Prisvinnere 2018

Prisvinnere 2018

Prisene Årets navn i norsk friidrett, Friidrettens Prestasjonspris, Utviklingspris, Paraprisen, Trenerprisen og Utøverprisen ble utdelt under friidrettsgallaen på Gardermoen, i forbindelse med Kompetansehelgen til Norges Friidrettsforbund.

Årets navn i norsk friidrett 2018: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Det er norsk friidretts nye store stjerne som blir tildelt prisen Årets navn i norsk friidrett. Som fortsatt junior har han på en særdeles imponerende måte hevdet seg blant verdens aller beste seniorløpere.
For en suksess 2018-sesongen har vært for Jakob. Det toppet seg med to gull på 24 timer under EM i Berlin der han ble han tidenes yngste mannlige europamester.
Her følger en kort oppsummering av Jakobs viktigste prestasjoner i årets sesong:
EM-gull på 1500 meter i Berlin med tiden 3:38.10.
EM-gull på 5000 meter i Berlin med tiden 13:17.06, som også var ny europarekord for U20-klassen.
Under VM U20 i Tampere tok han sølv på 1500 meter og bronse på 5000 meter.
I tillegg satte han europarekord for for U20-klassen på 1500 meter med tiden 3:31.18 i Monaco i juli og på en engelsk mil med tiden 3:52.28 i Eugene i mai.
Jakob ble også kåret til årets «Rising Star» i europeisk friidrett, en pris som ble opprettet av EA i 2007 og som deles ut til beste mannlige og kvinnelige utøver under 23 år. Jakob delte den prestisjetunge prisen med det svenske stavfenomenet Armand Duplantis. Jakob var også nominerte til «Årets mannlige utøver» i europeisk friidrett, en pris den franske mangekjemperen Kevin Mayer vant.

Friidrettens prestasjonspris for 2018: Karsten Warholm, Dimna IL
Det er andre gang at Karsten Warholm blir tildelt Prestasjonsprisen.
Han er regjerende verdens- og europamester på 400 meter hekk og viser at han behersker den vanskelige øvelsen å gjenta en suksess. Prestasjonsprisen får han i første rekke for sin gullmedalje på 400 meter hekk i EM i Berlin med tiden 47.64, som var årsbeste i Europa og ny norsk rekord.

Friidrettens utviklingspris for 2018: Sondre Guttormsen, Ski IL
Sondre Guttormsen imponerte i sitt første senior-EM. I en nervepirrende stavfinale på Olympiastadion i Berlin satte han personlig rekord med 5.75 og sikret seg sjetteplassen. 19-åringen, som altså fremdeles er junior, slettet med det den norske rekorden til Trond Barthel fra 1996 som lød på 5.72.
Innsatsen i EM er også hans fremste internasjonale meritt. Han ble også nummer seks i årets junior-VM.
Foruten favorittøvelsen stav er også Sondre en god hekkeløper, og deltok også i denne øvelsen under junior-VM i sommer.
Dette er den andre utmerkelsen Sondre får fra Friidrettens Venner i år, ettersom han fikk bestemannsprisen, en sølvpokal fra Friidrettens Venner, under juniormesterskapet i friidrett i Oslo.

Friidrettens Utøverpris 2018: Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Her er det utøverne selv som har stemt frem vinneren basert på fem nominerte finalekandidater av alle de foreslåtte kandidatene. Både alle forslagene og stemmene vi fikk inn viser at dette er en pris som har engasjert friidrettsmiljøet.

De nominerte var:
Jakob Ingebrigtsen, Sandnes IL
Karsten Warholm, Dimna IL
Henrik Ingebrigtsen, Sandnes IL
Sigrid Borge, Osterøy IL
Sigrid Jervell Våg, IL i BUL

Dette er tredje gang denne prisen utdeles og den går til Jakob Ingebrigtsen som på en utmerket måte utøver sin idrett i tråd med NFIFs verdigrunnlag. Han framstår som positiv og omtenksom, har en profesjonell tilnærming til sin idrett og er et godt forbilde for friidretten i Norge.

Friidrettens Parapris: Ida Yessica Nesse, IL Tyrving
Ida Nesse ble Europamester i 2018 da hun tok gull i diskos i World Para Athletics European Championships i Berlin. Vinnerkastet hennes på 34.08 var både ny personlig rekord og mesterskapsrekord. Vinnerkastet ville også ha gitt bronsemedalje både i Paralympics i Rio i 2016 og i VM i London 2017.
Under IPC World Para Athletics Grand Prix-åpningen i Dubai i mars 2018 vant Ida gull i både diskos og spyd, mens hun i det internasjonale stevnet i Sharjah uken etter tok gull i spyd, sølv i diskos og bronse i kule. IPC World Para Athletics Grand Prix-seriens avslutningsstevne i juni 2018 var også i Berlin, og her ble det gull i diskos, og sølv i både spyd og kule.

Friidrettens trenerpris: Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe
Ingunn Gatland Jacobsen og Geir Egil Roe blir tildelt utmerkelsen først og fremst for deres mangeårige arbeid med mangekjemperen Martin Roe som i år har satt norske rekorder i 10-kamp med 8228 poeng, i lengde innendørs med 7.81 og i 7-kamp innendørs med 5951 poeng. Han ble nummer seks under EM i Berlin. Ingunn har vært hovedtrener, men Geir har også hatt ansvar for deler av treningen og sammen har de utgjort en trener-duo.
Ingunn har også gjennom mange år virket som klubbtrener i IL Fri. Her har hun ført frem utøvere til medaljer på alle plan i norsk friidrett. Hun virker stadig som klubbtrener for klubbens yngre utøvere. Hun har også vært en av kretsens trenere under kretsprosjektet de siste to årene og før det var hun ansvarlig for kretstreninger i kast. Uten Geirs medvirkning ville et slikt engasjement vært umulig.
Ingunn og Geir er også gode forbilder for andre trenere. De utviser en seriøsitet som kan være til etterfølgelse når det gjelder å følge opp utøverne. De er også engasjert i «Idrett uten alkohol» hvor Martin er en hjemlig frontfigur.

Friidrettens dommerpris 2018: Nils Kristen Wiig, Ull/Kisa IL
Nils Kristen Wiig var stevneleder for Hovedmesterskapet (NM) på Jessheim i 1994 og 2014.
Han har hatt en ledende rolle i arrangementer i klubben og friidrettskretsen i rundt 30 år. Nils Kristen har også i en årrekke vært overdommer i kast under Bislet Games og var leder av NFIF sitt dommerutvalg i perioden 2005 til 2017. Her nevnes videreutvikling og systematisering av dommerutdanning, instruktørutdanning og regi av stevnegjennomføring som hovedmisjoner.

04.11.2018 00:25