Hej :-)

kul att du har hittat till min sida! Här på sidan kommer jag att skriva lite om livet som heltidsarbetande djurägare och egen företagare, samt livet i skogen. Jag arbetar förnärvarande heltid som förskollärare och har turridningar och ridning för barn, på min lediga tid. Andra hästrelaterade aktiviteter hinns också med.

Läsåret 2017/2018 läste jag en distansutbildning på deltid om hästunderstödd terapi/insatser, på Hästsportens folkhögskola, Strömsholm. Då det är detta jag vill arbeta med. Hästar har en terapeutisk inverkan, både om du bara pysslar med hästen eller sitter på den. Hästunderstödda insatser innebär inte att du ska lära dig rida, utan att du ska må bättre. Att man lär sig rida är ju en positiv bieffekt :-)

Ur skriften "Hästen och folkhälsan"

"Det unika med de aktiviteter som samvaron med hästar erbjuder är den självklara kombinationen av fysisk aktivitet, kognitiva utmaningar, social interaktion, känslomässigt engagemang samt djur och natur. • Hästens miljö och de aktiviteter som ingår kan bland annat beskrivas som meningsskapande, varierade, motiverande, fysiska, engagerande och verkliga. • Samvaron med hästar ger utrymme för många olika känslor och kräver närvaro. • Innehållet går att anpassa till individuella behov men bygger samtidigt på de rutiner som finns för hästarnas välbefinnande samt för både vår och deras säkerhet. Det skapar en miljö som är förutsägbar men ändå innehållsrik. • Nödvändigheten att kommunicera med hästen stimulerar till ett aktivt och engagerat deltagande vilket skapar en god miljö för inlärning. 

Hästens rörelser och ridningens terapeutiska egenskaper är komplexa och berör många aspekter av en persons förmågor. • Då hästen rör sig i gångarten skritt överförs tredimensionella rörelser till ryttaren så att dennes bäcken och bål rör sig likt normal gång. Ryggradens muskler påverkas av hästens rörelser att repetitivt och rytmiskt aktiveras, samtidigt som ryttaren ständigt försätts ur balans. • Nödvändigheten att förhålla sig till hästens rörelser ger en frekvent men lågbelastande styrkeoch balansträning. • De olika övningar som häst och ryttare gör tillsammans ställer även krav på kommunikation, koordination och kroppskännedom hos ryttaren samt erbjuder en outsinlig källa till variation och ökad svårighetsgrad.

Ryttare med funktionsnedsättningar anger hästens inverkan på livskvaliteten som avgörande för att utöva sin fritidsaktivitet. • Ridningen ger identitet som ryttare. • Fokus är på vad man kan åstadkomma och inte på vem man är eller på individens begränsningar. • Ungdomar som har hästar som fritidsintresse får en ökad förmåga att klara utmanande uppgifter och ökar förmågan att tillgodogöra sig socialt stöd jämfört med de som inte håller på med hästar."

  • Våren 2023

    Läs mer…
    2023-05-21 10:11
  • Flytt

    Har hänt en del senaste halvåret! Jag och djuren har flyttat till en liten gård i Årjäng. 

    Läs mer…
    2020-05-17 11:39
  • Snö.....

    Nu har vi kommit in i februari och det har varit några väldigt kalla dagar, men hellre det än snö och regn om vart annat! Då slipper hästarna få isgata i hagen. Har börjat med ridningen för barn igen. Barnen rider de gånger det passar dem. nu har de fått pulsa runt i ganska mycket snö när de ridit - det har ju kommit mer snö under veckan , så hästarna får trampa upp nya gångar varje helg! Ballie är inte så road av det utan tycker passen är slut efter halva tiden och gäller det för ryttaren att vara med :-D 

    Har även haft året första turridning. Den var jobbig, för jag pulsade själv först i snön eftersom alla fyra var nybörjare. Men det gick bra och alla var nöjda efteråt!

    Har även fått Zet tillbaka, men hur snäll han än är att rida, så funkar han inte riktigt i en verksamhet. Han har lite svårt att ha fötterna på marken när man gör i ordning honom, så han är till salu.

    2019-02-06 14:49
  • Summering av sommaren 2018

    Sommaren har varit varm och torr! Hö`t kom in fort. Många turridningar med trevliga turister, några förmiddagsturer och många kvällsturer. 

    Läs mer…
    2018-08-19 08:46