Kort introduksjon til bruk av grønlandske og arktiske årer

Den grønlandske padleåren

Denne åretypen er blitt til gjennom flere tusen år med allsidig havpadling. Den representerer ett høydepunkt innen utviklingen i havkajakkpadlingen, optimalisert til ekstreme forhold på arktiske kyster. Trenger man å si mer! En del mennesker her i Europa undrer seg over formen på disse årene. Noen tror Grønlenderne ikke hadde materialer og teknisk kunnskap til å lage det vi kjenner som moderne tur padleårer. Dette er ikke riktig. Grønlenderne kunne lage de utroligste ting i tre, og tre var tilgjengelig i form av drivved på nesten hele Grønland. Grønlenderne satte daglig livet på spill med fangst fra kajakk i all slags vær. De padlet ofte og de padlet langt. De færreste av oss moderne mennesker kommer, selv gjennom et langt liv, til å padle like mye som det en gjennomsnitts-Grønlender gjorde før i tiden.

Smale åreblad?

Bredden på et åreblad er egentlig en rar ting å stille spørsmålstegn ved for nordmenn som har vokst opp med roing. Men mange lurer likevel på om dette årebladet gir like mye fremdrift som de mer moderne padleårer i dag. Årer til tradisjonelle robåter har også smale blad. Det smale årebladet yter relativt liten motstand i vannet. Det betyr at man padler med en litt raskere frekvens enn med et større, bredere blad. Framdriften er den samme. Du merker fordelen for alvor etter å ha padlet en lengre tur. Den litt mindre belastningen fører til at du ikke så lett blir trett i kroppen ved lange padleøkter og åren er da i tillegg skånsom mot kroppen. Dertil kommer at vannmotstand er en ting, vindmotstand en annen. Smale åreblad gir lite vindfang, noe som er særlig gunstig når man padler i sterk vind. Grønlandsåren er ofte nevnt som ideell til en litt lavere padleåreføring, noe som gir enda mindre vindmotstand. Men skal det padles raskt vil en se at det padles med høy åreføring med grønladsåren også, eksempelvis i Grønlandsmesterskapene i Grønland.

Vinkling på åreblad?

Det er ikke godt å gi noe entydig svar på hvilken vinkling som er best, det kommer an på mange faktorer. Det som er sikkert, er at en Grønlandsåre uten vinkling fungerer glimrende. Det er uproblematisk å få til fin padleteknikk, og åren ligger stødig og naturlig i hendene. Enkelte, som har padlet mye med vinklet åre, trenger noen padletak for å venne seg til det nye. De fleste skjønner det umiddelbart og for mange føles dette mer naturlig enn å padle med en med vinkling. En stor fordel med ikke-vinklede åreblad er at åren blir mer allsidig i bruk. Åreflottøren, som ellers er et must for havpadlere, kan en med litt trening la ligge hjemme, men da kreves det trening i å anvende en tradisjonell selvredning med grønlandsåre, der det brukes to årer. Dette krever i tillegg at kajakken er rigget til denne type av redning. En redning med to grønlandsårer gjøres på den måte, at den ene åren stikkes inn under dekksriggen foran på kajakken, den andre åren stikkes inn under dekksriggen bak cockpittet i modsatt side. Årene stabiliserer derved kajakken med en utrigger på begge sider.

Eskimorulle og støttetak

En av Grønlandsårens store fordeler ligger i førsteklasses egenskaper for allsidig bruk. De smale blad gir god støtte og er samtidig gode å holde i hvis man skifter grep på åren. Man kan lett 'forlenge' åren til en av sidene. Dermed får man mer effekt, for eksempel på styretak for å svinge kajakken rundt, på støttetak, eller eskimorulle. Skaftets ovale form bidrar også til en mer sikker rulle og støttetak-teknikk. Når man holder i skaftet forstår man uten å se på åren hvordan den er orientert i forhold til vannet. Feilskjær med årebladet er nesten umulig.

Norwegian Wood Paddles

Årene fra Anders Thygesen er designet på bakgrunn av originale grønlandske og aleutiske årer. De er utprøvd og testet av mange erfarne padlere, og på padleturer under alle tenkelige forhold. Materialene er førsteklasses norske tresorter som er spesielt utvalgt til formålet. Solid fagkunnskap står bak både utvelgelse av materialer og produksjon. Alle årer er både høvlet og pusset for hånd. i dag selges de som Norwegian Wood Paddles.

Vedlikehold

Årene fra Norwegian Wood Paddles kommer som nye behandlet med Kajakkspesialistens spesialolje. En åre som brukes ofte krever vedlikehold og vil da kunne holde evig. Åren pusses med sandpapir og behandles eterpå med linolje eller vår spesialolje som du får kjøpt i nettbutikken. Åren behandles kun der det forekommer slitasje.

Om Padling med grønlandsåre, se mer her. 

lagt til handlevogn