Pakking av en grønlandskajakk (skin-on-frame kajakk)

Av Anders Thygesen

Denne artikkel har noen år på baken, så en skjønne dag skal jeg kanskje oppdatere den. Men jeg synes likevel den er spennende sett i forhold til dagens overforbruk, da trenden den gangen var å lage mest mulig selv. Så det er kanskje noe som er brukbart likevel når det gjelder å tenker på bæredyktighet og klima. Desuuten er det å pakke en grønlandskajakk like utfordrende som den gangen.

Hvis en grønlandskajakk har noen svakheter sett i forhold til moderne kajakker må det være bagasjeplassen. Treskjelettet fyller mye og er i veien når man skal pakke effektivt. Opprinnelig ble den grønlandske kajakken kun brukt til jakt, og da primært dagstur. Unntaket var når posten skulle bringes ut. Det foregikk i gamle dager pr. kajakkpost! Du finner også eksempler på at kajakken har blitt bruk til turbruk i tidligere tider, men den gang var kravene til komfort ikke så store som i dag. En primus og et gevær var gjerne alt som behøvdes av ekstrautstyr når grønlenderen skulle på tur. Hvis en grønlandskajakk har noen svakheter sett i forhold til moderne kajakker må det være bagasjeplassen. Treskjelettet fyller mye og er i veien når man skal pakke effektivt. Opprinnelig ble den grønlandske kajakken kun brukt til jakt, og da primært dagstur. Unntaket var når posten skulle bringes ut. Det foregikk i gamle dager pr. kajakkpost! Du finner også eksempler på at kajakken har blitt bruk til turbruk i tidligere tider, men den gang var kravene til komfort ikke så store som i dag. En primus og et gevær var gjerne alt som behøvdes av ekstrautstyr når grønlenderen skulle på tur. Moderne mennesker som ønsker å bruke grønlandskajakken som turfarkost står derfor overfor noen utfordringer som ikke grønlenderne gjorde. Denne artikkel vil ta for seg generell strategi for å pakke en kajakk for turbruk. Og det kan være nyttig for de med moderne kajakker også!

Generell strategi

Din vilje er alt avgjørende for hva du skal klare å få pakket i kajakken din! Man har en tendens til å tilpasse seg den tilgjengelige plassen, slik at man uavhengig av størrelsen på kajakken og uavhengig av mengden bagasje, nesten ALLTID har for lite plass. For min del er det nesten alltid et par sko til overs, som jeg stapper ned i sitterommet, og som jeg irriterer meg over på turen. Man bør pakke kajakken som om man var på ekspedisjon, alltid! Da vil plassen være rikelig, det er først og fremst et spørsmål om enkel teknikk, samt vilje til å gjennomføre.

Det burde være overflødig å nevne, men det å begrense mengden ting du tar med deg er selvsagt råd nummer ett. Men – det er mange ting som er kjekt å ha med, og man bør jo også unne seg litt luksus. Men tenk godt igjennom hva du tar med deg ut. I følge den Svenske langturpadleren Jim Danielsson skal hver ting du tar med deg kunne brukes til minst to ting. Dette har det kommet mange morsomheter ut av igjennom årene, men det er likevel et godt poeng. For en grønlandskajakkpadler kan det bety forskjell mellom strev eller overskudd. Ta for eksempel et liggeunderlag: Du trenger et til å sove på og et til å sitte på i kajakken når du padler. Hvorfor ikke bruke det samme underlag til begge ting. Har det blitt vått i løpet av dagen kan du ha med et lite stykke plast og legge rundt underlaget om natta. Det tar lite plass, og du sparer kanskje opp imot 20 liter i alt. Når man pakker må man ta hensyn til vektfordeling i kajakken. Reglen sier at man bør pakke noenlunde jevnt, det vil si like mye vekt framme i kajakken som bak. Dessuten bør man forsøke å pakke slik at de tyngste ting kommer nærmest midten, og de letteste ting kommer lengst mulig ut mot endene. Dette gjør at kajakken vil oppføre seg pent på vannet.

