Ny regattadag

ONSDAGS REGATTAEN FLYTTES TIL TORSDAGER. 

Skibladner har endret på sin rutetabell denne sesongen , slik at vår start på onsdager kolliderer med deres avgang kl. 18.45.  Problemet er at vår start bøye ligger ute når de ankommer + at de har problemer med den når de bakker ved avgang. Samtidig vil vi ofte ventes og runde bøyen på dette tidspunkt. Vi ber om forståelse for dette. Ny endret terminliste med nye datoer vil bli lagt ut på vår hjemmeside. 

                                                         Mvh. Regattakommiteen.     

Jubileumsregatta Helgøya rundt

Hamar seilforening fyller 85 år. I den anledning ønsker vi å ta opp en gammel tradisjon med Helgøya rundt seilasen. Vi inviterer våre seilervenner fra Gjøvik seilforening og Lillehammer seilforening LØRDAG 24.JUNI, MED START KL 12.00.

Starten går på vestsiden av brua over til Helgøya, slik at båter med høye master kan delta. Mål blir i Bergvika. Det blir en regattaklasse og en egen turklasse uten rating. Festkomiteen tar imot i Bergvika og legger opp til en hyggelig kveld. Premiering og grilling mm. Det kommer en ny invitasjon ca. 10. juni med flere detaljer om seilasen.

Vel møtt.

Regattakomiteen

Hamar seilforening 

Regattakomiteen informerer

Målebevis 2023

I samarbeid med Gjøvik Seilforening er det besluttet, at alle båter som deltar i klubbmesterskap-seilaser må ha gyldig målebevis fra Norrating. Tidligere målte båter må betale avgift, og båter som ikke er målt/har fått nye seil må måles.
Helt nye deltakere kan seile første sesong uten målebevis. De vil da få et estimert handicap. Båter som skal måles må gi beskjed til Gudmundur (TLF. 91122682) senest 27. april. Vi planlegger å få måling av seil første uke i mai. Målebevisavgift betales på norgesseilforbund.org

Regattakomiteen.

Fint driv mot Helgøya

Årsmøte 2023

Årsmøtet 2023 er gjennomført og medlemsavgifter og plassavgifter er godkjent.  Se Medlsmsinfo (eller Mjøssprøyt nr 1 2023) for detaljer. Medlemmene i Hamar Seilforening har 112 medlemmer og er alle registrert i Min Idrett ved en ekstra innsats fra styret.

PARASEILING 2023

I fjor var det første året Hamar Seilforening hadde paraseiling på programmet.
Vi har vært så heldige at vi har fått låne 2 spesialbygde RS Venture fra Norges Seilforbund.
Båtene ble rigget i begynnelsen av juli med god hjelp av Henriette fra Asker Seilforening som selv er paraseiler.
Vi hadde planlagt oppstart i begynnelsen av juni, men lav vannstand sørget for at våre egne kjølbåter ikke kom på vannet før imidten av juni, men vi rakk 2 mandagsseilaser før juli og feriemåneden kom.
Kreativiteten var stor for å finne en best mulig måte å komme seg om bord i kjølbåtene.
Heis hadde vi ikke så det nærmeste vi kom var en bruskasse og en bred planke. Alle våre 5-7 faste seilere «gikk» planken uten alt for store problemer.
Etter at feriemåneden var over startet vi opp igjen i august og seilte hver mandag til utgangen av september.
Selv om RS Venture er bygget som en stabil og sikker jolle med tung kjøl satte vi sikkerhet først.
Vi hadde alltid følgebåt med Johannes som skipper. John, Roar, Jørn eller undertegnende var alltid tilstede både på land og i båtene for å legge forholdene til rette og ytterligere trygge sikkerheten. Vi opplevde alt fra sol og vindstille til regn og blåst og ikke minst en fantastisk lørdag i august hvor det var 17 paraseilere pluss ledsagere som hadde tatt turen til Hamar for å seile og padle.
En trivelig lunch på kroa samlet alle en times tid til hyggelig samvær.
Når dette skrives ser vi frem til neste sesong og går det som vi håper vil vi også få på plass en heis. De
første 50.000 kr har vi fått innvilget så jakten har begynt for å finne den heisanordningen som passer best.
På vegne av paragruppen 2022 med Johannes, John, Roar, Jørn ønsker vi velkommen tilbake.

Hvis noen skal forhøre seg om Rating og mål på båt:

Kontakt Jon Mikael Bjørklund. Regattasjef og Nor-rating måler på mob: 93041911.

Du kan også gå til Nor Rating linken her på hjemmesiden for å søke informasjon om andre spørsmål angående betaling av rating etc.

