Tigermannen

Øistein Hølleland

2013

ISBN: 978-82-998313-2-1

Tigermannen

Det er lukta av snø og synet av Geir som faller, det er pappa under det blodige kledet og Tigermannen som kommer til landsbyen, det er strømbrudd og måkebilmannen ringer på...

Det er disse øyeblikka, disse dagene, som skal vise seg å sitte i for alltid.

Øistein Hølleland tar tak i tilfeldighetene, og skildrer i seks sterke fortellinger det uforutsigbare livet i så forskjellige land som Norge, Bangladesh og Zimbabwe. Virkelighetsnært, varmt og med innlevelse, skriver forfatteren om barn og voksne som kjemper mot sult, sjukdom, frykt og død.

Kjøp boka i nettbutikken

Bjørn F. Rørvik skrievr på nbutipset.no, 10. mai 2016:

Kristin Ørjasæter ved Norsk barnebokinstitutt etterlyser i en fersk artikkel på barnebokinstittuttet.no norsk barnelitteratur med et ikke-vestlig perspektiv på verden. Norske barn vet veldig lite om dagliglivet i de deler av verden som ikke snakker engelsk, skriver hun. Ei bok som har alt Ørjasæter ber om er Øistein Høllelands lille novellesamling Tigermannen.

Det er riktignok tre år siden denne boka kom, men den fortjener å bli trukket fram.

Alle de seks fortellingene er skrevet i førsteperson og med fem forskjellige barn som fortellere. Tre foregår i Norge, to i Bangladesh og én i Zimbabwe. Barna som forteller opplever hver sin dramatiske hendelse: en skolekamerat dør, en far er drept av en tiger, ei jente og lillesøstra hennes har nettopp flytta til slummen. Samtidig er håpet om et liv og ei framtid sterkt til stede i teksten. Hølleland bruker korte, konkrete setninger, han får fram lukter og stemninger, dialogene flyter fint.

Alle fem hovedpersonene er helt vanlige barn. De er lette å forstå, selv om noen av dem lever langt borte. Etter å ha lest Tigermannen sitter jeg med følelsen av at nå har jeg lest ei bok som handler om noe ordentlig. Noe essensielt.

Forfatterveteranen Hølleland skriver på et muntlig og vennlig radikalt bokmål uten fiksfakserier.  Han tar unger på alvor, og han tar livet på alvor. Tigermannen er ganske enkelt ei god bok. Er det lov å håpe på flere slike tekster fra Øistein Hølleland?