Syltkokerska och levnadskonstnär

Berit på Rönngården, Lits Böle Berit på Rönngården, Lits Böle Berit på Rönngården, Lits Böle Berit på Rönngården, Lits Böle Berit på Rönngården, Lits Böle Foto Tina Stafrén

Jag heter Berit Henriksson. Jag och min man Per har bott här på gården sedan 1969. Det här är vår plats på jorden. Vi är en stor familj med många barn och barnbarn. Dotter med familj bor nu ochså på gården, de har ett företag inom bygghantverk och jobbar med att restaurera gamla byggnader bl.a. Rönngårdens yngsta hus byggdes av Pers farföräldrar. Jag känner ett ansvar att ta hand om den här platsen och att använda marken till något bra.

Sedan 1997 har jag odlat och förädlat från gårdens råvaror. Mina marker odlas utan kemikalier,och alla råvaror jag använder kommer från Jämtland. Jag har ett eget produktionskök där jag tillverkar sylt, marmelader, chutney, saft, nektar och inläggningar som jag säljer i min gårdsbutik och på andra ställen runt om i landet. Jag använder inga tillsatser, inga konserveringsmedel och använder bara rent pektin eller mitt eget äppelpektin. För mig är det viktigt att det jag gör är så naturligt som möjligt. Många av mina produkter har fått fina utmärkelser i SM i Mathantverk genom åren. Det känns som ett kvitto på att det jag gör är bra.

Se filmen En smak av Jämtland Rönngården där jag berättar mer om min passion.