Vad är psykiskt våld?

Psykiskt våld kan vara kränkande ord, hot, straffande tystnad, hån, konstant kritik, nedvärdering, upprepande gränsöverskridande bemötanden. Det är våld mot din självkänsla, psykisk misshandel är skadligt precis som fysiskt våld. Skillnaden är att det psykiska våldet inte är synligt på samma sätt, det ger inga synliga blåmärken, dom finns på insidan i stället. Att leva tillsammans med någon, eller ha någon i sin närhet som återkommande förminskar dig, ignorerar dig i syfte att straffa, skämtar på din bekostnad, anklagar och skuldbelägger, blockerar eller avleder diskussioner, kritiserar, ger order, är hånfull, hotar, förnekar sådant som faktiskt har hänt, undanhåller information, får plötsliga raseriutbrott mm. Då är du utsatt för psykisk misshandel!

Det kan vara svårt att förstå att det är en manipulativ människa man lever med, det här är ingenting som händer över en natt, utan det händer över tid och med den suddas dina gränser ut. Ofta är det subtilt och det smygs in lite försiktigt, om man blev utsatt för allt på en gång skulle ingen stå ut med en sådan behandling. Skulle vi förstå att det handlar om manipulation, psykisk nedbrytning, makt och kontroll då skulle det inte fungera. Ingen väljer att bli psykiskt eller fysiskt misshandlad, det är något man sakta ”vänjer” sig vid.

Vad är det då för manipulativa och giftiga beteenden som det kan handla om?

Här kommer några av dem:

Passiv aggressivitet

Den passivt aggressive visar inte sin ilska som att vara arg på ett direkt och rakt sätt, i stället kommer det ut som en fientlig och nedlåtande attityd. Det kan handla om suckar, rulla med ögonen, att angripa ömma punkter, sarkastiska kommentarer och hånfulla skämt, en passiv fientlighet och undvikande av direkt kommunikation är några exempel på hur den passivt aggressive beter sig. Det råder ingen tvekan om att det finns ett budskap bakom beteendet hos den passivt aggressive, och det är inget trevligt budskap.

Blame shifting

Att skuldbelägga någon för sitt eget dåliga beteende är ett manipulativt sätt att lägga ansvaret på mottagaren. Dynamiken som skapas är att du som utsätts tror att de är du som är skyldig till det dåliga beteendet du drabbas av, det är ditt fel att det händer.

Exempel:

-Jag skulle inte behöva ljuga om du inte blev så upprörd hela tiden…

-Jag skulle inte behöva bli arg om du inte var så tjatig hela tiden…

-Jag skulle inte behöva kasta/ha sönder dina saker om du plockade undan dem och höll ordning. Du är så slarvig och lat hela tiden…

Silent treatment

Är en passivt aggressiv metod, att behandla dig med tystnad, inte ge respons på vad du säger, ignorera dina uttryckta önskemål. Silent treatment får dig att känna dig osynlig och att du inte är värd att lyssna på. Att använda sig av silent treatment är empatilöst.  Silent treatment är inte att kommunicera, det är psykiskt våld. Sunda människor söker lösningar genom att prata även då det finns meningsskiljaktigheter.

Gaslighting

Är en otäck manipulation och psykisk misshandel. Det handlar om att få dig att tappa tron på din förmåga och din egen verklighet, att den manipulative hela tiden försöka påvisa att du uppfattar saker och ting fel, att du glömmer saker, anklagar dig för att vara aggressiv eller psykiskt instabil. Typiskt vid gaslighting är att dina känslor förminskas. Varje gång du tar upp något som du tex blivit sårad över får du höra att - du överdriver, - att du tar illa upp över något ingen annan skulle bry sig om, - att du är överkänslig. Eller, så blir responsen på det du berättar att du blev sårad över – det har aldrig hänt, - det har du bara inbillat dig, - du är ju störd så där gick det inte till, du kan ju inte komma ihåg någonting rätt.

Saker som är dina eller som du behöver är plötsligt borta och du får höra att du är glömsk och slarvig. I själva verket är det den manipulative som faktiskt gömt undan det du letar efter.

Personen förnekar helt att saker som du uppfattar som negativa ens har hänt.

Du får ofta höra att du har extremt dåligt minne och att du nog är sinnesförvirrad, den manipulative gör allt för att övertyga både dig och din omgivning att du aldrig minns någonting rätt (speciellt allt du upplever som negativt) du är sinnesförvirrad och uppfattar allt fel, eller så har det aldrig hänt.

Att bli utsatt för gaslighting gör att du till slut börjar tvivla på din egen verklighet och förmåga, du förlitar dig mer och mer på den ”verklighet” som skapas av den manipulative gaslightern. Den här sortens psykisk misshandel får dig att ifrågasätta ditt eget förnuft och din psykiska hälsa.

2022-12-13 21:51