En kajakk kun for å trene på rulle

En rullekajakk er en kajakk man selvsagt kan padle i, men som er spesielt velegnet til å trene på, og mestre avanserte ruller. Det høres kanskje rart ut, men å rulle har etterhvert fått status som en egen gren av padlesporten, og det avholdes mesterskaper i det verden over. En kajakk bygget spesielt til å rulle i er kjennetegnet ved å ha en mindre volume i skroget. Den vil være lavere på bakdekket og ha et mindre cockpit som er lavere bak og har avrundet kanter. Dette for å gjøre det lettere å legge seg bakover. Den vil ha større volum i endene, siden dette gir den litt ekstra oppdriften, og den vil ha litt mer volum på framdekket, noe som skiller den fra de mer klassiske grønlandskajakkene som har et flatere framdekk.

Kajakkspesialistens rullekajakker har gjennomgått noen endring gjennom tidene. Til å begynne med var skrogformen rundere - utfra teorien om at en tømmerstokk ruller best. Etter hvert ble det tydelig at et ekstremt kantete og nærmest firkantet skrog faktisk fungerer best på de vanskeligere rullene. Å komme opp for å ligge på siden er enkelt. Derfra kan skrogformen hjelpe til å få rettet kajakken helt opp med minst mulig bruk av krefter.En rullekajakk av denne typer har en del spring. Den er derfor mindre retningsstabil enn en vest/sørgrønlandsk type, og derfor ikke like velegnet til turpadling. Men den er superfin å leke med i bølger, og å padle mindre turer i på måfå. Med en mellomstor styrefinne kan den også fungere helt fint til turpadling. Den tilpasses til personens vekt, høyde og smidighet. God passform og mulighet for ekstrem bakoverlening er viktig.

Vekten er lav, og vil som regel ligge mellom 15-16 kilo om man trekker med seilduk. Lettere vekt kan oppnås med polyester/nylonduk. Cockpitens størrelse tilpasses alltid individuelle ønsker og kroppsmål. Jeg anbefaler alltid en standard dekksrigg for sikker selvredning. Og skal du padle på dypt vann er sjøsokk obligatorisk. Med sjøsokk holder kajakken seg flytende på samme måte og faktisk bedre enn om den hadde vanntette skott. Sjøsokk og rigg er inkludert i kurspakke og kajakk bygget på bestilling. Ror er ikke nødvendig, for kajakken styres lett med kropp og padleåre. En løs styrefinne er en god løsning for å holde kajakken retningsstabil ved padling i sterk vind. Grønlandske kajakker bygget på bestilling leveres alltid med en slik finne, og materialer til styrefinne inngår i kurspakken ved kajakkbyggekurs.

lagt til handlevogn