Nivåindelning för Norrköpingsortens ryttarförening.

Vi har ett brett utbud av lektionsverksamhet för både barn och vuxna. Här kan du se vilka olika typer av grupper vi har just nu. 

Vår nivåindelning utgår från svenska ridsportsförbundets ryttarmärken. 

M1 vit: 30 minuter långa nybörjarlektioner för barn (från 4 år) och yngre ungdomar, förlagda i lilla ridhuset. Skritt och trav, enkla ridvägar, styrövningar och balansövningar. Vi försöker rida ut ofta när väder och ljus tillåter för att på så sätt naturligt öva upp balans och följsamhet. Ungefär vart fjärde tillfälle är ridningen utbytt mot avsutten hästkunskap där vi lär oss grunderna om hästen som varelse, dess skötsel, säkerhet i stallet och i samvaron med hästar mm.

Vi önskar att barn som behöver ledare har en ledare med sig, annars försöker vi ordna det men kan inte garantera att vi kan tillhandahålla ledare till alla. Föräldrar är också varmt välkomna att delta i hästkunskapspassen.

M2 grön: 45 minuter långa lektioner, förlagda i stora ridhuset. Ridning byts ut mot avsutten hästkunskap 1–2 ggr per termin. Här bygger man vidare på grunderna från hästlekis och befäster dem, lär sig nya ridvägar och övar mer på att rida i lätt sits över bommar. Man fortsätter att repetera och bygga vidare på tidigare kunskaper samt börjar galoppera och provar att hoppa små hinder. Eventuellt provar vi också på någon lite längre uteritt och övar bland annat klättring uppför och nerför backar.

M3 röd junior: 1 h långa lektioner, ridning byts ut mot hästkunskap vid 1 tillfälle per termin.

Nu ska hela gruppen kunna rida samtidigt i alla gångarterna, och man börjar med lite mer varierade övningar i hoppningen såsom kortare banor, serier mm och även mer hoppning i galopp. Vi fortsätter jobba med att sits och hjälper ska bli så korrekta som möjligt, introducerar begrepp som ställning, böjning, halvhalt och lögsgjordhet samt enkla sidvärtsrörelser.

M3 röd senior: 1 h långa lektioner för vuxna nybörjare, ridning kommer att bytas ut mot avsutten hästkunskap vid några tillfällen. Här lär vi oss att rida, vi jobbar med att sits och hjälper ska bli så korrekta som möjligt, introducerar begrepp som ställning, böjning, halvhalt och lögsgjordhet samt enkla sidvärtsrörelser.

M4 gul: 1 h långa lektioner, ridning bytas ut mot hästkunskap vid 1 tillfälle per termin.

I M4- grupp arbetar vi framför allt vidare med att befästa det man tidigare lärt sig, målet är att alltmer kunna komma till inverkan och efterhand börja arbeta hästarna i rätt form. Givetvis stiger svårighetsgraden på övningarna inom både hoppning och dressyr.

Både M3 och M4innehåller många moment som ska befästas och nötas in, de flesta elever ligger på dessa nivåer ganska länge (ofta flera år).

M5 blå och E orange:  1 h långa lektioner, ridning bytas ut mot hästkunskap vid 1 tillfälle per termin. Nu börjar ryttarna att nå avancerad ridskolenivå. Vi erbjuder varierande ridpass där sits, inverkansridning och att kunna arbeta hästarna i en ändamålsenlig form står i fokus, samt introducerar bland annat skolor och förvänd galopp. I hoppningen jobbar vi med lite mer tekniskt avancerade övningar och ibland lite högre hinder.

Dressyrspecial: Här inriktar man sig på enbart dressyr och hoppar inte (främst för vuxna)

Hoppspecial: För dig som vill är intresserad och vill utvecklas extra inom hoppning.  Hoppspecial är för dem som fått mer rutin i hoppningen. För att börja i hoppspecial måste man rida i ytterligare en grupp i veckan på lägst M3- nivå.

Tävlingsgrupp: För dig som är intresserad att åka ut och tävla på ridskolans eller egen häst. Tävlingsgruppen inriktar sig på mer avancerad hoppning med mål att tävla. För att börja här måste man rida ytligare en dag i veckan på lägst M5-nivå.

Ridning byts ut mot hästkunskap enligt ovan SAMT om det är kallare än -12 grader eller på annat vis för otjänlig väderlek (tex storm) för att genomföra ridlektioner.

PRISLISTA

 

JUNIOR

SENIOR

30 min

160:-

 

45 min

225:-

 

1 h

280:-

310:-

Hoppspecial

280:-

310:-

Tävlingsgrupp

320:-

320:-

Privathäst

215:-

215:-

Privathäst specialgrupp

265:-

265:-

Medlemsavgift 2024

450:-

550:-