Huvudbyggnaden

Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck Huvudbyggnaden vid Markebäck

Huvudbyggnaden vid Markebäck är ett timmerhus i 2 1/2 plan. Det första planet byggdes troligtvis i början av 1800-talet och runt 1850 fick huset sitt nuvarande utseende. Huset har renoverats i omgångar och i perioder pågår ytterligare renovering där vi försöker återställa vissa detaljer som exemplevis taklister, foder osv. Huset värms av flisanläggningen på gården.

Sedan hösten 2010 bor Lotten och Karl i huvudbyggnaden.

Flygelbyggnader

Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Bildnamn Södra flygeln

Flygelbyggnaderna på Markebäck uppfördes först 1970 men passar väl in i gårdsbilden. Den norra flygeln hyser förråd, gästrum med dusch och toalett på övervåningen samt ett enklare kök samt en del förvaring på bottenvåningen.

Den södra flygelbyggnaden är permanentbostad som totalrenoverades sommaren 2010. Sedan hösten 2010 bor Annika i den södra flygeln.

Arrendatorsbostaden

Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Arrendatorsbostaden

Arrendatorsbostaden vid Markebäck passar bra för den mindre familjen. Till huset hör en stor solig tomt och ett uthus. Huset värms av en jordvärmeanläggning. 

Arrendatorsbostaden är för tillfället uthyrd.

Mejeriet

Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Mejeriet

Det gamla mejeriet vid gården är en mysigt liten stuga med höga trösklar och låga dörrposter. I huset finns en rörspis och en kamin som säkerställer stugvärmen bistra vinterdagar. På tomten finns en gammal damm som grävdes ur sommaren 2009. Mejeriet är för tillfället uthyrt.

 

 

Rättarbostaden

Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Bild kommer Rättarbostaden

Rättarbostaden är det minsta av gårdens hus. Det är ett torp med en kuperad tomt som har byns bästa utsikt. I torpet finns en kamin och en köksspis samt en luftvärmepump.

Rättarbostaden är för tillfället uthyrd.