Tussilago forlag ble starta i 2010

Vi utgir skjønnlitteratur og faglitteratur for barn, ungdom og voksne. Tussilago forlag ønsker å gi plass til særegne og viktige utgivelser. Redaksjonen har brei kompetanse og lang erfaring fra hele det litterære kretsløp; blant annet bokhandel, bibliotek, litteraturformidling og presse.

For mer informasjon, ta kontakt med Øistein Hølleland (post@tussilagoforlag.no).

Artikkel om Tussliago forlag i Vårt Land

Utdrag fra Vårt Land 15. nov. 2016

Forfatter: Lars O. Flydal

Tussilago forlag er en liten og sjelden­ plante i norsk forlagsbransje, og utgir kortreist litteratur . Skriving, illustrasjons­arbeid, trykking og bokbinding foregår i kort radius fra Kongsberg.

‘I en tid der miljø­trusselen er reell, har vi valgt å utgi kortreiste bøker, selv om vi taper penger på det. I min tid i forlagsbransjen har jeg sett en rekke norske trykkerier og bokbinderier gå konkurs. Situasjonen­ blir verre og verre, de aller fleste forlagene velger å trykke bøkene langt unna - i Kina, ­Litauen og Latvia, sier forlagssjef Øistein Hølleland.

Han debuterte selv som forfatter i 1977, og har sett en utvikling han ikke liker.

- Særlig de store forlagene tenker mer og mer inntjening. Hele bransjen preges av hvor mye en bok kan selge, ikke hvor viktig den er å utgi - og hvor billig den kan produseres. I siste instans blir det vanskeligere å leve av et forfatterskap, mener han.

Dominoeffekt. Som medlem av Forlegger­foreningen ser han at det grenser­ til det illojale å reise problemstillingen.

- Men for meg som lever av ordet - som forfatter og forlegger - er det viktig å belyse­ også de samfunnsmessige ­sidene i norsk bokbransje. I vår tid må miljøperspektivet være overordnet, konsekvensen av å ikke tenke miljø og samfunnsansvar kan bli stort. Noen må ta opp problemet, vi er et lite forlag og besparelsene på en utgivelse er kanskje noen få titusen kroner. Men hvis alle tenker kun økonomi i alle ledd, får vi en farlig dominoeffekt, mener han.

Han er også opptatt av hva leserne tilbys.

- Forlagene må tjene penger, men skviser man sitronen i alle ledd, går det ut over alle ledd i produksjonen - og forfatterne. Og hvis salgbarheten blir viktigere enn kvalitetskriteriene, er det i siste instans leserne som får et dårligere tilbud av bøker, sier Hølleland.

Ønsker debatt. Han vil reise debatt gjennom forlagets kortreist-profil.

- Noen må ta ansvar. Å sette økonomi foran alt annet, er blitt vår tids religion. Det er ­behov for idealisme, uten det får vi et kaldt samfunn, og vi har valgt å flagge et miljø­anliggende. Alle virksomheter­ må ha en porsjon etikk. Balansen­ mellom børs og katedral er borte, i dag er det børsen som styrer, sier Hølleland.

Foto: Willy Haraldsen

Tussilago forlag vil være et lite lys i den litterære skråninga.