Hamar Seilforening

Hamar Seilforening 85 år i 2023

Seilforeningen er en aktiv klubb sentralt beliggende i Hamar med moderne havneanlegg på Tjuvholmen. Havna har utsettingsrampe, truck, mastekran og gjestebrygge.

Parkering er gratis ved bryggene og du kan komme hit etter en kort spasertur fra sentrum der jernbaneområdet utgjør kollektivknutepunktet i Hamar. 

Havna er et populært sted å være sommerstid. Tjuvholmen kro har alle rettigheter og regelmessige konserter. Kroa har toaletter og dusj. Drivstoff og båtutstyr selges fra Marinesenteret. Besøkende med Camping-bil/vogn har sommerplasser og det er anlegg for septiktømming, strøm og ferskvann. Hamar Roklubb ligger her med eget klubbhus og utsettingsbrygge for kajakk seiljoller og robåter. I samme hus har Seilforeningen lokaler der kurs i jolleseiling foregår.  Det finnes flere benker og griller til fri benyttelse på Tjuvholmen. 

Hamar Seilforenings anlegg gir deg en trygg havn med vakthold slik at båtholdet blir så bekymringsfritt som mulig. Samtidig vil vi at havna skal være et samlingssted for seilinteresserte enten man bare vil kjenne på livet i havna eller komme ut på Mjøsa. For deg som søker spenning har vi regattaseiling hver uke hele sesongen. Har du ikke seil-erfaring eller mangler båt kan du bli med på seilkurs for jolleseilere eller melde deg på som mannskap på regattabanen. Fra 2016 ble det også mulig å få innføring i kjølbåt-seiling. Interesserte kan melde seg på for kursing med Killing som foreningen har fått låne til formålet. InterCity er høstens høydepunkt for kjølbåter og en tradisjon med kappestrid mellom Gjøvik og Hamar seilforening. Det gjelder å vinne vandrepokalen. Sesongen avsuttes i oktober med opptak og vinteropplag.

Klubbens uthavn ligger i Bergevika på østsiden av Helgøya. Foreningen leier ut hyttenøkkel til medlemmer med seilbåt og havneplass. Fantastisk sommersted i trygg god havn med brygge og mulighet for overnatting i hytte på nord-neset. Ett stort soverom er nyrenovert! Sengetøy må medbringes, dyner og puter ligger på hytta. Deler av vika er naturreservat og hytta er inne i reservatet. Vi oppfordrer til varsomhet og følg vernebestemmelsene!

Det jobbes med ny oversikt og flyfoto over havner langs mjøs-strendene (Noen nye har kommet til). I mellomtiden kan du sjekke Nyttige lenker. Mjøsa Båtforbund har en flott oversikt over Gjestehavner. (Se link til Mjøsa Båtforbund).

NB! Havna er video-overvåket, Tjuvholmen info (klikk for større)

Terminliste for regattaseiling/aktiviteter 2023

Terminliste for regattaseiling/aktiviteter 2023

Dato:

Aktivitet:

Tidtaker:

Mandag 5. juni

Uformell trening/seiling.     Start kl 18

 

Torsdag 8. juni

Tellende regatta (Vårcup)

Petter

Torsdag 15. juni

Tellende regatta (Vårcup)

Jon Helge

Torsdag 22.juni

Tellende regatta (Vårcup)

Jørn

Lørdag 24. juni

Helgøya rundt

 

Torsdag 29. juni

Tellende regatta (Vårcup)

Chris

Juli måned:

Treningsregatta hver onsdag kl. 18

 

Torsdag 3. aug.

Tellende regatta

Rune

Mandag 7. aug.

Uformell trening/seiling.     Start kl 18

 

Torsdag 10 aug.

Tellende regatta

Johan B.

Søndag 14. aug.

Hamar Matchrace Cup

 

Torsdag 17. aug.

Tellende regatta

Per Olav

Torsdag 24. aug.

Tellende regatta + sosialt samvær

Kjell

Torsdag 31. aug.

Tellende regatta

Håkon

Lørdag 2. sept.

Intercity

 

Torsdag 6. sept.

Tellende regatta

Roar

Mandag 11 sept.

Uformell trening/seiling.      Start kl 18

 

Torsdag 43. sept.

Tellende regatta

Georg

Torsdag 21. sept.

Tellende regatta

Espen og Knut

Torsdag 28. sept.

Tellende regatta

Jan og Bjørn

 

Regattaer som er tellende til klubbmesterskaper er uthevet (13 stk). Båtens 8 beste resultater teller til klubbmesterskapet. Et gjennomsnitt av de 8 beste resultater kan brukes som et tellende resultat for tidtaker.

