Paddling med barn

Av Anders Thygesen

«Hva er det dere holder på med?» «Vi lager en tyvefelle» kommer det i kor fra Olav og Wilhelm på 4 og 5 år. De sitter på bakken utenfor teltet og jobber intenst med tau, teltplugger og pinner. Det er sent på kvelden, stedet er Tromøya utenfor Arendal. Olav og Wilhelm er på tur sammen for første gang. Wilhelms lillebror Edvard er med, og så pappaene deres. Pappaene til Wilhelm og Olav har fått den ideen at det kan være lurt å kombinere sine egne interesser for turpadling med havkajakk, med familieferie. Denne kvelden var spesielt fin. Det var sommer og varmt. Ungene koste seg, og vi fikk bekreftet alle teorier vi hadde hatt på forhånd om at dette måtte være en fin ting å gjøre: Å pakke telt, soveposer, klær, kokeutstyr og mat i en dobbelkajakk, sette barna i fremre cockpit, og padle ut i det blå.

Dette var første langturen i havkajakk med barn. Den gikk fra Tromøya til Nevlunghavn, og varte en uke. Været var bra, noe som absolutt bidro til suksess, og kajakktur har nå blitt en viktig del av sommerferien. Til å begynne med var vi en gruppe på to voksne og tre barn. Det har vært et jevnt tilsig av venner og familie som har ønsket å få bli med, og nå kommer vi trolig til å bli en flåte av 6 dobbelkajakker, 6 voksne og 9 barn! Alle er gutter, og det er litt tilfeldig. At vi er blitt mange er bare hyggelig, men vi bør snart ikke bli flere, av hensyn til at vi må kunne finne bra leirplasser. Av hensyn til andre, holder vi oss helst litt for oss selv. Vi finner en leirplass ute i skjærgården. Leirplassen pleier å likne en skikkelig sigøynerleir, med tørkesnorer på kryss og tvers, kajakker, kokeutstyr, kjeler, bleier og unger i spredt orden.

En god ide?

Vi lurer ofte på hvorfor ikke flere driver med det samme og tenkte om mulig å inspirere andre til det vi mener er den ultimate ferien du kan ha med barna dine. Bakgrunnen for disse turene var at vi syntes vi fikk for lite tid til å padle etter å ha satt barn til verden. Vi hadde lyst til å ta med barna på noe av det vi er mest glad i selv, nemlig natur, friluftsliv og kajakk i en god blanding.

Steder å dra

Det er mange krav som teller når du skal på en slik tur. Både for egen og barnas del ønsker vi først og fremst bra vær. Vind gjør padlingen vanskelig, og langvarig regn gjør noe tilsvarende med humøret. Det vi har gjort er å legge turen sist i juli eller først i august. Dette er en periode som vanligvis har stabilt, fint vær, og det har ikke slått feil ennå. Steder å dra er også viktig. Vi har valgt Sørlandet og Sveriges vestkyst. Sistnevnte er størst suksess på grunn av lite "privat" grunn, mye fine leirplasser og mye stabilt fint vær. Dessuten synes barna det er stor stas å være i utlandet, der det snakkes et annet språk og der en har annerledes penger. Sist sommer startet vi med en biltur til Strømstad. Her parkerte vi bilene, pakket kajakkene og padlet av gårde utpå ettermiddagen. Heretter var det en ukes padling rundt i den fantastiske skjærgård som ligger syd for Strømstad. Dette vil vi gjerne anbefale familier, så vel som "vanlige" padlere. For å gjøre organiseringen enklere, returnerte vi til utgangspunktet før hjemreisen.

Sikkerhet

Sikkerhet er alltid et viktig tema som vi har tatt alvorlig. Vi er blitt bedre gjennom årene og det største uhellet til nå, var da Edvard på 2 ½ på den første Sørlandsturen ble vekket av å få en enslig bølge i fanget en ettermiddag utenfor Risør. Erfaring er en viktig forutsetning i tillegg til å være en stødig padler. Dette gjør en del valg enklere, og mulighetene flere. Likevel er det mulig å foreta lange turer uten å være en meget dyktig og erfaren padler, en må bare være mer forsiktig og ha ekstra stor sikkerhetsmargin. Det kalde vannet er alltid en fare på sjøen, både for voksne og barn. Det vi må være klar over, er at barn i mye mindre grad enn voksne tåler opphold i sjøen, selv midt på varmeste sommeren. Derfor er det aldri langt til land når vi padler på tur med barna, og varme tørre soveposer, varmt tørt tøy og varmt drikke er alltid lett tilgjengelig. Det innebærer også en stor sikkerhet å være mange i lag, noe som i vårt tilfelle muliggjør korte krysninger, dersom været tillater det.

