Kunsten å padle med en grønlandsåre

Det er lett å lære å padle med en grønlandsåre. Spesielt for en nybegynner faller det ofte naturlig. For de som har padlet mye med andre åretyper kan det kjennes uvant til å begynne med, men de fleste vil fort oppdage at padleteknikk med ulike åretyper har mye tilfelles. Det er i hovedsak tre ting som gjelder når det padles med grønlandsåre som beskrives under. Se videre mer om selve grønlandsåren her.

Grepet på åren og avtanden mellom hendene

Åren bør være god å holde i og ikke ha alt for skarpe kanter. Skaftet på åren definerer hvor du skal holde hendene dine – like før, eller litt inne på overgangen til årebladet. Dette kalles for skulderen på åren. Åren er symmetrisk, så du kan ikke holde på noen gal måte. Hovedreglen er at du må føle deg litt fram og prøve - på den måte merker du etter hvert hva som passer deg godt. De fleste liker å ha lillefingeren på skulderen. Skulderbredden pluss to never vil ofte være en passende avstand mellom hendene dine, kanskje litt mindre i noen tilfeller. Grønlandsårer kommer i ulike lengder med ulike avstander mellom skuldrene på åren. 

Kanting av åren

En grønlandsåre (og aleutåre) padles mest effektivt ved å kante den øverste del av årebladet framover. Dette faller som regel helt naturlig hvis grepet på åren er riktig. Det vil variere mellom ulike padlere hvor mye åren kantes framover, men det vil typisk ligge rundt 30 grader. Når åren kantes vil effektiviteten i padletaket forbedres vesentlig. Årens bane gjennom vannet får større effekt med bruk av mindre energi. Med riktig sittestilling og riktig rotasjon vil en kunne oppnå et svært effektivt padletak som har mye tilfelles med padling med eksempelvis wingåre (med høy padleåreføring).

Høyde på åren i padletaket

Det er flere myter forbundet med padling med en grønlandsåre. En av mytene sier at en grønlandsåre bør padles med lav padleåreføring. Dette stemmer slet ikke altid. En grønlandsåre er like bra å padle med høy padleåreføring, men det er viktig å ha riktig teknikk, sittestilling, rotasjon i kroppen og en åre som passer for at resultatet blir bra. Generelt blir åreføringen høyere jo mer kraft det ønskes i et padletak. De fleste moderne turpadlere bruker en høyde på grønlandsåren på rundt 45 grader alt etter personlig padlestil, kropp og kajakk. De fleste padlere som bruker en grønlandsåre vil holde hendene litt tettere enn på andre åretyper, med riktig rotasjon i kroppen vil hender og armer derfor fortsatt være relativt lave i et padletak med høy padleåreføring. Det beste er å gå ut å prøve å padle med ulik høyde på padleåren, og jobbe med å få til riktig sittestilling og padleteknikk i tillegg. Det krever som alt annet litt tid å få til bra. Originale Grønlandske kajakker er ofte lavere enn mange moderne turkajakker i glasfiber og plast. Dersom man padler en lav grønlandskajakk kan man lettere få til ett effektivt og lavt padletak enn om man padler en moderne stor kajakk.

Her ses en padleåreføring/ høyde på åren på rundt 45 grader.

Generelle prinsipper for god effektiv padling

Sittestillingen/ kroppsholdningen

Den best mulige sittestilling for effektiv padleteknikk er mest mulig oppreist. Det vil si at bekkenet er vippet tilpass fremover slik at ryggsøylen holder sin naturlige form. Denne sittestilling gir det beste utgangspunktet for å puste og for å rotere i kroppen. Siden vi har ulike kropper med forskjeller i høyde, armlengde, lengde på bein og i smidighet og styrke, er det også forskjell på hvor rett i ryggen det er mulig å bli. Noen har blitt operert i ryggen, noen har korte muskler på baksiden av lårene og andre problemer i hoften. Få det beste utgangspunkt for padleteknikken din ved å innrede din kajakk mest mulig opptimalt.

