Tävlingshästen - En elitidrottare

FRÅGA

Kan ni inte tillsätta kiseloxid och natriumaskorbat i Minesyl. Det blir så vansinnigt dyrt med alla dessa burkar med olika preparat. Höj priset på Minesyl om det blir mer kostsamt för er. Hälsningar Eva

SVAR

Som vanligt har jag inga korta svar men i Minesyl finns det tillsatt många olika näringsämen så även Kisel och vitamin C. En häst som fodras med bra grovfoder på vintern och bete på sommaren får tillsammans med Minesyl många av de näringsämne den behöver få tillgodosedd.

Visst förstår jag att det kan bli förvillande med alla olika preparat att tillsätta hit och dit, men om vi tittar till oss själva, vi äter bra mat och kosttillskott. Men så överanstränger vi oss, blir förkylda, eller drabbas av skada eller någon annan krämpa. En del tar en värktablett eller andra läkemedel andra tar något naturmedel för att skynda på kroppens läkande förmåga och det gör vi trots att vi äter bra och kosttillskott. Det blir ungefär samma sak när ett djur blir överansträngt eller får en infektion, vi sätter till något extra till djuren för att understödja hälsostatusen.

Om vi har en elitidrottare i familjen, som man väl får anse en häst som tävlar är, då händer det mycket saker i kroppen. Vid hård ansträngning pumpar hjärtat ut ca 500 liter blod/minut, under ett löp passerar omkring 2000 liter luft lungorna, ytan i lungorna kan ta upp syre motsvarande 300 m³. En travhäst i maxfart går 50 km/timmen och tar 2 steg i sekunden och hovens rörelse bromsar från 70 km/timmen till 0 och hela stödjevävnaden skall ta hand om kraften. Vid maximal ansträngning med kraftig tempohöjning (sista 500) erhålls energi genom anaerob spjälkning av glykogen och slutprodukten är mjölksyra. Tävlingshästarna blir efter några starter naturligtvis slitna och får reaktioner i muskler och leder vilket är en kombination av försurning och hård ansträngning.

Upp till 48 timmar efter ett snabbjobb eller en tävling reparerar kroppens system de skador som aktiviteten har orsakat i muskelfibrerna och under vilodagarna efter tävling är proteinet en viktig del i uppbyggnadsfasen. Det är här, i den här fasen, det kan vara extra viktigt att understödja de uppbyggande processerna med några extra tillskott för att påskynda borttransport av t ex mjölksyra, understödja immunsystemet vid de inflammatoriska processer som uppstår.

Många gånger kan några extra tillskott i förebyggande syfte vara väldigt ekonomiskt fördelaktigt om man tänker på att man kanske kan minska eller till och med slippa extra veterinärkostnader.

2023-12-05 12:21
Tillagd i varukorgen