2023

STOLPEJAKTEN I EIKEBERGET INNSTILLES F.O.M. 16/9 - PGA JAKT

I år hadde vi spart en liten godbit til ivrige Stolpejegere - Eikeberget - ett stort, fint og variert skogs-/utmarksområde mellom Roverud og Brandval. Her ventet fine stier, små sjøer, gamle kulturminner, god sopp, hav av bær og flotte utsyn. Gleden og godbiten varte ikke lenge, da utmarkslaget i området har oppfordret oss til å stoppe stolpejakten i området - p.g.a. annen jakt og faren for vådeskudd. 

Vår virksomhet og aktivitet er naturlig nok basert på Friluftslovens muligheter, men naturligvis også grunneieres velvilje og forståelse. I dette området lot det seg dessverre ikke gjøre med Stolpejakt om høsten. Kanskje kan området være allment tilgjengelig andre deler av året en annen gang.

Fra og med 15/9 kl. 23 blir det i allefall ikke mulig å jakte på stolper i Eikeberget i år.  

STOLPEJAKTEN | 13 DAGER - 1278 DELTAGERE

Etter skarve 13 dager med Stolpejakt har ca. 1279 stolpejegere funnet minst 1 av våre stolper. Skal man briske seg og omtale seg som "topp 1000 beste stolpejegere" hos oss, må man for øyeblikket pushe kroppen til det ytterste og finne minst 4 stolper. For å være blant de 100 ivrigste, så må man - for øyeblikket - ha funnet 62 stolper. (Det løser seg fort med to kjappe turer ved Bjørnmoberget og rundt Kongsvinger festning...). 13 stk har funnet alle sammen allerede... "Yngre junior" John Michael Hammerstad imponerer med 152 stolper og en foreløpig 14.plass.    

Og fortvil ei! Det er håp for alle. Selv stolpestorjegere som Peder Sutterud har kun funnet en stolpe hittil og har 1275 stolpejegere foran seg på våre lister :-).

STOLPE 48 ER FLYTTET - CA. 50M

Når man først har begynt å flytte på stolper er det fort gjort å bli ivrig... Nå har vi også flyttet litt på stolpe #48 på Liermoen. Den stod opprinnelig på en terrasse/høyderygg ved hull 13. Nå står den i et stikryss ca. 50m lengre sørøst. Den ble flyttet for å unngå uheldige sammentreff mellom ivrige stolpejegere og golfballer i høy hastighet. 

STOLPE #90 ER FLYTTET - CA. 300M SØRØSTOVER

STOLPEN SOM OPPRINNELIG STOD VED KOLEMOHUSET (PÅ KARTOMRÅDET "BJØRNMOBERGET") HAR BLITT FLYTTET TIL ET FEIENDE FLOTT HØYDEPUNKT I STOR ÅPEN FURUSKOG CA. 300M SØRØSTOVER. STOLPEN ER FLYTTET BÅDE FYSISK, METAFYSISK (I APPEN) OG PÅ NEDLASTBARE PDF-FIL MED KART. FLYTTING ER OGSÅ SKILTET PÅ FLERE STEDER I NÆRHETEN HVOR STOLPEJEGERE NATURLIG FERDES.

STOLPE #126 ER FLYTTET - CA. 150M SØROVER

Det tok ikke lang tid før vi valgte å flytte litt på en av våre stolper. I år ble det stolpe 126 som ble første stolpe til å bli flyttet. Den har ikke blitt flyttet langt, men litt bort fra stien som leder til bebyggelsen på Lier gård - og til en gammel skanse og en informasjonstavle for "Historiske Lier".  Stolpen vil bli flyttet både fysisk, metafysisk i appen og på nedlastbart PDF-kart. Kartene som fulgte av vår kartbrosjyre er vanskelig å få gjort noe med...

ÅRETS JAKT ER I GANG

Da var vi i gang. Nesten uendelig mange turer venter på ivrige Stolpejegere i skogene og gatene nær Kongsvinger. Vi er i år ansvarlige for stolper/kartområder ved Kongsvinger festning, Liermoen, Bjørnmoberget, Eikeberget (åpner først i august), Fosseidberget. 

Vi anbefaler bruk av Stolpejakt-appen, men man kan også få tilgang til kart og opplegg via årets kartbrosjyre, eller å laste ned pdf-filer via www.stolpejakten.no. Kartene finner du hvis du logger deg inn :-).

