Seminstationen

Seminveterinär och stationsansvarig: Lotten Bäckgren              

                 

Hingststall Hingststall Hingststall Hingststall Hingststall Hingststall

Sedan 1986 har det bedrivits seminstation på Markebäcks Gård. Sedan 1992 har vi haft hingstar på station. Läs mer om våra hingstar på station under respektive flik i menyn ovan.

I seminstallet sker all undersökning och insemination av ston av veterinären och seminassistenten. Det finns två undersökningsspiltor bredvid varandra vilket gör att känsliga och unga ston kan få sällskap, något som vanligtvis lugnar. Framför undersökningsspiltorna finns ett utrymme där eventuella föl kan följa med sin mamma.  

Bara ett stenkast från seminstallet ligger hingststallet. Här står de hingstar som vi har på station under säsongen. I anslutning till hingststallet finns ett komplett spermalaboratorium samt en tappningshall. Under 2023 finns inga hingstar ståendes på station. 

Utestall Utestall

Möjlig uppstallning av seminston under säsongen finns. Stoet kan även vara kvar tills dräktighet är konstaterad. Alla ston får gå ut dagligen, ensamma eller tillsammans med andra ston, under delar av dagen eller dygnet runt. Allt enligt ägarens önskemål.

I vårt stora stall är de ston med föl vid sidan som kommer till oss vara uppstallade, men även singelston står oftast här då det är svalt och skönt varma sommardagar.

Vi har stora gräshagar och ett flertal rymliga rasthagar att tillgå. 

 

Semin/stationsavgift 2023 4000 kr (gäller hela säsongen)

Uppstallning box singelsto 180 kr/dygn

Uppstallning box sto med föl 240 kr/dygn

Utevistelse i grupp 120 kr/dygn

I uppstallningen ingår hösilage, havre, Granngården Originalpellets, salt.

Önskas annat foder tar man med det hit. 

Samtliga priser är angivna exklusive moms.

Övriga tillkommande kostnader som exempelvis provtagning och behandling debiteras enligt gällande prislista.

 

Vi som jobbar på Markebäck

Jag som jobbar som seminveterinär och är stationsansvarig på Markebäck heter Lotten Bäckgren. Jag är född och uppvuxen på Markebäck och har haft ett "medfött" intresse för hästar och ridning, jag gjorde min tävlingsdebut som sexåring och har sedan tävlat i hoppning både på ponny och häst med höjdpunkter som bla SM brons på C-ponny 1992, SM guld på D-ponny 1995, brons junior SM 1996, med i landslaget vid junior EM 1996 och brons vid lag SM på Strömsholm 1999.

Jag tävlade fram till sommaren 2003, samma höst började jag på veterinärhögskolan vid Ultuna i Uppsala. Efter veterinärhögskolan gick jag en vidareutbildning för att bli seminveterinär och jobbade min första säsong på Markebäck 2009. Efter examen i januari 2009 började jag jobba som veterinär hos Leif Hokfors på hund och Kattkliniken i Bista, Örebro. När den verksamheten sedan utvecklades och flyttade följde jag med och har sedan starten i december 2012 arbetat som smådjursveterinär på Anicura Djursjukhus i Kumla. Sedan oktober 2019 arbetar jag på Noza Smådjursklinik i Kumla. Här hittar man mig när det inte är seminsäsong! http://www.nozasmadjursklinik.se/

Om ni har frågor eller funderingar kring seminering eller vår station i allmänhet så hör av er till lotten@markeback.se 

Cissi och Miggen

Cecilia Olson är 19 år och kommer från Åmål. Sedan några år är hon sommarinventarie på Markebäck, hon kom hit på seminpraktik i april 2018 och har sedan dess troget återvänt för jobb under säsongen. Cissi har med sig sin stora häst Miggen och bor i norra flygeln under sommaren. Cissi är van att göra det mesta, allt från ett evigt gående med seminston, mockning, samling på hingst och all typ av assistering vid undersökning och seminering av seminston, alla tider på dygnet.. Cissi läser sedan hösten 2020 till husdjursagronom på SLU i Uppsala. 

   

Cajsa Eriksson har sedan sommaren 2017 sina hästar Gnista och Glimra boendes på Markebäck.

Cajsa har lång erfarenhet av utbildning och träning av hästar, hon började rida när hon var tio år och har tävlat upp till msv dressyr. Cajsa har koll på det mesta och hoppar in och jobbar när det behövs under seminsäsongen. Till vardags jobbar Cajsa på ByggMax i Motala.

För att anmäla ditt sto till betäckning klicka på länken till språngrulla nedan!