er faktisk veien til målet som er det viktigste, mener han.

I denne utgaven blir dere blant annet bedre kjent med stavtrener Anker Thomsen som har holdt det gående i en årrekke, og fått fram mange dyktige utøvere. Vi har møtt Christina Maria Toogood som er et prakteksemplar på å holde det gående fordi hun digger friidrett. Hun er en av de eldste mellomdistansejentene i norgestoppen, og må til tider se seg slått av de som er 10 år yngre. Det stopper derimot ikke Sandnes jenta. Hun bruker sin stayerevne både utenfor og på løpebanen.

Vi ønsker dere en fin senvinter videre, og så leses vi når sesongen akkurat har startet.

06.03.2020 17:00