Bandvävning i bandvävstol med halvsolv, vävning med tryck- och lyftskäl.
En kurs utan personliga möten under våren 2024. 

6 gånger med ett kurstillfälle per vecka, inga tider att passa.
Kursen för Dig som vill lära Dig att väva band i bandvävstol med tryck- och lyftskäl i en vävstol med halvsolv. 6 pedagogiska tillfällen med teori och uppgifter att lösa. Varje uppgift tar ca 2-3 timmar att genomföra. Varje tisdag kommer nya uppgifter och nya teoriavsnitt skickas. All undervisning görs via en grupp på Facebook, mail och telefon, vi har inga fysiska träffar. Det finns inga tider att passa. 

Deltagarna diskuterar och ställer frågor i vår Facebookgrupp, fråga om allt som verkar oklart och diskutera med varandra. Kursmaterialet levereras som PDF-filer, vissa instruktioner kommer som en video. Facebookgruppen är endast öppen för de som deltar i kursen. Du behöver ha tillgång till dator med program för att läsa PDF-filer samt ett Facebook konto och möjlighet att ladda upp bilder i Facebookgruppen. 

På kursen gör vi i ordning vävstolen, varpar och går igenom två olika sätt att dra på en varp. Vi väver ett randigt band och ett band med plockat mönster. En Facebookgrupp är vårt klassrum där diskuterar vi, visar bilder och ställer frågor. Till varje kurstillfälle hör ett kurshäfte. Kursmaterialet levereras som PDF-filer, vissa instruktioner kommer som en video. 

Vi väver band i bandvävstol med halvsolv med den teknik som användes förr av t.ex. bandkullorna i Dalarna som levde på att väva band. Tekniken är smart och gör att det går riktigt snabbt att väva. Vi provar också på att väva band med plockat mönster i bandvävstolen.

Du behöver ha
Du behöver ha tillgång till dator med program för att läsa PDF-filer samt ett Facebook konto och möjlighet att ladda upp bilder i gruppen. Inga andra förkunskaper behövs.
Du behöver en bandvävstol av rätt typ, stäm av det före du anmäler dig. En bandvävstol av golv- eller bordsmodell och Spångmurs bandvävstol med tillbehöret Vävhund fungerar bra på kursen.

Om mig
Jag har hållit många bandvävningskurser både vanliga kurser och distanskurser och har mycket kunskaper om bandvävning att dela med mig av.
Min förhoppning är att det här blir en givande kurs på ett lättsamt sätt.

Anmälan och beställning
Beställ kurs och redskap nedan, på övriga sidor i webbshopen hittar du fler redskap, material m.m. HÄR

Kursavgiften skall vara betald före kursstart, betala gärna med Swish. 

Använd gärna garner och redskap du redan har. 

Komplettera gärna med en slöjddag och lär Dig mer.

Till fösta gången behövs
1)  Bandvävstol
Du behöver en bandvävstol med halvsolv av den typ där man sitter vid långsidan och väver.
Bandvävstolar med halvsolv kan se ut som på bilden. De finns även bordsvarianter. Leksandsbandvävstol med halvsolv och bandgrind fungerar bra.
Spångmurs Bandvävstol med tilläggsdelen för halvsolv, Vävhunden, fungerar också bra.

(Halvsolv är en liten garnögla som håller fast varannan varptråd. Hela solv är de som finns på en vanlig stor vävstol med en liten ögla i mitten.)

Den ameriskanska Inkle loom har visserligen halvsolv men fungerar inte på denna kurs.
Bandvävstolar med hela solv som styrs av en eller två trampor eller ramar fungerar inte.
Kontrollera gärna innan du anmäler dig att vävstolen passar för kursen. Skicka oss en bild på vävstolen.

2) Garn för att knyta solv om du inte redan har solv. Enkeltvinnad mattvarp 12/4  eller ett tunt virkgarn kan passa. Vanlig dubbeltvinnad mattvarp 12/6 är lite för hård för att fungera bra. 

3) Garn till första bandet. Bomullsgarner är lätta att väva med, välj 16/2 för tunna band, 8/2 för lite grövre och virkgarn 8/4 för tjocka band.

4) Knävel och bandkniv. När vi börjar väva behövs en knävel, d.v.s. en träpinne att ha inslaget på och en bandkniv. Man kan tälja en knävel av en skogspinne. Bra knivar till bandvävning är svårt att få tag på, de bästa har ett tungt mässingsblad. I brist på annat kan man titta i kökslådorna om det finns någon gammal bordskniv, stekspade, smörkniv eller tårtspade som går att använda.

 

Vi börjar med att lära oss att väva ett randigt band, där får vi grunden till hur vävningen fungerar, sedan går vi vidare med enkla band med plockat mönster.
Här finns en film som visar vävningen   https://www.youtube.com/watch?v=A6WJss9ipFY

Bandkniv Bandkniv Bandkniv Bandkniv Bandkniv Bandkniv

Kursanmälan

Tillagd i varukorgen