Oppdeling og pakking  

Det viktigste nøkkelordet videre er OPPDELING av bagasjen. Del opp alt som kan deles opp. Telt kan for eksempel typisk deles opp i yttertelt, innertelt, teltstenger og plugger; 4 kolli i stedet for et stort som vanskelig lar seg pakke. Pakker du i tillegg for eksempel teltduken i en litt stor pose (eller helt uten pose), vil det være mulig å stappe og forme dette slik at du får plass til ennå flere mindre bagasjer rundt. Brennstoff kan lett deles opp; bruk 3 halvliters brusflasker i stedet for en 1 1/2 liter til brennstoff. Mindre vanntette pakker av mat, for eksempel REAL turmat, kan stappes inn imellom andre bagasjer og du kan lage et lite fjernlager av reservemat ytterst i tuppen på kajakken der du ellers ikke får utnyttet plassen så godt!Når det gjelder valg av vanntette pakkposer vil mange små også være å foretrekke, framfor noen få store. Det kan være rasjonelt på flere måter. Du kan dele f.eks klær opp i klær å ta på seg på kvelden, ekstraklær til bruk utover uka, ekstra nødskiftetøy, med mer. Pakker du de ting du kommer til å ha minst bruk for ytterst i endene på kajakken, kan du spare deg for å pakke inn og ut all bagasjen bestandig, men heller la de ting være nedpakket som du ikke bruker. Da sparer du både pakking og bæring på land.

Bagasje som lar seg forme er også veldig fint. Jeg har helt gått vekk fra flasker, og bruker utelukkende vannposer i stedet. Du kan kjøpe slike i kajakkbutikker, men innerposen fra 3-liters pappvin og eplemost fungerer, utrolig nok, like bra år etter år. Andre ting som lett lar seg forme er for eksempel teltduk og sovepose. Kompresjonstrekk til sovepose er ikke bestandig like smart. Du ender fort opp med en liten hard klump, som det kan bli mye uutnyttet plass rundt. Når man deler opp bagasjen møter man imidlertid et nytt problem; masse småting å holde styr på og bære fra stranden opp til leirplassen, eller fra bilen til kajakken. IKEA har gitt oss padlere den kjente IKEA bagen, som kan anbefales til å løse problemet. Men sjøsokken er jo fin til akkurat det samme. Man kan til og med sy et par tykke stropper på, og bruke den som ryggsekk.

Dekksbagasje/pakkeluker

Det går selvfølgelig an å lage en del fysiske innretninger som gjør pakking enklere. Nummer ett er pakkeluker. Det er langt ifra tradisjonelt - det kjennes ikke fra originale kajakker i det hele tatt, men du verden så praktisk! Den første pakkluke på en kajakk ble faktisk laget av Nansen på kajakkene han og Johansen dro etter seg nesten til Nordpolen, så litt tradisjonelt er det kanskje likevel. En annen praktisk løsning, som jeg liker dårligere er dekksbagasje. Jeg syns det er viktig å holde kajakken fri for ting på dekk. Av hensyn til sikkerhet/redning bør det ikke være for mye ting og tang her. På den annen side, må man så må man.