Kartbrosjyrene går som varmt hvetebrød, men skal være å finne bl.a. på følgende steder: Servicetorget til Kongsvinger kommune, Kongsvinger bibliotek, Nye Sporten på Kongssenteret, Sport1 på EPA-senteret, KIWI på Roverud og Joker på Brandval. Ta kontakt med DNT hvis brosjyrene blir "utsolgt". 

9 DAGER IGJEN TIL SESONGSTART...

Søndag 14/5 blir det "jaktstart" / sessongåpning av årets Stolpejakt.  I skogene og langs gatene venter det 130 røde (og noen svarte) stolper på deg og dine. Mange nye turopplevelser venter deg i 2023.

Vi forsøker i år med en ny "sykkelrunde" - denne gang sør for Kongsvinger sentrum. Fra jernbanestasjonen, via Bjørnmyradammen, Bæreia, Holerfløyta, Liermoen, Lier og tilbake til Jernbanestasjonen. Eller motsatt :-).

Ps. I appen starter ballet allerede kl. 06.00 samme dag. Blir det nye forsøk på å finne alle stolpene i løpet av ett døgn? 

ÅRETS KARTOMRÅDER

Det våres i skogen og arrangementskomiteen er i godt driv før årets Stolpejaktsessong. Mye arbeid har blitt gjort, og mye gjenstår fortsatt. Målet er oppstart søndag 14.mai. Da bør de ivrigste sette på vekkeklokkene tidlig, slik at de kan bruke, forhåpentligvis, både lørdag og søndag for å finne samtlige stolper. I fjor var det stolpejgere som fant alle våre stolper i løpet av et døgn...

Årets kartområder blir:

- Kongsvinger festning

- Liermoen

- Bjørnmoberget

- Fosseidberget

- Eikeberget (åpner først i august)

+ 10 "turstolper" plassert langs en runde sør for Kongsvinger sentrum - som kanskje passer best for en sykkeltur. 

2020

 • Arkitektlaget AS støtter Stolpejakten

  Arkitektlaget AS støtter Stolpejakten

  Ivrige stolpejegere hos Arkitektlaget AS har lyst til å bidra til nye, fine og verierte turer for folk flest i nærheten av Kongsvinger - i år også. Er dette bedriften med prosentvis flest stolpejegere?

  02.05.2020 09:39
 • Kurer Grafisk AS støtter Stolpejakten

  Kurer Grafisk AS støtter Stolpejakten

  Ingen Stolpejakt uten godt infomateriell. Nok et år får Stolpejakten god bistand fra Kurer Grafisk til produksjon og trykking av Stolpejaktens kartfolder. Vi mener at vår kartfolder er blant de bedre.

  02.05.2020 09:35
 • ØstCom AS støtter Stolpejakta nok et år

  ØstCom AS støtter Stolpejakta nok et år

  Noen bedrifter brenner mer for folkehelse og orienteringsidrettt enn andre. Telekommunikasjons-, anleggs- og områdesikringsspesialisten ØstCom AS har støttet Stolpejakten samtlige år, og er en ivrig pådriver for nye år med nye turer i skog og mark. 

  02.05.2020 09:33
 • Gjølstad Gård AS støttet Stolpejakta 2020

  Gjølstad Gård AS støttet Stolpejakta 2020

  Det er alltid stas med støtte fra primærnæringene. Arbeidsfolket på Gjølstad ønsker å gjøre sitt til en ny sesong med Stolpejakt ogfolk i form rundt Kongsvinger

  02.05.2020 09:30
 • Hold ut - det blir Stolpejakt i år også

  Hold ut - det blir Stolpejakt i år også

  Mye kan tyde på vinteren kan la vente på seg i år...

  Arrangementskomiteen har derfor innsett at akebrett, snowboard, skøyter og ski like godt kan erstattes med planlegging av årets Stolpejakt. Eller "støtt kom nye vårer" som en tømmerhogger sør for Speismark en gang sa...

  Vi satser på 5 kartområder i år også - Liermoen, Langerudberget, Fosseidberget, Roverudsberget og naturlig nok Kongsvinger festning. Liermoen, Kongsvinger festning og Roverudsberget er gamle kjenninger, mens Langerudberget og Fosseidberget blir nye bekjentskaper for våre stolpejegere.

  Les mer…
  02.05.2020 09:15
 • Stolpejakten igang rundt Lunderseter

  Stolpejakten igang rundt Lunderseter

  Lunderseter IL byr i år på Stolpejakt 3-4 ulike steder. Det blir tradisjonell stolpejakt med orienteringskart i Mortjernsberget, og noe mer fastlagte turer i Sætaberget, ved Øiermoen og 5-torpsrunden fra den gamle Varaldskolen.

