Norsaqrulle - eller rulle med kastetre

Kajakken veltet lett etter at man hadde harpunert en sel. Det var også lett å miste padleåren under jakten. Sjansen var stor for at kastetreet var for hånden, og man trente derfor på å rulle kajakken rundt ved hjelp av kastetreet. Rullene med kastetre er ganske lik håndrullene. Men sjansen for å lykkes er betydelig bedre siden man holder kastetreet i den tynne ende, og dermed får en ca. 30 cm lenger og litt bredere «håndflate» til å gi løft og hjelpe seg rundt. Det finnes tre ulike ruller med et kastetreet i den grønlandske rullekonkurranse, bakoverlent (frem til bak), fremoverlent (frem til frem) og baksveipende (bak til frem). Det finnes flere andre tulleruller, men disse tre er på den offisielle liste. Her vises det bilder av to av de.

Bakoverlent rulle med norsaq

1: Utgangsposisjonen er framoverlent – dette gjør det lettere å komme helt rundt – kastetreet holdes her i venstre hånd – tren først på din sterkeste side.

2: Har du litt fart på kommer du lett helt rundt på andre siden.

3: Prøv å bruke oppdriften du har i vest, klær og lunger til å komme opp mot overflaten. Kastetreet føres med venstre arm opp i vannoverflaten.

4: Du presser nedover med venstre arm. Alternativt kan du gjøre også en liten scullebevegelse for å få mer oppdrift. Overkroppen lenes godt bakover, og høyre arm kastes over kajakken som motvekt.

5: Kajakken har tippet over det kritiske punkt, og du kan reise deg.

Fremoverlent kastetre rulle

1: Utgangsposisjonen er framoverlent. Her med kastetreet i høyre hånd.

2: Velt over mot venstre – prøv å holde tyngdepunktet lavt ved å PRESSE hodet ned mot kajakkens framdekk.

3: Kajakken ligger opp-ned. Her er ikke noe fartsmoment, noe gjør rullen enda vanskeligere. Venstrearmen ligger over kajakken som motvekt. Ved å holde armen slik blir det også lettere å holde hode og overkropp trykket ned mot kajakkens framdekk.

4: Før kastetreet opp i vannoverflaten – og husk å holde hode nede.

5: Gjør et KRAFTIG vrikk med hoftene, samtidig som du presser kastetreet hardt ned mot vannoverflaten. Her er en liten scullebevegelse med kastetreet også mulig.

6: Gratulerer! Du klarte det!

lagt til handlevogn