Vestgrønlandsk kajakk

Den vestgrønlandske er den mest kjente kajakktypen. Det er en god og allsidig tur- og havkajakk, og er også forbildet for de fleste havkajakker i plast og glassfiber som finnes på markedet i dag. Vestgrønlandskajakken er rommslig nok for kortere eller lengre overnatingsturer, samtidig som den er liten og lett nok til å ha førsteklasses egenskaper for finmanøvrering, lek og eskimorulle. De vakre linjene er viktige, likesom suveren stabilitet og sjødyktighet. Det er en meget lettpadlet og rask kajakk, og førstevalget til de aller fleste som ønsker seg en kajakk i tre og seilduk.

Sørgrønlandsk kajakk

Den sørgrønlandske kajakken plasserer seg geografisk midt mellom øst og vest. Byggemetoden er veldig lik den vestgrønlandske, men kajakkene er mindre og slankere, og minner derfor mest om østgrønlandskajakken. Undervannsskroget minner derimot mer om en vestgrønlandskajakk med en kombinasjon av V-skrog og flat bunn. Dette gjør denne kajakken mer allsidig og mindre krevende enn den østgrønlandske. Et fornuftig valg for deg som ønsker en liten og elegant kajakk som ikke er krevende å padle. 

Felles trekk og detaljer

Vest- og sørgrønlandske design går ofte litt om hverandre. Byggemetoden er omtrent lik, og en grønlandsk type kan ofte være en blanding av element fra disse designene. Vekten er lav og vil som regel ligge mellom 15-17 kilo om man trekker med seilduk. Lettere vekt kan oppnås med polyester/nylonduk. Cockpitens størrelse tilpasses alltid individuelle ønsker og kroppsmål. Pakkeluker er en god mulighet, men på ingen måte obligatorisk. Mye bagasje kan pakkes gjennom cockpiten, men skal man på lenger ture bør man ha en luke eller to. På kurs vil luker være valgfritt. Luker kan også monteres senere hvis behov skulle oppstå. Jeg anbefaler alltid en standard dekksrigg for sikker selvredning. Og skal du padle på dypt vann er sjøsokk obligatorisk. Med sjøsokk holder kajakken seg flytende på samme måte og faktisk bedre enn om den hadde vanntette skott. Sjøsokk og rigg er inkludert i kurspakke og kajakker bygget på bestilling.

Ror er ikke nødvendig, for kajakken styres lett med kropp og padleåre. En løs styrefinne er en god løsning for å holde kajakken retningsstabil ved padling i sterk vind. Grønlandske kajakker bygget på bestilling leveres alltid med en slik finne, og materialer til styrefinne inngår i kurspakken ved kajakkbyggekurs.

lagt til handlevogn