  Topplistene preges allerede nå av kjente,ivrige og erfarne stolpejegere...

  02.05.2020 09:03

2019

LIERMOEN | ONSDAG 26/6 | 20 STOLPER - 60 MINUTTER

Lakker og lir mot sommeren, men vi rekker hvertfall en BKOK-KARUSELL til før ferien. Og endelig er det Liermoen sin tur. Det er bare å finne fram finskoa (o-sko), og forberede seg på fellesstart, langdistanse, Stolpejakt og rogaining! Det vil si: Finn så mange av stolpene på Liermoen som mulig, i løpet av 60min.  Samtidig som du registrerer stolpene fyker du oppover topplistene i Stolpejakta. Har du funnet noen av stolpene tidligere, får du poeng også hvis du finner dem på nytt. Bruker du mer enn 60m minutter så vanker det minuspoeng.

Start ca. kl. 18. Etter målgang blir enkel servering, og muligheter for både bading og lett juging.

Start og mål på badeplassen ved Lierfløita. Merket fra Lierkrysset.  

STOLPEJAKTEN ER I GANG

Kl. 06.00 1.juni startet årets Stolpejakt. Kort tid senere hadde Tom Stude funnet samtlige stolper. Utrolig imponerende og fasinerende:-). Det hindret imidlertid ikke at alle vi andre har mange fine turer foran oss, med bl.a. jakt på stolper.

I år har vi i alt 150 stolper ute i skogene og gatene, fodelt på 6 kartområder: Kongsvinger festning, Bjørnmyra, Sæter, Liermoen, Bjørnmoberget og Rafjellet. 

Det finnes en egen kartfolder med kun BKOKs kartområder. Denne folderen skal være å finne på de fleste offentlige møteplasser i Kongsvinger, samt enklete sentrale private møteplasser også. Etter sigende kommer det i tillegg en stor kartfolder med alle kartområdene i Finnskogområdet - fr aElverum i nord til Eidskog i sør.Denne folderen skal være på vei til postkassen din allerede.

ÅRETS JAKT STARTER 1.JUNI

De røde og svarte stolpene er på vei ut i gatene og skogene rundt Kongsvinger. Noen blir enkle å finne, mange kan du sykle til, andre kan by på utfordringer og noen få er bare skikkelig vanskelig å finne. Men de vanskelige står ofte på de fineste stedene. Infofoldere blir å finne i byens bibliotek, servicetorg, turistkontor, overnattingssteder, og i enkelte kafeér og butikker. Det er bare å sette på kaffekjelen, finne fram turskoa, laste ned appen og glede seg til mange nye fine turer. Kanskje finner du flere stolper enn kameraten din i år.

I år blir det stolper på følgende kart:

Kongsvinger festning | Bjørnmyra | Sæter | Liermoen | Bjørnmoberget | Rafjellet

2018

SESONGAVSLUTNING OG "JAKTPRAT" FOR ÅRETS STOLPEJAKT

Onsdag 28.november blir det "jaktprat" og avslutning for årets Stolpejakt i Kongsvinger (dvs: for alle som har funnet stolper på henholdsvis Kongsvinger festning, Liermoen, Rudsmoen, Skinnarbøl og Vardeberget.


Arrangementskomiteen inviterer til byens storstue, Kongsvinger bibliotek. Kl. 18-19 blir det trekning av premier, enkel servering, utveksling av årets turopplevelser, og mulighet til å påvirke neste års arrangement.e

Forvirring ved stolpe 89


Plasseringen av stolpen ved furtebua bak Skansgården varierer litt fra kart til kart.Stolpen er plassert i et stidele ca. 100m vest for furtebua, og ikke ved selve furtebua. Kartet i appen og kartet i "Kongsvingerbrosjyren" er riktig, mens "Finnnskogen"-kartfolderen som kom i postkassene dessverre oppgir furtebua som plasseringen. Arrangementskomiteen beklager naturligvis.

STOLPEJAKT | Jakta har startet!

150 stolper. 130 røde. 20 svarte turiststolper. 50 stolper rundt Kongsvinger festning. 25 stolper på Liermoen. 30 stolper bak Skinnarbøl. 25 stolper på Rudsmoen. 20 stolper på Vardeberget. Og 65 stolper på Lunderseter.

Kart kan lastes ned via Stolpejakten-appen, eller i egne kartfoldere (papir) som kan plukkes opp på sportsbutikker, bibliotek, servicetorg ++.

Opp av sofaen og ut på tur! 