Rotasjon og kontakt

Rotasjon i overkroppen er en vesentlig faktor for god padleteknikk. Ikke bare når det padles framover. Med korrekt rotasjon i bekken og overkropp og fraspark med føttene er det mulig å få de store muskelgrupper i rygg, skulder, lår og mage i arbeid. Dette avlaster de relativt små muskelgrupper i armene, og padlingen blir uanstrengt og utholdenheten nesten uendelig. Når vi ser på rotasjon i kroppen i forhold til å manøvrere en kajakk er det i tillegg viktig å se på kontakten til kajakken. Kontakten skjer der hvor kroppen din har fysiske berøringspunkt til kajakken f.ex. lår, rumpe, kne og føtter (og hendene til åren). Det er via disse punkter kroppen overfører bevegelse og kraft. Hvis kajakken passer dårlig kan det sammenlignes med å skulle løpe en marathon i joggesko som er enten for små eller for store. Begger deler vil bety et dårligere utgangspunkt for å kunne prestere bra. På samme måte er en kajakk som ikke passer et dårlig utgangspunkt for å kunne padle bra og utføre bra og hensiktmessig padleteknikk. Det anbefales derfor å tilpasse kajakken til din kropp og ikke omvendt og sørge for å få en kajakk som passer deg bra og ikke minst en åre som også passer.

Plasking og 'wobbling'

Plasking kan forekomme i begynnelsen når det padles framover idet åren settes i vannet. Årebladets form kan ha noe skyld, men ofte er det måten åren blir satt i vannet på som det er noe i veien med. Hvis du opplever plasking, så prøv å vente med å legge kraft i åretaket inntil åren er helt nede i vannet. Man må prøve å føle seg fram med årebladet, for å finne fram til det minst støyende i sett. Det kan også være tilfeller der åren oppleves å 'wobble' både i fremdrifttak, og diverse sveipetak. Dette skyldes turbulens som typisk oppstår når det brukes for mye kraft i padletaket eller når åren ikke er kantet tilstrekkelig fremover (eng: canted stroke). Det opstår da turbulens på begge sider av årebladet og dette problem avhjelpes når åren lenes fremover.

Forlengelse av grønlandsåren i padletak

I padleskole lærer man ofte at det er bra å kunne holde hendene på samme sted på åren i alle padletak, og aldri slippe åren. Dette handler mye om sikkerhet og gjelder også delvis med en grønlandsåre. Men grønlandsåren er designet for å kunne forlenges i ulike padletak. Dette gjøres ved å skyve åren til den ene side og flytte grepet på åren. Med dette gir en grønlandsåre mer kraft og støtte i bruk. Eksempelvis i sveipetak, grønlandske ruller og i sculling. Denne teknikken er mye brukt innen de grønlandske padleteknikkene.

Enkel og uanstrent paddling eller...

De fleste padlere finner padlig med grønlandsåre enkelt og lite krevende i forhold med speilblankt hav og under skjermede forhold. Mange padlere vil intuitivt padle på en måte der de gjør mye riktig og føler seg frem til der padlingen føles uanstrengt. Men når padlingen flyttes til stadig mer utfordrende forhold med vind, bølger og havdønninger eller en ønsker å dyktiggjøre seg innen padleteknikk er det nødvendig å jobbe med mye av det som er beskrevet ovenfor. Å bli en dyktig padler krever bevissthet om sammenhengen mellom kroppen, kajakken og åren og alt annet som er rundt. Det finnes mye bra bøker og kurs i dag og mange dyktige padlere som liker å dele kunnskap. Men mest av alt gjelder det å padle. På spørsmålet om en grønlandsåre fungerer like bra i alle forhold er svaret absolutt ja, men det er fortsatt mange padlere som er skeptiske den. Skepsisen handler oftest mer om uviutenhet enn praktiske erfaringer.  Det viktigste er å prøve selv.

En skånsom padleåre

Mange har en forståelse av at en grønlandsåre er mer skånsom for kroppen. Dette er ofte riktig. Mange padlere som har pådradd seg belastningsskader kan skrive under på dette. Den hjemmelagde åre kan tilpasses til den enkelte padler, både i lengde, vekt og bredde på årebladet. Siden våre grønlandsåreer er laget av tre vil de også være mer skånsomme enn årer laget av stivere materialer. Samtidig står grønlandsåren ikke tilbake for andre årer når det gjelder effekt. Generelt padles en grønlandsåre ofte med litt høyere frekvens, grunnet det lange smale årebladet og den har også en neutral vinkling og er ikke vridd. Begge deler gjør at den kan være skånsom å padle med for mange.

lagt til handlevogn