Vad gäller vid representation?

Vad gäller vid representation?

Hur mycket av momsen i samband med representationsluncher och –middagar kan man göra avdrag för och hur stor del av kostnaden är avdragsgill?

Reglerna för moms kan tyckas vara otydliga och svåra att komma ihåg. Här är ett försök att reda ut vad som gäller och förenkla för dig som företagare. Om det fortfarande känns svårt efter nedanstående förklaring, finns en länk längst ned i texten som du inte kan vara utan.

Om vi bortser från det självklara, att man ska vara registrerad för moms och att representationen ska ha med verksamheten att göra, så gäller följande:

Avdrag för moms kan göras för:

  • Mat och dryck (alkoholfri och alkoholhaltig) upp till 300 kr exkl moms/ person och tillfälle. Hela momsen får dras av.
  • Mat och alkoholfri dryck som överstiger 300 kr exkl moms/ person och tillfälle. Avdragen moms får max vara 36 kr/ person och   tillfälle. Den avdragna momsen får inte överstiga den debiterade momsen på kvittot/ fakturan.
  • Mat och alkoholhaltig dryck upp till 300 kr exkl moms/ person och tillfälle. Avdragen moms får enligt schablon vara max vara 46 kr/ person och tillfälle. Den avdragna momsen får inte överstiga den debiterade momsen på kvittot/ fakturan.

Hur är det då med kostnaden för representationsmåltider – är den avdragsgill i inkomstdeklarationen? Svaret är nej. Alla lunch- och middagskostnader i samband med representation är ej avdragsgilla kostnader, och ska ingå i bolagets beskattningsbara resultat.

Enklare förtäring såsom fika, frukt, alkoholfri dryck är dock en avdragsgill kostnad upp till 60 kronor exkl moms/ person och tillfälle.

Känner du nu att det här varken kan eller vill jag uppta mitt minne med, så finns det hjälp att få. Skatteverket har en fantastisk funktion på sin hemsida, som beräknar avdragbar moms och avdragsgill kostnad vid representation. Här nedan ser du en bild av Skatteverkets verktyg för uträkningen, och verktyget hittar du på Skatteverket.

2023-09-11 16:29