En ekte selskinnkajakk til Polens Maritime Museum, Gdansk 2002
Høsten 2001 fikk Anders Thygesen en henvendelse fra Fearnleys skipsmegling. En utenlandsk klient ønsket en grønlandskajakk trukket med selskinn, og originalt rigget med alle fangstredskaper. Noe av et oppdrag. Etter en del att og fram kom vi fram til en avtale. Klienten viste seg å være ingen mindre enn Polens Maritime Museum i Gdansk. De ønsket kajakken til å komplettere sin samling av båter fra hele verden! Dette ble en av Anders største utfordringer noensinne og en til tider meget frustrerende jobb. Selve kajakken var ikke noe større problem, for her var jeg på hjemmebane. Kajakken ble bygget så originalt som mulig med utstrakt bruk av tresammenføyinger. Rammen ble surret sammen med råhudsreimer og senetråd. Utfordringene kom med beredning og sying av selskinn.
Selskinn og selolje får en lett tak i her til lands, via garverier. Anders fikk tak i fire store klapmysskinn til trekking, og to remmeselskinn til dekksrigg, remmer for surring mm. Avhåringen var et problem, men det løste seg etter hvert med god hjelp fra fagpersoner. Skinnet skulle trekkes mens det var vått, og sys sammen på én dag for å unngå uttørking. Det var lettere sagt enn gjort. Det står respekt om de grønlandske kvinner som gjorde denne jobben i gamle dager! Ferdig ble det til slutt, og kajakken ble rigget med skinnremmer og strammeklosser av rensdyrgevir.
Kajakk og alt utstyr ferdig utstilt på museum, naboen er en gammel neverkano fra canada.
Kajakken er ferdig, og pakket i en gedigen trekasse for transporten til Polen.
Sluttproduktet var utrolig flott, men den vil trolig ikke være helt vanntett hvis noen skulle finne på å ta en prøvetur. Anders produserte i tillegg åre, harpun, kastetre, lanse, fuglespyd, harpunlineholder, harpunflottør, harpunline og avlivningskniv. Sluttproduktet ble da en nesten komplett fangstkajakk. Den ble hentet høsten 2002, der to representanter for Polens Maritime museum kom til norge for å inspisere, godkjenne og hente kajakken. De var meget tilfredse med resultatet, og etter et par dagers ferie i Norge reiste de til Gdansk med kajakken, der den ligger i dag, ved siden av originale båter fra hele verden. Et slikt oppdrag er en sjelden mulighet.