Tigermannen

anmeldt og anbefalt av Oda Cornelia Knudsen, Boktanker, blogsport.com, i forbindeles med årets Sommerles

Tigermannen

Tigermannen av Øistein Hølleland De viktige spørsmåla fortsetter inn i Øistein Høllelands (f. 1950) bok Tigermannen. Tigermannen er ei novellesamling for barn der livets tilfeldigheter er den røde, tematiske tråden. Vi lever svært forskjellige liv i en og samme verden, og det er ikke til å komme unna at vi er usedvanlig heldige, vi som lever her i Norge. Men veit vi egentlig nok om livsbetingelsene i andre land? Og forstår vi hva det vil si å vokse opp i land som Bangladesh eller Zimbabwe?
Med presise tekster får vi i Tigermannen et aldersadekvat innblikk i barns skjebner rundt om i verden - et (u)behagelig avbrekk fra kjølige faktasetninger og ufølsom statistikk. Tekstene kan være opprørende lesning for en følsom sjel, og en blir ofte sittende å gruble etterpå. Slik er boka en engasjerende øyeåpner for nysgjerrige barn. Blant emnene som tas opp er klima- og miljøutfordringer, fattigdom og matmangel. Boka passer like godt for gutter som for jenter.
Den beste teksten i boka er lagt til ei kald vinternatt her i Norge. I "Lyset i glassbollen" er det spenning på flere nivåer, og kontrastene mellom fantasi og virkelighet er nokså brutale. Det skal vise seg at det er mye som kan skje når en er aleine hjemme! Teksten er velkomponert og lett å kjenne seg igjen i. Tigermannen er ei lettlest og tilgjengelig samling, og kan være ei bok å bruke i de nye læreplanenes tverrfaglige temaer, da den passer inn både under Folkehelse og livsmestring, Demokrati og medborgerskap og Bærekraftig utvikling.

I bokhandel og alle bibliotek

Siste sjanse

Alexander, Erle, Issac og Filip. Livene deres tar overraskende vendinger. De møter motstand og utfordringer, og må hente fram uante krefter, men heller ikke det hjelper alltid. Flere av personene i denne novellesamlingen er de samme som i "Venus-passasjen". Novellene tar opp temaer som å tenke nytt, om oppdagelser, kunst, konflikter, kulturforskjeller og spørsmål om rett og galt. Noveller for ungdomstrinnet.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

I bokhandel, alle bibliotek og som punktskrift i NLB

Venus-passasjen forside

Venus-passasjen består av seks noveller om kjærlighet. Mellom Alexander og Julia i en norsk drabantby, og mellom Issac og Tehani på Tahiti i 1769. Den handler også om Filip, som blir vitne til farens forelskelse under ei reise til New Zealand. Og om Erle og mora, som er på kunstutstilling i London og opplever vakre, urovekkende malerier av Renoir, Manet og Gauguin. Kjærligheten kan være farlig.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

  •  #venuspassasjen av #øisteinhølleland ble bare bedre og bedre etterhvert som jeg leste, og så sammenheng mellom de seks novellene. Det er en del saftig, søt erotikk her; så d er greit å huske at omslagsbildet kan lure deg. Dette er #ungdomsbok, ikke barnebok

 "Venus-passasjen består av seks noveller som har det til felles at de handler om kjærlighet. Det var noe vart, filosofisk og kunstnerisk over den første novella som jeg likte. Jeg tror faktisk aldri jeg har sett en sitronsommerfugl vakrere beskrevet. Det er alltid med en viss melankoli jeg gjør meg ferdig med ei novelle. Jeg har blitt kjent med noen fiktive personer over et be- grenset antall sider, og så er det plutselig og nådeløst over. Jeg vet at jeg aldri får se dem igjen. Her gjør Øistein Hølleland noe som jeg er ordentlig takknemlig for: Han lar de fiktive personene komme tilbake i ei novelle til! Forlaget Tussilago skriver bak på boka at Venus-passasjen får oss til å tenke stort, og det er jeg i grunnen litt enig i. Novellene spenner vidt i tid og sted. Vi kan lese om det som er nært og velkjent, og om det som er fjernere og mer ukjent. Denne boka gav meg virkelig en god leseropplevelse."

Astrid Bonilla,,Ungdomsbokgildet, Union Scene, Drammen, 22. november 2018, arr. Buskerud fylkesbibliotek.

Tussilago forlag ble starta i 2010. Forlaget vil gjerne være et lite lys i den litterære skråninga.

Vi trykker bøkene i Norge, så kortreist som mulig. Billedkunstner Malgorzata Piotrowska fra Bærum lager omslag, grafiker Mette Martinsen fra Kongsberg lager sats. Zoom Grafisk AS i Drammen trykker bøkene og innbinding blir gjort av Bokbinderiet Johnsen i Skien.

Les mer

Svartbergets hemmelighet

Svartbergets hemmelighet er en spennende historie om Frida, den nye jenta på stedet, og Lisbeth, som bor under det stupbratte Svartberget. Eivind går i klassen over, og er nysgjerrig på den nye jenta. Hva driver hun og Lisbeth med der oppe ved berget? Og er det sant at det fins en skatt der? Alle trekkes mot Svartberget med sine hemmeligheter, samtidig trekkes de mot hverandre...

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer

Åtte sterke jeg-fortellinger om jenter på terskelen til voksenlivet. I skyggen av miljøtrusler gjelder det å redde seg unna farlige menn i Zimbabwe, skaffe seg mat og frihet i Bangladesh, redde skilpadder i Australia. Også norske Erle oppdager at det kreves mye av den som ønsker å være dronning på Kings's Road.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer

Uten dekning

"Uten dekning" er en spennende kortroman som kretser rundt ei elv, trass og kjærlighet. Den utsatte hovedpersonen forsøker å nøste opp i et skjørt og intenst familieliv. Lise Knudsen vever fortid og nåtid sammen i et stramt, poetisk språk.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer