Padleteknikk: Støttetak og sculling 

Den grønlandske fangstmannen James Petersen fra Godhavn, nevner på begynnelsen av 1920-tallet følgende viktige forhold som viktige for å lære seg støttetak. Dette er noe han kaller å «fiske» bølgen:

God kajakk, og vanntett padlejakke. Padle sammen med andre, og iaktta dem! Når bølgene bryter, så lar du bølgen rulle henover deg og «fisker» bølgen med åren. Ikke helle over mot lesiden. Stem lårene mot kajakkens sider. Hold din oppmerksomhet på å holde balansen.

Dette er nokså identisk med hva som gjelder for støttetak med moderne årer. Jeg vil føye til noen få ting: åren er symmetrisk med smale blad. Derfor er det opplagt i situasjoner der du trenger ekstra støtte, eventuelt rulle, å flytte grepet fra å holde begge hender på skaftet til å holde en hånd på skaftet og en hånd på årebladet. Dermed får man lenger åre på den side man trenger støtte, og dermed mer støtte. Å skifte grep bør øves inn slik at det blir en refleks.

Et vanlig lavt støttetak utføres på samme måte som med moderne årer. Husk på å holde åren så horisontalt, altså så lavt, som mulig. Dessuten må selvsagt hoftevrikk innøves og brukes for å rette kajakken opp, samtidig som man trykker åren nedover i vannet.

Lavt støttetak (low brace)

Utgangspunkt for lavt støttetak er et vanlig padlegrep om åren. Knær/lår spennes mot kajakkens sider, da har padleren god kontakt til kajakken og kan da kontrollere hvor mye den ligges på kant.

Idet du mister balansen presses årebladet flatt ned mot vannoverflaten. At albuen er høy sikrer et godt trykk på årebladet.

Samtidig vrikkes kajakken på rett kjøl med en kraftig hoftebevegelse der padleren bruker kropen/hoften/lårene til å vrikke kajakken opp. Årebladet kan bli i vannet til balansen er gjenopprettet. Timingen i vrikket med hoften og støtten på årebladet er essesen i selve det lave støttetaket. OBS på hodets posisjon. La øret ligge på skulderen i selve vrikket.

Høyt støttetak (high brace)

Dette støttetak er ofte for de mer erfarne padlere og krever at padleren har god kontakt til kajakken med lår og hoften. Vrikket med hoften er det samme, men åren brukes så det er den motsatte siden av årebladet som trykker på vannet. Dette støttetak kan være litt skummelt for skulderen, så få god instrukdon av en som kan dette. Dette støttetak smelter ofte sammen med andre støttetak, sveipende støttetak (sweepeing brace) og scullingteknikken. Begge deler er kjempemoro og sammen med trening på rulle er det gode teknikker å kunne for de som liker å leke seg i mer utfordrende padleforhold, elelr de som er glad i vann.

Åren holdes så horisontalt som mulig. Knær/lår spennes mot kajakkens sider. Len deg litt bakover.

Press nedover på årebladet og vrikk kraftig med hoftene. Kajakken retter seg opp, og du lar årebladet bli i vannet til du har gjenvunnet balansen.

Utgangspunkt for et høyt støttetak med grønlandsåre. Åren skyves til siden, slik at grepet blir asymmetrisk. Kajakken veltes over mot siden.

lagt til handlevogn