Kinnguffik Paarlallugu - Grønlandsk standard rulle
Eskimorulle er et ord vi alle vet hva betyr, og som for mange er innhyllet i mystikk. Det første uvitende menneske spør om, når du snakker kajakk med dem, er et magisk kunststykke som har brent seg inn i den norske padlers bevissthet, trolig helt tilbake fra Fridtjof Nansens dager. Grønlendernes virkelighet var annerledes enn vår. For dem var en eller annen form for rulle praktisk talt eneste brukbare redningsteknikk. Grunnen var at de ofte var alene på jakt, og at svømming i det kalde vannet uten isolerende klær nesten var 100% fatalt. Derfor utviklet de kajakkrullingen nærmest til en kunstart, som omfattet et utall av ulike mer eller mindre akrobatiske øvelser – variasjoner over alle tenkelige omstendigheter rundt det å velte i kajakk. De lærte å mestre kunsten på et høyt nivå, men likevel døde mange på havet. Rundt 1920 sies det at ca. 20% av samtlige dødsfall i Grønland skyldtes kajakkulykker. Antar vi en noenlunde lik fordeling i befolkningen av menn og kvinner, betyr det at ca. hver femte mann døde i sin kajakk.
For havpadlere i dag er rullen et fint supplement til andre redningsøvelser og det trenes også i stigende grad på å mestre ikke bare en men flere ruller. De grønlandske mesterskapene avholdes hvert år ulike steder i Grønland. Her er listen på 36 ulike ruller og manøvrer som utføres til bege sider med en stigende sverhetsgrad og liges så poeng. Å mestre denne teknikken er ikke bare bra for å kunne rulle i kajakken, men det er mye overfæring til andre teknikker som likner ex støttetak, sculling og flytestilling. Det gir derfor mening å trene på alle disse teknikkenen, da de grunnleggende teknikkene er de samme.
Tips til å lære
Du kan lære dette på ulike måter, men vi anbefaler å delta på et rullekurs. Det finnes også gode film, ex This is the roll 1 og 2. Men finn noen å trene sammen med. dete er både moro og mer sikkert. En stor del av å mestre en kajakkrulle er å trives i vannet og med hode under vann. Det betyr at folk med et snev av vannskrekk har større utfordringer enn de som er komfortabel i vannet. Derfor vil det være lurt med en eller annen form for vanntilvenning ikke bare for de med vannskrekk, men også andre, da det kan være ganske grenseoveskridende å føle seg fastspent i et farkost med hode under vann. Relativt varmt vann med noenlunde sikt gir gode rammer, samt det å trene litt på åmorientere seg og trekke seg ut av kajjaken på en trygg måte. Du trenger ikke være ekspert i padling for å trene på en kajakkrulle.
Det er også viktig med passende bekledning. Det er ofte kalt i vannet selv midt på sommeren. Neopren, tørdrakt, tuiliq, neoprenhette, hansker mv er bra, samt neseklype, dykkerbriller mv. Sist er det viktig å bruke en kajakk som passer deg. og så finnes det ulike kajakker på markedet. Noen er bra å rule i andre ikke. Dette avhenger ofte av kajakken form, samt innretning. Det er viktig med god kontakt med hofte, rumpe og kne også når kajakken ligger på siden og oppned.
Og sist men ikke minst - dra på kurs :)!
Det er bra å jobbe sammen med noen, da en hjelper kan være en god støtte teknisk og ikke minst gjør rulletrening mye mer hyggelig og mer sikkert.
Utgangsposisjon: Årebladet holdes i enden med venstre hånd (litt løst) og i overgangen mellom skaft/blad med høyre. Under hele rullen er høyre armen mest aktiv. Åren legges flatt ned mot venstre side av framdekket på kajakken. Du lener/vrir deg over til venstre side, og holder åren i denne posisjon til du ligger helt opp ned.
Du ligger opp ned, og prøver å vende ansiktet mot det som blir høyre side av kajakken. Årebladet plasseres i vannoverflaten på siden av kajakken. Få en liten vinkel på årebladet, slik at det vil søke oppover når du beveger åren bortover i vannoverflaten.
Årebladet beveges bortover vannoverflaten til den befinner seg i en ca. 90 graders vinkel ut fra kajakken. Vær stadig oppmerksom på vinkelen på årebladet, ellers kan åren grave seg ned. Du bruker dette sveipetaket til å løfte overkroppen oppover i vannoverflaten – bli der! Så lenge du er i vannet er du vektløs.
Du griper tak i kajakken ved å spenne føttene mot fotstøtten og knærne mot undersiden av dekket (masiken i en grønlandskajakk), slik at du kan bevege kajakken sideveis ved å vrikke på hoftene. Du presser nå nedover på padleåren, samtidig som du gjør en kjapp vrikk med hoftene. Samtidig lener du deg så langt bakover som du kan.
Kajakken kommer nå på rett kjøl. Du er fremdeles bakoverlent, og lar hodet komme opp til aller sist. Du passer på ikke å tippe over mot venstre igjen, ved fremdeles å legge litt vekt på pådleåren.
Du reiser deg opp, og holder åren ute for støtte.