Sculling Gl: Innaqatsineq

Med ordet «sculling», «side sculling», eller på grønlandsk «Innaqatsineq» menes å ligge på ryggen i vannet, med ansiktet såvidt over vannet (sittende i kajakken selvsagt!), og holde seg flytende ved hjelp av en sveipebevegelse med åren fra side til side. Åren holdes med et asymmetrisk grep, og vinkles litt oppover mot vannoverflaten i bevegelsesretningen for hele tiden å få den til å søke oppover.

Når du finner balansen og får tak på teknikken, er det utrolig hvor lite krefter som skal til for å holde seg flytende. For å lære seg øvelsen er selvsagt en hjelper nødvendig. Og som med rulletreningen har komfort mye å si for suksessen. Det betyr varme klær, neseklype og hva som ellers trengs for å føle seg komfortabel i vannet. (Se også artikkelen om å lære seg eskimorulle). Det er også viktig at kajakken er tilpasset deg slik at du ikke sitter for løst med hoftene, og har mulighet for å spenne deg godt fast med knærne.

En hjelper kan stå i vannet og støtte deg når du velter ned i vannet. Prøver du først på høyre side, står hjelperen på høyre side og holder en hånd under din høyre skulder. Etter hvert som du får tak på stillingen og teknikken, kan hjelperen støtte mindre inntil du klarer deg selv. Prøv først bare å slappe helt av. Du må ikke fokusere for mye på å holde deg oppe i starten. Kjenn litt på vannet, og forsøk heller å overbevise deg selv om at det er ganske deilig å ligge sånn i vannet!

Spenn føttene mot fotstøttene, og grip tak i kajakken med knærne. Prøv å kante kajakken vekk fra deg, slik at den mer ligger mot rett kjøl enn helt sideveis. Overkroppen, og særlig hodet, ligger fortsatt delvis under vann. Bare ansiktet ditt behøver å være over vann. Venstrehånden din holder du helt ytterst på årebladet. Den skal bare støtte åren. Den holdes tett inntil magen.

Den høyre hånden og arm skal holde fast om åreskaftet og styre årens bevegelse. Prøv å styre høyre åreblad helt opp i vannoverflaten. Prøv så å føre den langt fram, med en liten vinkel på bladet slik at årebladet vil søke oppover. Langt framme vrir du årebladet slik at det har en vinkel oppover når du nå fører årebladet bakover. Fortsett å føre årebladet fram og tilbake, og endre vinkelen ved hvert snupunkt slik at åren hele tiden søker oppover. Prøv å ta ganske lange tak, og gjør dem sakte. Det er mer energieffektivt enn korte, hurtige tak.

Kajakken er vridd mot rett kjøl med hoftene, årenbladet har akkurat nådd snu punktet, og skal vinkles motsatt for tilbaketuren.

Åren er på vei bakover, legg merke til vinkel på årebladet.

Årebladet har nådd snupunktet bak, og skal igjen vinkles motsatt og føres framover.

Flyte stilling Gl: Nillassanuq (static brace)

Når du er komfortabel med innaqatsineq kan du ta steget videre og ikke bevege åren i det hele tatt og finne balansen med åren i ro. Teknikken ble opprinnelig brukt på Grønland til å hvile hvis du var trett av lang tids padling og ikke kunne komme til land. Noen sier øvelsen var til for å sove, men jeg kjenner ingen som har prøvd å sove i denne stilling og finner det derfor vanskelig å tro det er mulig. Jeg skal teste muligheten en dag jeg er skikkelig trøtt!

Jeg bruker en variant av den originale hvileøvelsen først, for å få lært teknikken. Dette er en variant med asymmetrisk grep om åren. Deretter kan man bevege seg videre til den originale «nillassanuq», der åren holdes i et symmetrisk grep. Jeg tar her utgangspunkt i velt til høyre side.

Du begynner med å holde åren bak hodet. Venstre åreblad berører bakhodet ditt, venstre hånd holder om den ytterste delen av årebladet og høyre hånd holder om overgangen mellom blad og skaft. Du vrir overkroppen litt mot venstre (ca 45 grader). Du skyver høyrehånden oppover i lufta, og derved flytter venstrehånden seg litt nedover mot venstre skulder. Du slipper deg nå ned i vannet. Der prøver du å vri kajakken mot venstre, samtidig som du lener deg kraftig bakover, og spenner ryggen i en bue.

Som med «innaqatsineq» bør du ha en hjelper stående i vannet og støtte deg første gang. Hvis du opplever at åren synker nedover mot bunnen kan det skyldes at du holder for fast i den. Løsne grepet litt med venstre hånd og skyve høyre hånd mer oppover. I tillegg er det viktig at det ikke er noe tyngde som presser nedover. Så lenge du ligger under vannflaten med det meste av overkroppen og hodet er du nokså vektløs. Vrir du samtidig kajakken vekk fra deg og bøyer ryggen bakover er oppdriften i padleåren rikelig til å holde ansiktet oppe i vannoverflaten.

Når du mestrer denne flyteøvelsen med asymmetrisk grep kan du bevege deg videre til originalen – «nillassanuq». Her holder du åren med skaftet bak bakhodet og holder hendene med padlegrep om skaftet på åren. Du vrir kroppen litt mer mot venstre, lener deg bakover og plasserer venstre åreblad så vidt i vannet på høyre side av akterdekket. Slipp deg ned i vannet og la venstre åreblad være under kajakkens høyre side. Venstre åreblad skyves høyt opp i vannoverflaten, ryggen bues bakover, og kajakken vris mot venstre. Bingo!!!! eller… Kanskje du skal prøve denne med en hjelper ved siden av den også.

En utgangsposisjon for nillassanuq. Det er også mulig å jobbe seg ned i vannet via sculling eller jobbe fra sculling ut sakte flyte mer og mer.

Årebladet under kajakken, skaftet bak hodet og det andre åreblad i vannet – "sov godt!"

Her ligger du i perfekt balanse. Bøy ryggen bakover og vri kajakken med hoftene.

lagt til handlevogn