Å snu kajakken 360 grader rundt

Vi skal nå ta for oss grunnleggende årebruk for å kontrollere og styre kajakken. Vi begynner med å snu kajakken 360 grader rundt - horisontalt! Teknikken er enkel å lære og meget nytting. Teknikken er grunnleggende sett en kombinasjon av et fremdriftstak på den ene siden og et baklens padletek på den andre. Begynn med å sette åren i vannet langt framme, og ta et skikkelig tak. Dernest setter du åren i vannet langt bak, på motsatt side, og tar et skikkelig baklengs tak. Slik holder du på med ett til to tak vekselvis på hver side inntil du har greid å snu kajakken hele veien rundt seg selv, tilbake til utgangsposisjonen. Du merker nok at det er mye motstand i kajakken underveis, så for å gjøre jobben lettere kanter du kajakken litt hver gang du tar et tak. Dette forutsetter at du sitter godt fastspent i kajakken, slik at den reagerer når du vrikker på hoftene og løfter det ene kneet. Du kanter kajakken mot samme side som du har åren i vannet.

For ikke å miste balansen bør du også vri årebladet litt. Sett det i en 45 graders vinkel på vannet. Taket blir litt mindre effektivt på denne måten, men til gjengjeld får du mulighet for å lene deg mer ut til siden og det gjør manøveren mye enklere. Sørg også for å holde padleåren så horisontalt som du bare kan. Hånden som ikke er nede i vannet legges helt ned mot kajakkens dekk. Det gir bedre oppdrift og igjen større mulighet for å lene deg over til siden. For å utfordre dine egne ferdigheter og bli bedre, kan du ta tiden på deg selv og prøve å gjøre dette fort. To kajakker som ligger med spissen mot hverandre kan også «duellere» ved å se hvem som er raskest tilbake til utgangsposisjonen etter en 360 graders vending. Eller gjør dette med lukkede øyne.

Framoverstyretaket har begynt. Merk deg hvordan framenden av kajakken er fri av vannet på grunn av kantingen.

Taket avsluttes litt bak overkroppen og det skiftes side.

Bakoverstyretaket har begynt på motsatt side. Åren settes i vannet laaaangt bak. Merk deg den lave åreføringen.

Taket avsluttes et lite stykke foran overkroppen. Det skiftes side, og et nytt framoverstyretak begynner.

En nyttig variasjon av denne øvelsen er å bruke asymmetrisk grep. Som nevnt tidligere appellerer grønlandsårer til å skifte grep og bruke åren kreativt. Du får ekstra støtte og mer kraft i taket om du holder den asymmetrisk. Med litt øvelse faller det naturlig å skifte grep og dermed forlenge åren vekselvis fra den ene til den andre side. På bildet under holdes åren asymmetrisk på et bakover styretak.

Asymmetrisk åregrep.

Nå er det bare å begynne å øve og bruke. Et nyttig tips i forhold til styretak i bølger er å time styretakene dine med bølgemønsteret, slik at du tar dine kraftigste styretak når kajakken ligger på en bølgetopp. Dermed løftes deler av kajakken ut av vannet og det blir lettere å få kajakken snudd rundt.

lagt til handlevogn