Jakten på stolper begynner tidligst 8.juni

1.juni er her og været er upåklagelig. Det som derimot er litt beklagelig er at årets stolper på Liermoen, Skinnarbøl, Kongsvinger festning (sentrum), Rudsmoen og Vardeberget ikke er helt klare ennå. Det er ikke lenge igjen. Stolpene står faktisk i skogen, men det mangler å sette på klistremerker med koder etc. Og uten kodene får stolpejegerne ikke registrert sine stolper.


Tidligere i dag ble de 5 kartene med stolpeplasseringer frigjort/kunngjort for nedlasting i appen og på nett. Alle de som stod opp tidlig i dag for å studere kartene og komme seg tidlig ut i skog og mark, må smøre seg med litt mer tålmodighet.


Vi håper (og tror) at vi kan åpne årets sesong neste lørdag 8.juni.

FRESKE VINGER BYTTER NAVN OG APP

Like sikkert som det går mot sommer, og nye fine turer i skog og mark, så gjør vi endringer i folkehelsetilbudet vårt. Tidligere har vi kalt arrangementet for Freske Vinger, og benyttet et opprinnelig svenskt opplegg (nettsider og app). I år har vi byttet til en norsk leverandør, og inngår i et bortimot landsdekkende tilbud av stolpejaktarrangement. Bare på Finnskogen vil det i år være bortimot 500 stolper. I våre skoger og gater har vi plassert ut 150 stolper.

I tillegg har vi faset ut betegnelsen "Freske Vinger" og kjører på videre under nytt flagg og navn: Stolpejakten.

2017

31.10 | ÅRETS JAKT PÅ STOLPER ER OVER

Endelig. Etter mye motgang og lang ventetid er vi Freske Vinger klare for å avduke årets stolper. 21.august kan folket igjen jakte på røde stolper fra Rafjellet i nord til Liermoen i sør. 

- Posten vil bringe en infofolder med årets kartområder rundt til alle postkassene i Kongsvinger. Forhåpentligvis vil de fleste motta dette ca. 21.august. 

- Samtidig vil alle postene bli synlige i Stolpjakt-appen (legg merke til skrivemåten og se etter den rosalilla logoen). Alle med Andriod-telefoner må laste ned Appen fra Google Play (også de som lastet ned Appen i fjor).

- Alle med Iphone må logge seg inn via app.stolpjakten.se istedet for App i år. Neste år håper vi på en fungerende App også for Iphone.

- Stolpene kan også registreres via innlogging på  kongsvinger.stolpjakten.se. Her finner dere også masse annen info om Freske Vinger og årets stolpejakt.

Tur-o For store og små...

Siden 1972 er det blitt arrangert tur-orientering i skogene rundt Kongsvinger. I fjor lanserte vi Freske 'Vinger og inviterte i tillegg til stolpejakt. Flere tusen har som deltagere i disse aktivitetene fått kjennskap til våre flotte skoger,- kanskje oppdaget «perler» som ikke er så opplagte uten litt støtte med kart og kompass.

Kart og poster

I år forsterker vi satsningen på Freske 'Vinger og jakten på røde stolper. I alt vil vi plassere ut ca. 125 stolper på følgende kartområder: Kongsvinger festning, Bjørnmyradammen, Holtberget, Liermoen, Roverudsberget og Rafjellet. I tillegg vil vi plassere ut et fåtall stolper på enkelte "kjentmannssteder". Dette burde borge for mange nye, fine turer i de store skogene rundt Kongsvinger. 

Infofolder og App

Alle postadresser i Kongsvinger vil motta en infofolder om arrangementet med kart, informasjon, m.m. I tillegg er det mulig og anbefalt å laste ned Stolpjaktens App fra App Store eller Play.

Turorientering

Tidligere, ivrige og lojale turorientere vil kunne kunne få godkjent sin deltagelse i Freske 'Vinger som nok et år med Tur-orientering m/ tilhørende merker og plaketter.

Bronsemerke: 50- stolper         Sølvmerke: 75- stolper            Gullmerke: 115- stolper

Gullmerke 5 ganger gir bronseplakett, 10 ganger gir sølvplakett og 15 ganger gir gullplakett. Videre er det plakett for hvert 5. år. 

Kostnad:

Delagelse i Freske 'Vinger er kostnadsfritt !. NB: Deltagere som ønsker å motta Turorienteringsmerker og -plaketter må dekke kostnader knyttet til dette selv.

 

 

Vi vil også i år minne om:

Forbud mot ild i skog og mark fra 15.april til 15.september.

Far varsomt fram i naturen – husk du er gjest der !

ARRANGEMENTETS SAMARBEIDSPARTNERE

lagt til handlevogn