En replika av Hjalmar Johansen sin kajakk, 2002

Av Anders Thygesen

Kajakken er ferdig installert på Tromsø Polarmuseum, der den ligger i dag. Alle kajakkinteresserte som besøker Tromsø bør stikke en tur innom her.

November 2002 fikk jeg telefon fra Fred Johansen, sønnesønn til polfareren Hjalmar Johansen. Fred ønsket, på vegne av en østerisk venn, Fritz Heisler, å få bygget en kopi av kajakken som bestefar Hjalmar benyttet sammen med Fridtjof Nansen på nordpolsferden den 1. Framferd. Kajakken skulle være så autentisk som mulig ned til minste detalj, og doneres til polarmuseet i Tromsø, som en hyllest til Hjalmars minne. Jeg takket ja, og begynte arbeidet med å undersøke originalen, som ligger på Frammuseet i Oslo. Det skulle vise seg vanskeligere enn først antatt å bygge denne kajakk. Originalen var bygget av bambus, og første vanskelighet besto i å bestille bambus i rett kvalitet og størrelse fra Kina. Duken besto i gamle seil, satt inn med blant annet Nansen hjemmelagde ”maling” som han fremstilte under overvintringen på Frans Josefs Land. Malingen besto av spekk, sot og malte isbjørneknokler. Denne var litt vanskelig å få til, så vi måtte ta til takke med ett ”look alike” malingprodukt. Alle lapper og flenger fra originalen ble notert, og laget maken på kopien. Padleåren var en gammel ski, som var høvlet til i fasong som en grønlandsk padleåre. Denne ble nøyaktig kopiert, tjærebehandlet og levert sammen med kajakken. 

Kajakken ble donert til Tromsø Polarmuseum i pinsen 2003. Jeg og min sønn Olav var heldige og ble invitert med på tur til Tromsø av Fritz Heisler og hans samboer. Det var stort oppmøte av presse og tv da kajakken skulle overrekkes. Den måtte selvfølgelig prøves på vannet først. Fritz, som hadde bestilt verket var klar for en padletur i Tromsøsundet. Journalistene hadde skaffet en følgebåt, og prøveturen ble filmet i alle tenkelige vinkler. Med alle sømmene og lappene var jeg spent på hvor bra kajakken holdt tett, en spenning som journalistene tydeligvis delte. Heldigvis holdt den tett nok til prøveturen, selv om den lakk litt, men som vi ble enige om etterpå var det bare helt riktig, for originalen lakk også!

Tromsø Polarmuseum webside.

Fritz fikk en drøm oppfylt, ved å prøvepadle kajakken til helten sin, Hjalmar Johansen.

De originale kajakkene til Nansen og Hjalmar.

Til å bygge skjelettet  ble det brukt bambus fra Kina og en brøytepinneprodusent i Surnadal. Her ses bambus skjelettet til kajakken før det trekkes og det ses tydelig forskjell på dette skjelettet og de treskjelettene som typisk brukes til å bygge tre og duk kajakker i dag.

En glad gjeng! Fra venstre: Fritz Heisler, Anders Thygesen, Olav Wigen Thygesen, Karin Voigt og Fred Johansen.

lagt til handlevogn