Velkommen til jolleseiling 2019!

(Bilde fra Mjøssprøyt)

 

Tradisjon tro blir det tirsdagsseiling for jolleseilerne også i 2019.

Fint om dere foreldre også kan delta aktivt på oppstartsdagen, slik at vi får repetert rigging med alle seilerne!

Deretter er det seiling hver tirsdag fra 17.30-20.00 frem til og med tirsdag 29. juni. Vi håper på stor deltakelse fra gamle og nye seilere!

I juli tar vi sommerferie, men vi starter opp igjen etter sommerferien i august og holder på til avslutning av sesongen i september.

Jolleseiling er en trygg sport, men krever både riktig utstyr og riktig fokus. Klubben holder båter av typene Optimist og RS Feva, men dette er begge båttyper det er påregnet å kullseile med, og det forutsettes derfor at alle barn/ungdommer er svømmedyktige og trygge i vann. Alle seilere må ha egen våtdrakt og godkjent flytevest som tilfredsstiller barnets vekt og høyde og av tidligere års erfaring kan vi trygt si at våtsko også anbefales. Trener Gjermund og jeg jobber med å få til et førstehjelpskurs i vann i løpet av mai i Anker`n slik at vi øker fokus på sikkerhet og kameratredning. Nærmere informasjon om dette kommer. 

Garderober og dusjer er tilgjengelig som tidligere, og foreldre oppfordres til å hjelpe barna med å holde orden under- og etter trening. Vi har fått enkelte bemerkninger på vann og rot i garderobene, så det er viktig at vi alle bidrar til å opprettholde det gode forholdet vi har til Ro- og kajakklubben. 

Klubben disponerer to følgebåter som vi benytter oss av, slik at det vil være to følgebåter også i år. ”Lillemjøsa” er en del av Åkersvika naturreservat og er underlagt begrensinger i motorisert ferdsel, det blir derfor naturlig å flytte mer av seilingen fra ”Lillemjøsa” til ”Storemjøsa”. ”Lillemjøsa” blir mer som en plan B de dagene været tilsier det. 

Ny seiler i 2019?

Vi er en fin og fast gjeng som driver med jolleseiling i Hamar seilforening. Gledelig nok fikk vi et par nye seilere på plass for sesongen 2017, og vi har ennå kapasitet til noen flere! Kjenner du noen som kunne tenke seg å prøve jolleseiling så be dem ta kontakt med jolleleder Espen Thorsrud på : espthors@yahoo.no 

Vel møtt til årets jolleseiling! Espen Thorsrud Jolleleder HSF

----------------------------------------------------------------------

HVORDAN SKAL VI REKRUTTERE JOLLESEILERE TIL KJØLBÅT?

Styret har fått en del henvendelser på brygga og via E-mail, om foreningen har tilbud om opplæring i seiling på kjølbåter. Dette er et tilbud til voksne og da er det sikkert noen eldre ungdommer som heller vil prøve dette?  Se Nyheter der det legges til rette for et st slikt tilbud.

Nye jolleseilere i våre to båttyper, Optimist og RS feva

Noe å tenke på?

Rød pil peker mot Bergevika, nordodden forstørret th.

Her ser dere dydekart utenfor klubbhytta i Bergevika. Når dere er på samling i Bergevika bor dere egentlig på en fjellhylle og fjellet heter Helgøya! Det er nesten som å bo på en balkong. Hvis dere tenker dere at det ikke hadde vært vann her ville dere hatt utsikt omtent 300 meter rett ned i dalen langt under dere før det går opp igjen mot Hamar og Stange. Det er så bratt at dere trolig måtte ha brukt tau og klatreutstyr for å komme opp og ned! Bare inne i vika er det grunt nok til å kaste anker! Går dere ut på odden er dere ute ved stupet og da står dere på et forsteinet korallrev når vannstanden er lav. Dette er nesten som en sjørøverøy! (Maksdyp på Mjøsa er omtrent 465m og dypest er det litt sør for Helgøya, et stykke utenfor Rotlia). Vil du vite mer, se Nyttige lenker om Bergevika.

Her holdes Jolle-kursene, klikk stort kart
Roklubben på Tjuvholmen. (Kurs opp en trapp og inn en dør)

Nye jolle-venner?

Optimist-jolle

Jolle-seiling er veldig morsomt og lærerikt. Du blir oppmerksom på naturen på en helt annen måte enn ellers. Alle vær og vindforandringer får betydning og etterhvert som du behersker båten kan du utfordre deg selv i barskere forhold.

Hos oss begynner du med Optimist hvis du er ung og uten erfaring.

Norsk optimistjolleklubb

I Optimisten lærer du grunnleggende ferdigheter slik at du får teknikken "inn i kroppen". Det arrangeres konkurranser i denne klassen helt opp til en alder av 15 år. Det fine med Optimist er at den er stabil og kan seiles av to, selv om det egentlig er en enmannsbåt.

Ønsker du større utfordringer og har litt erfaring vil du stifte bekjentskap med en regattmaskin som heter RS Feva. Dette er en stor regatta-klasse og en jolle som gir to seilere masse utfordringer og glede!

Dette er jolla "å vokse videre i" og som kanskje en dag kan gjøre deg/dere til enere i voksen regattasammenheng? Her er det ikke bare deg det gjelder. I RS Feva er dere to som har forskjellig ansvar og flere seil å passe på. Dere må lære å stole på hverandre.

Ingen klarer å seile uten å gjøre feil og denne sporten gir deg og dere en konstant rekke ting dere må ta stilling til. Hvor er det lurt å ligge før starten går?, hvilken kurs (retning) man skal seile?, blir det snart annen vind?, hvilke seil osv.  Hvordan du og eventuelt makkeren din løser problemene avgjør rekkefølgen i mål. Alle bommer av og til og du lærer samtidig samarbeid og toleranse. Når du blir god gjør du sansynligvis færre feil men av og til har du bare flaks eller uflaks. At det alltid er mer å lære er egentlig det som gjør seiling ekstra morsomt. Ting skjer og dere skal være veldig oppmerksomme for å komme først i mål.

Synes du seiling er morsomt og holder på mye og lenge blir du garantert en god erfaren seiler og kanskje kommer du i havna med egen båt en dag?

Her er båten som tester deg etter hvert:

http://www.rsfeva.org/

Vi som elsker denne sporten håper du tar kontakt! Hver nye seong betyr nye jollekurs. Vi ønsker deg lykke på kursene våre! (Vi bruker følgebåt under hele kursingen for din sikkerhets skyld)

Kontakt jolleleder Espen Thorsrud på : espthors@yahoo.no

Den første A-jolla med nr 1 i seilet. (Optimist som vi bruker bak.)