Regattaene i juni (4) teller også til en egen vårcup. De beste 3 seilaser teller. Tidtakere kan bruke et gjennomsnitt av de gjennomførte seilasene sine som et tellende resultat.

I løpet av sesongen vil 2-3 regattaer bli på pølsebane.

3 mandager er satt av til trening, der vi kan f.eks. bytte mannskaper og trene på ulike ting (starter, spinnakerseiling?).

Lørdag den 24. juni inviterer vi Gjøvik og Lillehammer seilforeninger til regatta rundt om Helgøy med start på vestsiden av brua og målgang på østsiden. Det blir felles spising og sosialt samvær i Bergvika eller Båthavnen ved brua. Invitasjon kommer.

Tidtakere: Passer ikke oppsatt dag, kan dere bytte med en annen på lista. Gi beskjed til Gudmundur.

Selvstyrer: Det er lov for de som seiler alene å bruke selvstyrer. Denne kan bare brukes når det kan skje uten fare for andre båter. Regattareglene gjelder som vanlig.

Søndag 14. august satser vi på en machrace cup for de som er interessert. Rune og Kjell har innvilget i å stille Expressene sine til disposisjon. Vi tenker å sette sammen lag på 3-4 personer som konkurrerer mot hverandre. Meld din interesse til Gudmundur. Vi håper at mange er interessert. Mvh. regattakomiteen

Seilingsbestemmelser for Hamar Seilforening 2023

Generelle regler

Seilasene er underlagt Norske kappseilingsregler for 2021-2024 med de tillempninger i sikkerhetsreglene som er avtalt med Gjøvik seilforening.

Alle som ønsker å delta i klubbmesterskapet må i år forny målebrevet ved å betale avgiften til Norrating (norgesseilforbund.org).  Båter og seil som ikke er målt, må måles før sesongstart.  Nye seilere kan første året seile på estimert rating.  

Båter som skal seiles i enkeltregatta må meldes inn (med eller uten spinnaker) på skippermøtet til regattasjef / tidtaker. Påmelding skjer på skippermøtet kl. 17.30. I slutningen av september starter skippermøtet kl. 17.00

Tidtakerfunksjon går på rundgang. Tidtaker har sin plass på fyret. Tidtaker skal alltid notere mellomtider ved passering målbøye (bøye 4) etter første runde. Det bør være to tidtakere.

Terminliste

Det legges opp til 13 tellende regattaer i årets klubbmesterskap. Båtens 8 beste resultater teller til klubbmesterskapet. Et gjennomsnitt av disse kan brukes som et tellende resultat for tidtaker. Hvis bare 12 av årets regattaer kan gjennomføres, vil 7 regattaer telle. Hvis 11 teller 6 osv.

Bane

Det seiles på faste baner, se egen oversikt. Dagens bane avtales på skippermøte. Vindretning og styrke er avgjørende for banevalg og lengde. Banen oppgis ved rekkefølge på bøyer som skal passeres. For eksempel. 1 -2 - 3 - 4 - 1 - 4 styrbord runding (full trekantbane + pølse til bøye 1).  Se avsnitt 5 for banevarianter, begrensningstider og avkortning av banene.

Startlinja legges ut mellom fyret og en bøye i perioden før nedtelling til start. Bøya legges slik at kurs mot første runding om mulig blir en krysslegg.

Startprosedyre og tidtaking.

Seilforeningen har anskaffet en startboks som gir tydelige lydsignal. Det er lydsignaler ved 6 (oppmerksomhetssignal) 5-4-1-start. Det vises i tillegg visuelt signal-flagg.

5 minutter       -            Lyd og rødt flagg.

4 minutter       -            Lyd og rødt flagg ned. Blått flagg med firkant opp.

1 minutt           -            Lyd og blått flagg ned. Rødt flagg opp.

Start                  -            Lyd og rødt flagg ned.

 

Det er ikke lov å være over startlinja i det siste minuttet før start. Motor skal være avslått før 5-minuttersignalet.

Båter som tyvstarter får et tidstillegg i korrigert tid på tre minutter. Tidtaker har ansvar for å notere båter som tyvstarter, og om mulig gi beskjed til båten.

Begrensningstider for regatta og avkortning av banen

En regatta består av minimum to legger (1 legg = avstand mellom to bøyer).

 

Antall legger

Hel bane.

To båter må fullføre senest etter

             

Hel bane.

Regattaen         avblåses etter

 

Avkortning.

Målgang etter runde 1 hvis ikke to båter har passert innen

Avkortning.

