Jr. NM 2015 prisvinnere

Jr. NM 2015 prisvinnere

Sølvpokal til beste gutt og jente under jr. NM på Byrkjelo.

Årets Junior NM (og for klassen 20-22) fant sted på Byrkjelo den 14. til den 16. august. Det ble et vellykket mesterskap både idrettslig og arrangementsmessig. Også værforholdene innfridde med god temperatur og tilnærmet vindstille alle dager. Kampen om sølvpokalene til Friidrettens Venner ble da også ganske tilspisset og de beste kandidatene sto ikke tydelig fram før på søndag.
 
Etter en strålende 200m søndag, i helt vindstille, var det neppe noen tvil om at Even Meinseth, Sørild, ville bli pokalvinner i Menn Junior - med et klasseløp på 20.96, norsk juniorrekord igjen og for første gang under 21.00. Før denne sesongen var juniorrekorden på 21.21 holdt av John Ertzgaard og i tre tidligere etapper forbedret av Even, med samlet 0,25 sekunder. Ikke småtteri. Even har dessuten i år hevdet seg internasjonalt med bronse på samme distanse i Junior-EM i Eskilstuna. Til historien hører også at årets fire beste norske juniorer på distansen alle har under gammel juniorrekord - med 21.18 på fjerdemann i kvartetten. Bare Storbritannia har liker mange på dette nivået i Europa. Bare noen få europeiske land for øvrig har enkeltutøvere under 21.20.

Beatrice Nedberge Llano, fra Laksevåg TIL, er vår aller beste kvinnelige sleggekaster tross sin alder på 17,5 år. Hun er nummer tre i verden i juniorklassen. De foran henne forsvinner fra juniorklassen ved kommende årsskifte. Hun har dertil vist eksellent konkurransestyrke ved å sette norske juniorrekorder i flere store mesterskap; i fjor ble det norsk juniorrekord med 63.57 i junior-VM i Eugene, USA. Tidligere norsk bestenotering med 3kilos i internasjonalt ungdomsmesterskap og i år med norske rekorder både i Junior-EM og NM, det siste med 67.03. I Byrkjelo kastet hun 64.52, som bare tre andre i Europa (og verden) har overtruffet i år. Hun fikk sølvpokalen etter en viss konkurranse fra Lene Retzius, BUL som satte norsk juniorrekord med 4,16 i stav. Dette gir til sammenligning en 10. plass på Europas juniorstatistikk for i år. En god kandidat var også Emily Rose Norum, Steinkjer som tok en (ventet) seier på 400m med 54.11 og en noe mer overraskende seier på 200m med flott ny personlig rekord 24.28, ca. fire tidelers forbedring.

28.01.2016 09:29