Utstyr

Jepp, det finns selvfølgelig mange lure innredninger man kan kjøpe også - og noen man kan lage selv. Noen av mine favoritter er koniske pakkposer. Disse lar seg lett stappe ut i endene på kajakken. Jeg har langt om lenge funnet ut hvor de kan kjøpes, men før jeg var så heldig, laget jeg dem selv... Utvalget av vanntette tekstiler er dessverre noe dårlig her i Norge, men det går an å tenke selv. Jeg har brukt vanlige bomullstoffer, som jeg har sydd poser i, og siden gitt dem ett vanntett belegg på innsiden. Her kan brukes for eksempel tekstillim, flytende latex, Plasti-dip, Tech 7, våtromsmembran og mye annet. Små og smale pakkposer har jeg etter hvert også fått oppsporet. Før jeg var så heldig brukte jeg gjerne en gummimadrass, oppskåret på langs etter rillene! Pakkposen på bildet laget jeg av puta på en luftmadrass. Madrassen kjøpte jeg på loppemarked for en 10’er. Jeg har hatt den og brukt den i 13 år nå, og den er like god som ny. En mulighet jeg ikke personlig er noen stor fan av, men som jeg vet mange bruker og er fornøyd med: Ett snoretrekk, som er festet i treverket inni kajakken, helt ute i tuppen. Du kan hekte bagasjen på med en krok, og trekke den ut i enden av kajakken med snoren. Sjekk snoren inn imellom så du ikke risikerer at den ryker mens din sovepose er kilt fast helt framme i tuppen!!!! En ting som jeg vil nevne til slutt er kompresjonspakkposer med ventil. Det kan være virkelig bra, og det er vanskelig å lage ting 100% lufttett selv. Tyske Ortlieb lager for eksempel en genial sak, som du pakker, lukker, åpner en ventil på, sitter flat, og lukker ventilen på igjen. Min sovepose ender opp som en 5 cm. tykk pannekake, som holder formen over en hel dag, og som er ekstremt lett å pakke i selv den minste grønlandskajakk - anbefales.

Til slutt… Ett litt filosofisk aspekt ved det å dra på tur griper inn i tema for denne artikel, nemlig det jeg startet med: «hvor mye ting trenger vi egentlig å ha med oss?». Man kan gå ennå lenger og spørre «hvor mye ting trenger vi egentlig i det hele tatt for å ha det fint?» Jeg ser på det slik at friluftslivet gir oss en unik mulighet til å tenke igjennom disse spørsmål. Det kommer som en naturlig konsekvens av at vi blir nødt til vurdere hver eneste ting vi vil bære, dra eller padle med oss, når vi skal ut på tur. å ha det fint kommer som regel heller som en konsekvens av tilstedeværelse i det man foretar seg, enn som konsekvens av å ha en masse ting (med seg). Din komfort når du er på tur kommer i større grad som en konsekvens av planlegging, erfaring og tilpasning til miljøet du befinner deg i, enn alene som konsekvens av å ha med seg masse riktig utstyr. Sagt på en annen måte, det er ikke så mye tingene, men din kunnskap omkring bruk av tingene, som hjelper deg til ett komfortabelt og fint uteliv. Den Grønlandske kultur er jo ett glimrende eksempel på hvordan ett folk med minimale redskaper og hjelpemidler har klart å leve i fred og velstand noe av det mest barske klima på jorden.

Tittel på bildet over kunne vært «Mission impossible»! Nei, slett ikke. Disse to små grønlandskajakker inneholder komplett turutstyr og mat til 14 dager. Dekksbagasjen minker utover turen, for til sist å bli helt borte.er i tekstens ramme

Selv om du kan oppbevare 200 liter med bagasje i kajakken kan det være vanskelig å utnytte på grunn av treskjelettet.

Ulike typer av vannposer. Synd å si, syns jeg faktisk eplemostposene i midten er de beste når det gjelder funksjonalitet; lett å helle av, tillater deg å helle fort, dryppsikker og så var det prisen da!... Husk å ikke fylle dem helt opp, da lar de seg ikke så lett forme.

Koniske pakkposer. Ytterst til venstre er en hjemmelaget bomullspose med innblåsnings slange, slik at den skal kunne fungere som oppdrift. Slangen kan selvsagt også brukes omvendt, når man skal komprimere bagasjen før man pakker. Pakkposene selges i nettbutikken.

En mulighet jeg ikke personlig er noen stor fan av, men som jeg vet mange bruker og er fornøyd med: Ett snoretrekk, som er festet i treverket inni kajakken, helt ute i tuppen. Du kan hekte bagasjen på med en krok, og trekke den ut i enden av kajakken med snoren. Sjekk snoren inn imellom så du ikke risikerer at den ryker mens din sovepose er kilt fast helt framme i tuppen!

Hjemmelaget pakkpose av luftmadras, og to kompresjons-pakkposer.

lagt til handlevogn