Regattaen avblåses etter

 

2

80 minutter

100 minutter

-

-

3

90 minutter

120 minutter

-

-

4

110 minutter

140 minutter

50 minutter

100 minutter

5

130 minutter

160 minutter

75 minutter

120 minutter

6

150 minutter

180 minutter

75 minutter

120 minutter

Avkortning: Regattaen avsluttes etter runde en, hvis ikke to båter klarer å fullføre denne runde innen angitt makstid (kolonne 4).

 

Hel bane: Klarer ikke to båter å fullføre innen angitt makstid (kolonne 2), teller passering av målbøye etter runde en.

 

Minst to båter må fullføre hel eller avkortet bane innen angitt tid for at regattaen skal være tellende.

Målgang

Mål-linjen skal passeres i motsatt retning av start, mellom fyret og startbøye (Ikke flagg eller lydsignal).

Unntak gjelder når regatta blir avkortet, og når den blir avblåst. Avblåsing skjer ved 3 lydsignaler etter hverandre og det viftes   ◀️-🔵 -▶️  med blått flagg.

Poengberegning                                                                                                             Det seiles etter lavpoeng systemet: 1. plass = 1 poeng, 2. plass = 2 poeng osv.

Tidtaker får poeng for denne regatta svarende til gjennomsnittet av båtens 8 beste tellende regattaer i sesongen. Hvis en båt har startet regattaen og brutt, blir dens poeng lik antall startende båter.  Båter som ikke deltar i en regatta, får poeng svarende til antall båter i mesterskapet.

Hvis det i klubbmesterskapet blir poenglikhet mellom de to best plasserte båter (likhet både i poengsum og plasseringer), vinner den båten som hadde best plassering i siste seilas de begge deltok i.

Protest                                                                                                                                                Hvis en båt bryter regler på banen, kan den fri seg fra diskvalifikasjon ved å ta en 360 graders vending.

Hvis en båt velger å protestere på en annen båt skal det ropes høyt og tydelig protest og heises rødt protestflagg på et godt synlig sted. Dette føres til målgang. Det leveres skriftlig protest med begrunnelse til regattasjefen snarest og senest en halv time etter siste båt har kommet i mål. En båt som diskvalifiseres får en straff tilsvarende plasseringspoengene pluss 4 poeng.

Resultater

Resultater regnes snarest ut etter seilasen. De vil leses opp på brygga når alle båter er i havn og publiseres på klubbens hjemmeside.

Startavgift og premier

Det vil bli avkrevd et startgebyr på kr 350 for sesongen. Det trekkes en bryggepremie etter skiftende kriterier for å styrke sosiale aktiviteter etter regattaen.

Sikkerhet

Båtene skal være ansvarsforsikret. Alle båter skal ha minimum ett brannslukkingsapparat, anker, flyteplagg til alle om bord og cockpitkniv. Alt sikkerhetsutstyr skal være funksjonsdyktig og lett tilgjengelig.

Ansvarsfraskrivelse

Deltakelse i regattaen skjer ene og alene på eget ansvar. Den organiserende myndighet vil ikke akseptere noe ansvar for skader på materiell eller person, eller dødsfall i forbindelse med regattaen.

 

Regattakomiteen, Hamar

De vanlige regattareglene:

For alle som er usikre på regattareglene ligger det en ny lenke i Nor-Rating som omhandler dette, nå ligger denne lenken også på vår siste side (Nyttige lenker) der det i tillegg er en annen regelside og et aktivt spill under overskriften REGATTAREGLER som frisker opp kunnskapene: Inntil videre vil vår førsteside ha samme Nor-rating lenke som bringer deg direkt til Nor-Rating sine regelsider: (Trykk denne lenken) https://norrating.org/index.php/introduksjon/37-pa-regattabanen

Killing som inngangsport til seiling?

Hamar seilforening tilbyr kurs i seiling med Killing.  Dette er en norsk kjølbåt som har lange tradisjoner som regattaklasse i norge. Denne båten brukes i kursvirksomhet for seilinteresserte. (Også for skippere som vil forberede seg og starte med egen båt.)

Hamar seilforening ønsker seg flere på regattabanen der vi har ukentlige konkurranser hele sommersesongen. For å få med flere båter og seilere tror vi en introduksjon og litt praktisk øvelse kan være det som skal til for at man vil delta i denne spennede aktiviteten. Derfor tilbyr vi alle som har egen båt eller har tenkt å bli med som mannskap i regattasammenheng kurs sammen med erfarene seilere. 

Vi har erfart at noen båter faller fra og ønsker med dette tilbudet å ta på alvor at det er vanskelig å være motivert når resultatene uteblir.

Vi håper dette blir et fast tilbud men det er blandt annet deg som avgjør om det skal fortsette i årene framover. Så ta kontakt for å holde kursvirksomheten gående!

Mer om dette ligger på Nyheter