Egenredning i grønlandskajakk og bading en kald vinterdag

Av Anders Thygesen

Vinteren er over oss, og det betyr enda større fokus på sikkerhet for de som er ute og padler kajakk nå. Det ser lekende lett ut når du ser en padler, iført tuilik og grønlandskajakk, utføre kunstferdige ruller med grønlandsåren sin. Men hva hvis rullen ikke virker? Det kan lett skje når det er kaldt, og det er jo da det er mest kritisk å bli i kajakken! Hva hvis du må ut av kajakken, ut i det kalde vann og svømme? I denne artikel vil jeg fokusere litt generelt på sikkerhet og egenredning i grønlandskajakk. Først og fremst gjelder det å ikke bare være kledd for en svømmetur, men også å være forberedt på det. Stresset som oppstår når du havner i en uvant situasjon du ikke er forberedt på kan lett ta livet av deg! Det kan føre til at du gjør ting på feil måte og glemmer ting du egentlig har lært. Derfor gjelder det å trene egenredning i de forholdene du faktisk padler i. Bildene her ble tatt på en dag med minus 15 grader i lufta, og pluss 3 grader i vannet! Veltet og det første halve minuttet er som regel det verste når vi snakker egenredning i kaldt vann. Alt dette bør selvsagt være rutine du har innøvd i varmere vann. Det er viktig ikke å stresse, men å la kroppen venne seg til det kalde vannet. Ukontrollert pust er vanlig, og har du dårlig hjerte bør du ha på deg tørrdrakt eller la være å padle. Uansett bør du ha en hjelper i nærheten. Bli liggende i ro ved kajakken til du har noenlunde kontroll over pusten. Da er det verste ubehag overstått, og resten vil sannsynligvis gå ganske lett. 

Forberedelse til en kald svømmetur

Kajakken på bildet er rigget med rigg for å feste 2 årer som utriggere (sørg for at det ikke fryser fast!). Reserveåren ligger lett tilgjengelig på framdekket. Det er festet en langsgående dekksline så man lettere kan holde seg ved kajakken i tilfelle en svømmetur.

Dekksbag med termos, mat, lue og votter. Sjøsokken er en absolutt nødvendighet. Bruker du den gamle løsningen med at sjøsokken festes på utsiden med en strikk vil en gummistropp utenpå sjøsokken får den til å sitte mye bedre og gi en tettere skjøt mellom cockpit og tuilik. Uansett gammel eller ny type sjøsokk vil et tykt liggeunderlag inne i sjøsokken gir god isolasjon og forhindrer samtidig at sjøsokken kollapser og henge seg fast i padleskoene. Inne i kajakken ligger tørt klesskift, vindsekk, dunjakke og enda en termos med varm, søt drikke.

Egenredning i en Grønlandskajakk

En slik egenredning som vises her fungerer veldig bra i grønlandskajakk og kan brukes i moderne kajakker også. Men er lite brukt andre steder. Den er kjapp og enkel og det utstyr som trengs er to grønlandsårer og passende dekksrigging. Egenredningen fungerer slik at årene festes som utriggere på kajekken og da stabiliserer ved entring. Det er utrolig viktig å trene denne egenredningen ofte (som al annen redningsteknikk). Du vil merke at det er utrolig lett å gjøre og at det virker under alle forhold. Det kan også gjøres svært raskt. Vanligvis skal det ikke mer enn ett halvt minutt til å komme seg fra liggende i vannet til sittende tørt og trygt i sin kajakk. Å gjennomføre en slik redningsøvelse når det er kaldt i vannet er noe alle bør gjøre minst én gang i året. Det er utrolig viktig for at man ikke skal lure seg selv til å tro at man er trygg, hvis man egentlig ikke er det. Det er videre viktig å trene på egenredning i det miljø du padler i. Det vil si også i bølger og vinn og på vinteren som her.

Egenredning - steg for steg

Her har jeg på meg tykk neopren. Bra med ull under, vest på, og tuilik utenpå det hele. Lue og ekstra votter er lett tilgjengelige i kajakken. En tørrdrakt under er enda bedre.

Første dukkert. Slapp av og forsøk og få kontroll over pusten. Monter nå den første åren under dekksriggingen på den side du ligger. 

Den første padleåre er på plass under akterdekkets dekksrigg. Padleren er klar for å montere neste padleåre på den andre siden.

Begge årenen er nå plassert og ligger fastmontert på dekket. Kajakken er nå svært stabil.

Opp på dekket fra akterenden. Det er ganske enkelt å presse akterenden ned. Du gjør det samtidig som du legger overkroppen over akterdekket, og setter deg overskrevs på dette.

Jobb deg selv ned i kajakken. Det er god støtte i padleårene. Grønlandskajakker har ofte mindre cockpit, så da fungerer denne redning bra, da den har støtte på begge siden i motsetning til en redning med en årepose.

Ferdig – inn og få tørt på. Når du har kommet så langt vil du merke at det egentlig ikke haster noe særlig med å komme seg til land og få skiftet. Er du fornuftig kledd, og her mener jeg ull og neopren eller tørrdrakt, vil du sannsynligvis fort bli mer enn varm nok bare ved å ta noen få padletak.

lagt til handlevogn