Härskartekniker

Vem har inte stött på den där personen som bara måste trycka till dig lite, eller mycket. Skämta på din bekostnad, himla med ögonen när du pratar mm. Är det omedvetet? Eller kanske medvetet? Oavsett så är det obehagligt att utsättas för härskartekniker

Just i stunden då du blir utsatt för någon härskarteknik kan det vara svårt att hinna med och förstå vad det är som händer.

Vi alla använder oss av härskartekniker då och då utan att tänka oss för.

Ett exempel kan vara att man skämtar på någon annans bekostnad, eller skrollar i mobilen när någon annan pratar. När det händer vid enstaka tillfällen och det är obetänksamt så är det olyckligt. Förhoppningsvis säger personen till, hur det fick hen att känna sig och vi kan be om ursäkt.

Men…

När syftet blir att använda sig av härskarteknik för att ta eller behålla makt i situationen genom att förminska någon annan, när en och samma person hela tiden blir utsatt och förminskad. Då är det psykisk misshandel och mobbing! Har du någon i din närhet som ständigt utsätter dig för olika härskartekniker så kommer du att påverkas negativt.

Härskartekniker kan verkligen förpesta tillvaron för den som är utsatt.

Ofta är det väldigt svårt att sätta fingret på vad det är som sker då det kan vara så subtilt. Olika härskartekniker går ofta in i varandra och det kan vara trassligt att reda i dem.

 

  • Osynliggörande – går ut på att förmedla att du ”inte finns”. Det du gör, säger, tycker och känner är inte viktigt eller värdefullt.
  • Förlöjligande - går ut på att få dig att känna dig betydelselös, löjlig och pinsam.
  • Undanhållande av information -går ut på att hindra dig att handla eller ta beslut utifrån informationen som döljs för dig. Att ha tillgång till information ger förståelse och delaktighet, undanhållande av information får dig att känna dig utanför och oviktig.
  • Dubbelbestraffning – vad du än gör så gör du ändå fel! Exempel, härskaren säger till dig att du borde ta för dig mer, när du gör det så får du höra att du är krävande, egoistisk och bråkig.
  • Påförande av skuld och skam – olika sätt att få dig att känna skuld och skam för en handling, egenskap, händelse eller situation trots att det inte är du som är orsaken.
  • Våld och hot om våld – är ett effektivt sätt att tysta dig, vare sig våldet är fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Genom våld och hot om våld blir du ”tystad” och ”inte så besvärlig”. Du kan känna dig hotad även om hotet inte är uttalat med ord.
  • Objektifiering – Du blir sedd som ett objekt utan innehåll i stället för den individ du är.
  • Splittring – Spela ut personer som tillhör samma grupp mot varandra.

 

Att komma på ett bra svar i stunden då man utsätts för en någon som utövar någon av härskarteknikerna kan vara svårt. Oftast kommer man på senare vad man skulle ha sagt. Att synliggöra vad som pågår kan kännas jobbigt, men att tala om för personen om hen skämtar om dig på ett sätt som förlöjligar dig som person – Tala om hur det känns, gör det synligt. Det kan vara så att personen är omedveten om att hen använder sig av en härskarteknik. Men om det däremot är en och samma person som ständigt försöker förminska dig på olika sätt, trots att du talar om hur det känns för dig. Då måste du börja fundera på hur medvetet personen i fråga använder sig av härskartekniker och varför?

2022-12-11 19:54