TIPPEMIDLER TIL FORENINGEN!

Gladmelding til Ola Johan Sjøbakken fra norsk tipping. Vi får over 400.000,- i tildeling av årets tippemidler til båtforeningen! Midlene er øremerket som støtte til havneanlegget med utskifting av flytebrygger. Dette kommer veldig godt med i den store investeringen i nytt anlegg, tusen takk!

Se Medlemsinfo for årets vakter

2016 vaktlister lagt ut

Betale Nor-rating?

Har du tenkt å seile kjølbåt i våre ukentlige regattaer i år? For å få tellende resultat må du ha NorRating målebrevet gyldig for denne sesongen. Det koster nå kr. 550,- Har du ikke målt båten og seilene skal du ta kontakt med Georg Jensen som er vår godkjente NorRating måler. Har du problemer med å registrere eller betale allerede målt båt? Se beskrivelse på Regatta siden.

Sommeråpent NRK!

I år kan vi vise oss på NRK i forbindelse med programmet Sommeråpent der Mjøsas hvite svane skal brukes nesten en hel uke i midten av juli med daglige programmer fra hele distriktet.

Dette blir en kjempe-anlednig til å vise fram seilmiljøet på innlandshavet vårt. Det er lagt opp til flere markeringer fra Seilforeningene med regattaer langs Sommeråpent-ruta!

Se terminlister for dagsaktuelle planer. De som er glade i "selfies" har selvfølgelig mange flere muligheter andre tider på døgnet også:) 

Hamar Seilforening

Hamar Seilforening 78 år i 2016

Seilforeningen er en aktiv klubb sentralt beliggende i Hamar med moderne havneanlegg på Tjuvholmen. Havna har utsettingsrampe, truck, mastekran og gjestebrygge.

Parkering er gratis ved bryggene og du kan komme hit etter en kort spasertur fra sentrum der jernbaneområdet utgjør kollektivknutepunktet i Hamar. 

Havna er et populært sted å være sommerstid. Tjuvholmen kro har alle rettigheter og regelmessige konserter. Kroa har toaletter og dusj. Drivstoff og båtutstyr seges fra Marinesenteret. Besøkende med Camping-bil/vogn har sommerplasser og det er anlegg for septiktømming, strøm og ferskvann. Hamar Roklubb ligger her med eget klubbhus og utsettingsbrygge for kajakk og robåter. I samme hus har Seilforeningen lokaler der kurs i jolleseiling foregår.  Det finnes flere benker og griller til fri benyttelse på Tjuvholmen. 

Hamar Seilforenings anlegg gir deg en trygg havn med vakthold slik at båtholdet blir så bekymringsfritt som mulig. Samtidig vil vi at havna skal være et samlingssted for seilinteresserte enten man bare vil kjenne på livet i havna eller komme ut på Mjøsa. For deg som søker spenning har vi regattaseiling hver uke hele sesongen. Har du ikke seil-erfaring eller mangler båt kan du bli med på seilkurs for jolleseilere eller melde deg på som mannskap på regattabanen. Fra 2016 er det også mulig å få innføring i kjølbåt-seiling. Interesserte kan melde seg på for kursing med Killing som foreningen har fått låne til formålet. InterCity er høstens høydepunkt for kjølbåter og en tradisjon med kappestrid mellom Gjøvik og Hamar seilforening. Det gjelder å vinne vandrepokalen. Sesongen avsuttes i oktober med opptak og vinteropplag.

Klubbens uthavn ligger i Bergevika på østsiden av Helgøya. Foreningen leier ut hyttenøkkel til medlemmer. Fantastisk sommersted i trygg god havn med brygge og mulighet for overnatting i hytte på nord-neset. Deler av vika er naturreservat.

Du finner flyfoto over havner langs mjøs-strendene ved å sjekke Nyttige lenker. Mjøsa Båtforbund har en flott oversikt over Gjestehavner  (Desverre tar sidene ikke hensyn til våre båter med mast og kjøl i informasjon om tilgjengelighet).

