Andre kajakkmodeller

Det fins uendelig mange originale kajakktyper og variasjoner. Gjennom årene har jeg bygget utallige forskjellige typer til forskjellige formål. Det kan være spesielle replikakajakker eller hybrider, eller genuine originale typer bygget til spesielle formål eller til kundens spesielle ønsker. Finnes det en kajakktype der ute som du ønsker deg er det godt mulig vi kan bygge den til deg. Under er beskrevet noen typer jeg av og til bygger for kunder, eller bygger med kursdeltakere i forbindelse med et kajakkbyggekurs.

Dobbel eller trippelkajakk

Både baidarka og King Island-kajakkene bygges som dobbel og trippel kajakk. De bygdes slik opprinnelig også, og det kan ha sine fordeler. Hvis en familie eller to voksne skal på tur, og man har bruk for en rommelig kajakk, har man løsningen her. Kajakkene blir relativt breie, og derfor meget stødige. Dette kan være en fordel når man har barn med i kajakken. Den lange vannlinje gir suveren høy fart og lettpadlethet. Lengden varierer mellom 590 og 680 cm, avhengig av om den skal padles primært av en eller to voksne. Trippelkajakken kan også brukes av to voksne, der det midterste hull brukes som bagasjeluke.

Østgrønlandskajakk

En annen iøynefallende grønlandsk kajakktype som opprinnelig stammer fra Grønlands østkyst. I Østgrønland var naturforholdene litt annerledes enn i vest, og kajakkene fikk her en annen form. Først og fremst bygges disse kajakker tradisjonelt med minimalt volum. Kajakken bygges bevisst lav og smal, slik at den passer padleren godt, som en sko. Skroget er spesielt, med en utpreget V-form som gir uovertruffen sekundær stabilitet. Resultatet blir en meget lettpadlet kajakk til dags- og småturer. Den er lett å manøvrere, og selv om den er smal vil den likevel føles ganske stabil. For den litt erfarne padleren er denne kajakk ideell til lek og eskimorulle. Mange velger denne type blantannet på grunn av de ekstremt smekre og fine linjer. Det lille volum gir ofte veldig lav vekt. Teknisk er den litt mer krevende både å bygge og bruke, så det er ikke et valg for hvem som helst.

King Island Kajakk

Midt i Beringstredet, utfor Nome i Alaska, ligger en forblåst liten øy som av europeerne ble kalt King Island. Idag er øya forlatt, men for bare 70 år siden levde fortsatt et lite Inuitsamfunn her. De hadde sine helt egen kultur og sin helt egen kajakktype. Kajakkene ble primært brukt til transport og hvalrossfangst i noe av det mest ekstreme vær som finnes i verden. Kajakkene er korte for lett manøvrerbarhet i uvær og surf, men har likevel god marsjfart, og aksellererer fort. Dette er en god kajakk for uværspadling og surf. Bagasjevolumet er også stort, og gjør denne kajakk godt egnet til turpadling for den som ikke primært er opptatt av høy toppfart. Den er litt mer krevende å bygge enn de fleste andre kajakktyper.

Barnekajakk

Overalt i Arktis var det før vanlig å bygge kajakk til sine barn. Den skal tidlig krøkes, som en god krok skal bli, sier man her til lands. Barn kan ha stor glede av å få lov å padle en kajakk som er riktig dimensjonert til deres størrelse, og vil ofte lære seg en bra padleteknikk raskt. Alle de ovenfor beskrevne modellene kan bygges i barne- eller juniorstørrelser. Til mindre barn anbefales å begynne med utriggere, slik at kajakken ikke kan velte.

lagt til handlevogn