"Hva skjer hvis noen velter" er ofte spørsmålet. Her kan en ha mange forskjellige teorier, det vi synes er viktig er å teste om de stemmer, før du legger ut på tur. En teori vi hadde var at vi lett kunne takle en velt på sjøen. Dette fikk vi prøvd ut skikkelig i fjor, der vi lokket ungene med på dette som en lek. Vi lå i en skjermet bukt, med sand på bunnen. Ungene hadde badet og lekt i vannet tidligere, og været var fint. Vi kom opp i kajakkene, og en voksen sto i vannet for å passe på. Velten gikk som planlagt. Både barn og voksen kom seg fint ut, og fløt opp med hjelp av en skikkelig redningsvest. Den voksne kunne lett hjelpe barnet opp i fremre cockpit, øse kajakken, og siden krabbe opp i selv, og padle til land.

Sikkerhet og komfort går om hverandre. TVM står for Tørr, varm og mett, og dette er nøkkelord til en vellykket tur. Sørg for at denne komforten aldri er langt unna, og du kan være sikker på at turen blir både hyggelig og sikkerhetsmessig forsvarlig. I tillegg til beskyttelse mot kulde trenger man selvfølgelig vanlige førstehjelpssaker. Det blir mye småkutt og rifter underveis som må renses og plastres. Beskyttelse mot sol er viktig, så solkrem, solbriller og hatt hører med. Kart og kompass er også viktige hjelpemidler. Særlig skjærgården i Sverige synes vi er vanskelig å finne rundt i. Det finnes så mange øyer og sund at det blir vanskelig å si hva som er hva uten kart. Og ofte er det mulig å finne en leirplass, butikk eller liknende, bare ut fra sjøkartet.

Dagen på tur

Vi har lagt opp til relativt lite organisering på disse turene. Det er litt av vitsen å slippe unna hverdagen, og leve her og nå. Likevel blir dagsrytmen ofte relativt ens. Vi bruker å sove så lenge vi kan, dvs ofte ikke så veldig lenge. Man våkner gjerne tidlig i telt, men kan jo bli i soveposen for det. Førstemann ut av posen pleier som regel å sette en primus i gang med å varme opp vann. Det er mye vann som blir brukt i løpet av dagen, og det tar litt tid å varme opp. Dessuten er det best ikke å spise frokost til lyden av en primus! Vi bruker å smøre litt niste under frokosten. Dette har vi lett tilgjengelig i kajakken sammen med varm og kald drikke. Da kan vi spise litt på sjøen, i tilfelle det tar tid å finne en passende plass å spise lunsj. Etter en lang frokost drikker de gamle kaffe mens barna leker. Pakkingen kommer som regel sent i gang, og fra vi begynner å pakke til vi sitter klar i kajakkene går det minst en time!

Første padlestrekk tar ca. 1- 1/2; time og vi padler en distanse på 5-6 km. Vi padler 2-3 sånne strekk om dagen og har en gjennomsnitts dags etappe på 15 km. Dette er et kompromiss mellom de voksnes og barnas behov. De voksne vil helst padle langt, mens barna synes det er mest moro å være i land; de synes padling er gøy når det bare ikke blir for lange strekk om gangen. Når vi er blitt enige om en bra leirplass, blir det litt organisering igjen. Noen ordner telt og andre lager middag. Barna utforsker øya! Etter middag er det lek for barna, til de blir trøtte. Vanlige leggetider er det ikke så mye av, og de får som regel lov å være lenge oppe. Vi bruker også å ha en "hviledag" i land, der vi ikke padler.

Råd til deg som har lyst å ta med ungene på tur

Hvis du synes dette høres ut som en god idé;, gir vi følgende råd: Tenk ut et turopplegg og planlegg det sammen med noen andre. Det går for eksempel an å høre i din lokale padleklubb om det er noen som kunne tenke seg å prøve på en slik tur. Få litt av de praktiske detaljer avklart på forhånd, og lag gjerne en "backup-plan" i tilfelle været ikke skulle tillate padling. Detaljer omkring sikkerhet er viktig å diskutere, og prøv helst teoriene ut i praksis. Planleggingen bør være preget av "Hva om det verste skjer"-tenkning. Tenk gjennom på forhånd hva som kan gå galt, og vær forberedt. Du må ikke bli for opphengt i planene dine heller. Husk på at den viktigste forutsetningen for en vellykket tur, er barnas trivsel. "Skal vi ikke snart på padletur igjen?" Olav er 7 år og planlegger årets tur. Han har fått hodelykt og tursag til bursdagen sin, og det er ingen tvil om at dette er utstyr han vil ha med på kajakktur. "Til sommeren, skal du ha med deg Gameboy'en da?" spør jeg forsiktig. Han kikker uforstående på meg. "Nei, den blir bare våt og går i stykker". Pappa puster lettet ut.

Utstyr

Utstyr er alltid et spennende tema å diskutere. Det vi har brukt av utstyr har fungert glimrende, og vi vil her skrive litt om det viktigste.

Telt

Vi har i alle år brukt lavvo. For det første er dette en meget sosial måte å bo på, i tillegg blir hensynet til komfort godt ivaretatt. Du har full ståhøyde inne, og meget god plass til å sove, lage mat og lagre bagasje. Vi har brukt en lett variant fra Frisport med ytterduk og bunnduk. Innertelt har vi ikke hatt behov for, men bunnduken har vist seg å være meget praktisk. Lavvo har den fordelen at du kan brenne bål inne, og få tørket tøy i tilfelle av regn eller uhell. Ulempen må være at lavvoen har et stort vindfang, og at du ikke kan sette den opp hvor som helst. Dette har ikke vært noe problem på noen av våre turer. Uansett er vi kresne på hvor vi skal slå leir, og vi finner alltid en stor nok gresslette som ligger litt i le.

Klær

Masse klær er en fordel! Vi bruker mye ull og regntøy på barna. Er været fint når vi starter dagens padling, er vi lett kledd, med har det varme og vanntette lett tilgjengelig. En må huske på at barna sitter mer stille i kajakken enn de voksne som padler, og at det nesten alltid er litt vind på sjøen. I tilfelle av velt er ull og regntøy også tingen for fort å få varme i kroppen igjen. I land er gummistøvler mye brukt, og tørre sokker kan man nesten ikke få nok av!

Mat/kokeutstyr.

Med hensyn til mat pleier vi å organisere det slik at hver familie sørger for brød og pålegg til sin egen lunsj og frokost, og en middag til hele gruppa. Middagen har vi helst med hjemmefra, mens brødmat handler vi underveis. Vi stopper innom en butikk cirka hver 3. dag og handler det nødvendige pluss litt luksus: godteri og is til barna, og øl til de voksne. Av kokeutstyr har vi tidligere brukt rødspritbrenner og stormkjøkken. Dette fungerte fint når vi ikke var så mange. I sommer brukte vi et stort kjelesett og to Optimus-primuser, siden vi var så mange. Kjeler med tykk bunn er en fordel hvis du skal bruke primus, mens de lette kjelene fungerer fint på bål.

Kajakk.

Vi har brukt mange forskjellige kajakktyper og har funnet ut at de fleste havkajakker duger. Kleppers sammenleggbare dobling "Aerius Expedition" og Kajakkspesialistens "Baidarka dobbel" i tre og seilduk, har vært brukt hvert år med stort hell. I tillegg har vi hatt med oss diverse dobbelkajakker i mykplast og glassfiber, som også har fungert fint. Stabilitet og gode sjøegenskaper er nøkkelord her. I tillegg bør kajakken ikke være så stor at du har vanskelig med å styre den alene, dersom du kommer ut for dårlig vær, med vind og bølger. Barneåre er også en fin ting å ha med. Våre barn bruker dem ikke så ofte, men det er et håp om at de skal bli mer brukt etter hvert! Dekksbag er også en stor fordel, til å holde styr på alle dine småting. En dekksbag kan inneholde alt det du ønsker å ha lett tilgjengelig under padlingen: Thermos, drikkeflaske, matboks, sjokolade, solkrem, solbriller med mer.

lagt til handlevogn