Tjuvholmen info (klikk for større)

24. Mai starter løftingen av motorbåter, seilbåter avventes til nok vann.

Åpne denne linken så kommer du til Marinesenterets hjemmeside for nærmere informasjon om dato og tid for våre båter med kjøl. ( I fjor startet løfting av seilbåter da lokalhøyden på Mjøsa passerte 4m) og det vil vel si at vi er i gang i nærmeste fremtid. Du kan sjekke lokalhøyen på mjøsa her.

NRK Sommeråpent i juli 2016 med sendinger fra Skibladner.

Fra medlemsmøtet på Tjuvholmen den 12. mai.

Hamar Seilforening avholdt vårens tredje medlemsmøte 12. mai. Denne gangen fikk vi besøk av Magne Klann som har stått for flere bokutgivelser om seiling. Tema denne kvelden var trimming av rigg og seil. Hovedpoenget var at båten egentlig seiler best når den får seile seg selv i egen balanse. Det vil si at vi trimmer så godt vi kan for å unngå å påføre båten uønskede krefter. Vi fikk inngående tips om hvilke justeringer som bør kontrolleres på både rigg og seil og ikke minst hva man ikke bør gjøre. Da det er stor forskjell på båter var det interessant å høre at hovedprinsippene går igjen over alt og at det er små marginer som skiller riktig og feil trimming. F.eks: At det er langt viktigere å seile uten mye krengning enn å presse båten over på siden. At man på slør justerer akterstag-stramming ( eventuelt også lensetakler) kontinuerlig på samme måte som man gjør med skjøter og fall for å tilpasse seilenes form etter vinden. At underliket til storseilet ikke skal slakkes mye (bare noen få cm i svak vind) og heller justere med andre midler som mastebøy, twist, bomutslag etc. At det viktigste hjelpemidlet er å seile på lusene, spesielt i lite vind der forseilets nederste lus er utgangspunktet mens trimming av seilet deretter gjøres oppover mot topplus. At storseilets øverste lus er veldig viktig som referanse på om storseilet trekker maksimalt og at bom og toppspile skal ha samme vinkel etc. Hovedpoenget var hele tiden å la båten seile balansert og trimme bort (eller slippe ut) vindens uønskede side-krefter og unngå turbulens på lésiden av seilene med konsentrert styring.

Et veldig lærerikt møte hvor vi fikk en god del aha opplevelser og et godt siste poeng fra Ingemar Stenmark: Dess mer jeg trener dess mer flaks har jeg.

Sesongstart og sommerstemning på Mjøsa i apil. Det blir lang sesong med båtopplag på sjøen, dessverre forsvinner denne muligheten! neste vinter, les Mjøs-sprøyt.

Sommeren 2016 vil Hamar seilforening tilby kurs i seiling med Killing.  Dette er en norsk kjølbåt som har lange tradisjoner som regattaklasse i norge. Denne båten skal brukes i kursvirksomhet hvis det viser seg at det er tilstrekkelig påmelding fra seilinteresserte. (Også for skippere som vil forberede seg og starte med egen båt.) Se Nyheter hvor det utover våren kommer mer informasjon om planene for båten.

Hamar seilforening ønsker seg flere på regattabanen der vi har ukentlige konkurranser hele sommersesongen. For å få med flere båter og seilere tror vi en introduksjon og litt praktisk øvelse kan være det som skal til for at man vil delta i denne spennede aktiviteten. Derfor tilbyr vi alle som har egen båt eller har tenkt å bli med som mannskap i regattasammenheng kurs sammen med erfarene seilere. 

I 2015 hadde vi bytteregatta for mannskap i noen treningsregattaer, men fordi aktive båter har mål om å komme høyt opp i klubbmesterskapet er det begrenset med grunntrening for interesserte. Vi har erfart at noen båter faller fra og ønsker med dette tilbudet å ta på alvor at det er vanskelig å være motivert når resultatene uteblir.

Vi håper dette blir et fast tilbud fremover men det er blandt annet deg som avgjør om det blir noe av. Så ta kontakt for å sette igang planleggingen for 2016!

Mer om dette ligger nå på Nyheter og Regatta

Bare litt vår-rydding for hyttene i år, ingen stor vår-dugnad. Per Olav med vårbilde fra sjøen 2016.