Håndrulle

Å rulle en havkajakk ved hjelp av hendene alene har lenge vært ansett som litt av et karstykke blant padlere. Håndrullens historie er trolig like gammel som rullekunsten selv. DEt finnes sett adskillige filmopptak fra Grønland fra 1920- og 1930-tallet, der håndrulling inngår i enhver oppvisning av kajakkferdigheter. Det ligger i menneskets natur å utfordre egne ferdigheter og bli bedre. Derfor oppstår håndrullen sikkert kort tid etter at det første mennesket har lært å rulle med padleåre. Vi kan lett forestille oss hvordan neste utfordring blir å rulle med en stein i neven, dernest rulle med albuen, og så videre.

Alle de bakoverlente rullene standard rulle, kastetres rulle, håndrulle mf. har alle samme grunnleggende teknikk. Så jo dyktigere teknisk du blir, jo lettere er det for deg å mestre flere ruller.Mange møter motstand på veien til å lære fordi den grunnleggende rulleteknikken simpelthen er for dårlig. Man kan utføre en vanlig standardrulle under påvirkning av moderat stress. Men neppe en håndrulle… Det betyr for manges vedkommende at man må jekke seg ned et par hakk og ta tak i roten til problemene, nemlig å lære seg det grunnleggende i vanlig rulleteknikk bedre! Dette ebtyr at du ruller mer med kropen og mindre med åren - i store trekk. Et bra tip er å trene på flytestilling i kajakken. Kan du flye og rette deg opp, er du veldig langt. Kan du legge deg opp i flytestilling etter å ha rullet ned og stoppe opp for så å rette deg opp (rulle opp). Da er du i mål. TRen på flere ting samtidig.

Du må begynne med å redusere ting som stresser deg. Kle deg varmt, og bruk de hjelpemidler som finnes – dykkermaske eller svømmebriller, neseklype og ørepropper (vann i ørene påvirker balansen). Bassengtrening er selvsagt en god idé, men jeg har sett mange eksempler på mislykket bassengtrening også. Hvis du er overlatt helt til deg selv er det ikke nødvendigvis lettere å trene teknikk i et basseng. Jeg vil helst ha en hjelper inn på banen. Du bør finne deg en treningspartner som er klar for å stå i vannet ved din side og støtte, hjelpe og oppmuntre deg. Gjør du det, bør suksessen være innen rekkevidde! En av de vanligste feilene man gjør er å rette opp overkroppen, og da særlig hodet, for tidlig i rullen. Se på bildeserien, og legg nøye merke til rekkefølgen i bevegelsene: Først vrikkes kajakken på rett kjøl med hoftene. Overkroppen er fortsatt under vann. Du lener deg bakover og får overkroppen opp av vannet, mens hodet fremdeles ligger i vannet. Hodet kommer opp til aller sist.

Fint om man kan finne seg en treningspartner på samme nivå som en selv. På den måte kan begge få maksimalt utbytte av treningen, ved skiftevis å øve selv, og observere den andre. På den måte vil læringsutbyttet bli maksimalt. Her trener jeg sammen med Åsmund i en veldig ung alder. Han ble for menge år siden fort flinkere enn sin pappa :)!

På bildet ser du to viktige element. For det første er det mulig for personen å legge seg helt bakover, slik at hodet kan hvile på bakdekket. Har du problemer med dette kan du prøve å flytte deg lenger fram i kajakken. Dessuten er kajakken godt polstret. Det er polstring på hoftene, kneene er låst under dekket, og i tillegg har padleren presset en kloss av ethafoam skum inn mellom knærne, slik at kajakken sitter som støpt rundt underkroppen min.

Her er to ekstra hjelpemidler til å lære håndrulle. Kastetreet er det tradisjonelle, men under ser du mitt førstevalg: En solid bit med skummateriale. Den kan være stor som dette og etter hvert som du kan teknikken kan du bruke mindre og mindre biter, inntil du klarer deg med hendene alene.

Først vrikkes kajakken på rett kjøl med hoftene. Overkroppen er fortsatt under vann.

Du lener deg bakover og får overkroppen opp av vannet, mens hodet fremdeles ligger i vannet. Hodet kommer opp til aller sist.

På en god oppoverrettet vrikk presser du hendene nedover, kombinert med bakoverlening, og en kraftig vrikk med hoftene. Samtidig som du beveger overkroppen oppover kaster du (i dette tilfellet) venstre armen over på motsatt side av kajakken, som motvekt.

Voila!

lagt til handlevogn