Vedlikehold av skin on frame/ Grønlandskajakker
Trenger kajakker i tre og duk mye vedlikehold?
Nei, faktisk ikke mer enn kajakker i plast eller glassfiber! Duken er selvfølgelig utsatt for en viss slitasje, og i lengden bør den vedlikeholdes. Stort sett består vedlikeholdet av lett pussing med sandpapir og påføring av et tynt malingsstrøk hvert annet- eller tredje år for bomullsduk og samme med en nylonpolyesterduk alt etter hvor mye kajakken brukes.
Går det lett hull på seildukskajakker?
Nei, absolutt ikke! Mange ferske seildukskajakkpadlere gruer seg for dagen da en spiss stein som lurer under vannoverflaten lager en svær flenge i duken. Dette skjer normalt ikke. Mange års bruk og røff behandling av seildukskajakker viser dessuten at det ikke er noen grunn til bekymring. For det første finnes det få spisse steiner langs kysten. De fleste steiner utenom sprengstein er avrundet. Man går ofte på steiner når man padler blant skjær og holmer, men uten at dette skader duken overhodet. Duken er meget sterk. Den er spent ut over en ramme av spiler, noe som gjør at den føyer seg dersom en støter mot en stein eller liknende. Dette gir betydelig styrke i forhold til tilsvarende kajakker i hardere materialer.
Hva er levetiden på en seildukskajakk?
Man kan ha livsvarig glede av kajakken sin etter den er bygget. Det finnes kajakker i museer som er mange hundre år gamle og fortsatt i god stand, og det finnes kajakker bygget for 20 år siden som er ubrukelige. Med riktig behandling kan duken lett holde 20 år eller mer. Treverket kan holde nesten ubegrenset og kan trekkes om når det måtte være nødvendig.
Dersom det går hull, er det vanskelig å reparere da?
En kan lett reparere med en vevet tape som festes direkte på duken. Ha alltid litt tape liggende i kajakken for sikkerhets skyld. En mer permanent reparasjon er også enkel å utføre: Enten kan en lime på en lapp fra innsiden, eller en kan sy duken sammen, legge på kitt, og så pusse og male, til reparasjonen ikke synes lenger.
Andre Tips og Ideer
Saccopute
Her er et tips fra en dyktig konkurransepadler: sovner beinaunder padling? Bruk saccopute! Saccokuler kan du kjøpe hos møbelforretninger, men det billigste er trolig på et loppemarked. Sy puten rikelig stor, og ikke stapp den for full med kuler. Puten på bildet måler 30 x 45 cm. Puten passer best i store kajakker, baidarka'er og liknende.
Ekstra fotstøtte
Hvis fotstøtten din ikke passer helt, eller hvis du ønsker at flere enn bare du skal få perfekt utbytte av kajakken din, kan du lett lage og sette inn en ekstra fotstøtte. På bildet ser du hvordan man ved å skjære til et trestykke på ca 50 x 20 millimeter bare kan presse fotstøtten inn mellom relingene.
Ståle Beinseth lagde denne smarte sjøsokk-sekken. To stropper sydd på sjøsokken, og du kan bruke sjøsokken som en bag til å bære utstyret ditt. Utrolig smart og miljøvennlig.
Vedlikehold av en grønlandsåre av tre
Hvordan er det best å holde padleåren vedlike?
Åren er solid laget, og holder omtrent ut livet. Den er enkel og solid. Finishen vil slites over tid og krever jevnlig vedlikehold hvis den brukes mye. Har du en åre som er lakket, anbefales det at åren blir lakkert en gang annet hvert år. Matt hele åren ned med fint sandpapir og stryk på et tynt strøk med lakk. I praksis kan all slags oljebasert lakk brukes. Båtlakk eller gulvlakk er bra. Biltema har også en ferniss som er billig og bra; bare ikke vannbasert lakk! Har du en åre som er oljet, anbefales det at du oljer åren jevnlig. Kajakkspesialisten har en god padleåreolje utviklet spesielt til årer i tre. den kan pusses først hvis det er behov og deretter kan du gi åren din olje.
Andre Tips og Ideer
Styrefinne for grønlandskajakk
Mange har opplevd vanskeligheter med å padle rett fram i sidevind. Det finns mange problemløsninger, men denne er ganske uovertruffen. En løs styrefinne i tre, som på bildet, løser hele problemet. Skal du padle langt i vind, setter du finnen på. Ved allsidig padling, eller ved lite vind, ligger styrefinnen på dekk. Med litt øvelse kan en padlekamerat sette på finnen ute på vannet også. Syrefaste beslag og skruer kan kjøpes hos kajakkspesialisten. Du kan også kjøpe et komplett sett med styrefinne og alt du trenger.
Sykkeltralle
Har du lyst til å begrense bilbruken har du en god ide her: En sykkeltralle til kajakk, sveiset i aluminium. Enklere kan det også gjøres: Du kan feste en stang på bagasjebrettet på sykkelen din. Her fester du en strikk som bindes til tuppen på kajakken. Kajakken legger du opp i en kajakk- eller kanotralle, og stropper den fast. Kajakktralle kan for eksempel kjøpes hos Biltema til en billig penge.