To nye bøker

Et skuespill om grådighet, korrupsjon og viktige, estiske valg

Tollboden er en morsom og aktuell bok om korrupsjon og viktige valg.
To tollere sitter i byporten. De krangler om hvor mye ekstra de skal ta fra salthandleren, som må passere for å selge varene sine på torget.

Lise Knudsen har skrevet et skuespill, som kan spilles, leses og diskuteres.
Grådighet er en sterk trang, men det er også ønsket om å være rettferdig.

En samtidsroman om ung kjærlighet

Historien om Cathy og jeg begynner i Australia. En fantastisk sommerdag kommer Jim og Cathy til Gold Coast. Forelskelsen prikker og sitrer i kroppen. Så får mora til Jim en telefon. Mora og Jim må snarest reise til Norge, til den andre kanten av jorda, til en bitende kald vinter. Det kunne ikke passa dårligere, Cathy og Jim skal arbeide med et miljøprosjekt, i tillegg kommer egenrådige og sterke Frida mellom dem.


Venus-passasjen

Tilgengelig som papirbok i bokhandel, bibliotek og som punktskrift, e-bok og lydfil i NLB

Venus-passasjen består av seks noveller om kjærlighet. Mellom Alexander og Julia i en norsk drabantby, og mellom Issac og Tehani på Tahiti i 1769. Den handler også om Filip, som blir vitne til farens forelskelse under ei reise til New Zealand. Og om Erle og mora, som er på kunstutstilling i London og opplever vakre, urovekkende malerier av Renoir, Manet og Gauguin. Kjærligheten kan være farlig.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Tigermannen

Tigermannen

Tigermannen av Øistein Hølleland  er ei novellesamling for barn der livets tilfeldigheter er den røde, tematiske tråden. Vi lever svært forskjellige liv i en og samme verden, og det er ikke til å komme unna at vi er usedvanlig heldige, vi som lever her i Norge. Men veit vi egentlig nok om livsbetingelsene i andre land? Og forstår vi hva det vil si å vokse opp i land som Bangladesh eller Zimbabwe?
Med presise tekster får vi i Tigermannen et aldersadekvat innblikk i barns skjebner rundt om i verden - et (u)behagelig avbrekk fra kjølige faktasetninger og ufølsom statistikk. Tekstene kan være opprørende lesning for en følsom sjel, og en blir ofte sittende å gruble etterpå. Slik er boka en engasjerende øyeåpner for nysgjerrige barn. Blant emnene som tas opp er klima- og miljøutfordringer, fattigdom og matmangel. Boka passer like godt for gutter som for jenter.
Den beste teksten i boka er lagt til ei kald vinternatt her i Norge. I "Lyset i glassbollen" er det spenning på flere nivåer, og kontrastene mellom fantasi og virkelighet er nokså brutale. Det skal vise seg at det er mye som kan skje når en er aleine hjemme! Teksten er velkomponert og lett å kjenne seg igjen i. Tigermannen er ei lettlest og tilgjengelig samling, og kan være ei bok å bruke i de nye læreplanenes tverrfaglige temaer, da den passer inn både under Folkehelse og livsmestring, Demokrati og medborgerskap og Bærekraftig utvikling.

Anmeldelsen er klipt fra boktanker.org i forbindelse med lansering av årets Sommerles-kampanje

En klassiker ...

Leste ut denne for et par uker siden. Jeg er seriøst en umulius når det kommer til bøker og orden. Jeg leser ca 10 bøker samtidig, noen e-bøker, noen lydbøker og noen vanlige bøker. Jeg leser i rykk og napp og mister selv kontroll😵 Av den grunn setter jeg stor pris på novellesamlinger. De er så lette å komme tilbake til! Venuspassasjen er vel å regne som en klassiker når det kommer til novellesamlinger for ungdom. Jeg liker spesielt sammenhengen mellom novellene og hvordan de til tross for dette er så ulike. Min favoritt er den siste, Der dagen begynner, på grunn av hvordan den samler hele boka og knytter det hele sammen. . . #øisteinhølleland #venuspassasjen #noveller #novellerforungdom #tussilago #litteratur #bøker #leseglede #read #leselivet #leselyst #skrivelskles #kjærlighettilbøker #ungdomsbøker #ungdomsomleser #ungdomsbok #ungdomslitteratur #shortstories #bookstagram #bokstagram #books #coffee #booksandcoffee #coffeeandbooks #les #venus -passasjen

Klipt fra picosio.org

  •  #venuspassasjen av #øisteinhølleland ble bare bedre og bedre etterhvert som jeg leste, og så sammenheng mellom de seks novellene. Det er en del saftig, søt erotikk her; så d er greit å huske at omslagsbildet kan lure deg. Dette er #ungdomsbok, ikke barnebok

 "Venus-passasjen består av seks noveller som har det til felles at de handler om kjærlighet. Det var noe vart, filosofisk og kunstnerisk over den første novella som jeg likte. Jeg tror faktisk aldri jeg har sett en sitronsommerfugl vakrere beskrevet. Det er alltid med en viss melankoli jeg gjør meg ferdig med ei novelle. Jeg har blitt kjent med noen fiktive personer over et be- grenset antall sider, og så er det plutselig og nådeløst over. Jeg vet at jeg aldri får se dem igjen. Her gjør Øistein Hølleland noe som jeg er ordentlig takknemlig for: Han lar de fiktive personene komme tilbake i ei novelle til! Forlaget Tussilago skriver bak på boka at Venus-passasjen får oss til å tenke stort, og det er jeg i grunnen litt enig i. Novellene spenner vidt i tid og sted. Vi kan lese om det som er nært og velkjent, og om det som er fjernere og mer ukjent. Denne boka gav meg virkelig en god leseropplevelse."

Astrid Bonilla,,Ungdomsbokgildet, Union Scene, Drammen, 22. november 2018, arr. Buskerud fylkesbibliotek.

Tussilago forlag

Tussilago

Foto: Willy Haraldsen

Tussilago forlag ble starta i 2010. Forlaget vil gjerne være et lite lys i den litterære skråninga.

Vi trykker bøkene i Norge, så kortreist som mulig. Billedkunstner Malgorzata Piotrowska fra Bærum lager omslag, grafiker Mette Martinsen fra Kongsberg lager sats. Zoom Grafisk AS i Drammen trykker bøkene og innbinding blir gjort av Bokbinderiet Johnsen i Skien.

Les mer

Svartbergets hemmelighet

Svartbergets hemmelighet av Lise Knudsen er en spennende historie om Frida, den nye jenta på stedet, og Lisbeth, som bor under det stupbratte Svartberget. Eivind går i klassen over, og er nysgjerrig på den nye jenta. Hva driver hun og Lisbeth med der oppe ved berget? Og er det sant at det fins en skatt der? Alle trekkes mot Svartberget med sine hemmeligheter, samtidig trekkes de mot hverandre...

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer

Åtte sterke jeg-fortellinger om jenter på terskelen til voksenlivet. I skyggen av miljøtrusler gjelder det å redde seg unna farlige menn i Zimbabwe, skaffe seg mat og frihet i Bangladesh, redde skilpadder i Australia. Også norske Erle oppdager at det kreves mye av den som ønsker å være dronning på Kings's Road.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer

Uten dekning

Lise Knudsens "Uten dekning" er en spennende kortroman som kretser rundt ei elv, trass og kjærlighet. Den utsatte hovedpersonen forsøker å nøste opp i et skjørt og intenst familieliv. Lise Knudsen vever fortid og nåtid sammen i et stramt, poetisk språk.

Omslag: Malgorzata Piotrowska

Les mer