Klassiska skulpturer – en levnadsberättelse

Hans Kolb föddes i mars 1945 i Stuttgart i Tyskland, mitt under amerikanarnas bombregn i slutskedet av andra världskriget. Hans pappa var upptäckresande, geograf samt fotograf i Afrika och mamma var reklamtecknare.

Från 1946 växte Hans upp i Sverige och gick som barn i skolan i Västerås. Från fem års ålder var Hans huvudsakliga leksak modellera i flerfärgade stänger. Vid tio års ålder fick han erbjudande om att ställa ut ett helt indianläger i skyltfönstret till Zetterlunds leksaksaffär vid Stora torget i Västerås. Ersättningen bestod av mer modellera. Hans var överlycklig!

Som sextonåring upptäckte Hans keramikleran på en sommarkurs i Umeå (Carl Malmsten), där Bertil Vallien var lärare. Det skulle ordnas förtur till Konstfack, men det stannade vid Nyckelviksskolan på Lidingö.

Alltnog.  Hans återvände till Västerås och Västerås högre allmänna läroverk, Latinlinjen och gick ut med stort A i Teckning. Därefter var tanken att börja på Konstfack. Dock kom juridiken vid Stockholms universitet emellan. Dessa studier samt domstolspraktik vid Lunds tingsrätt varade i nästan tio år.

Ett litet avbrott i studierna inträffade 1970, då Hans undervisade amerikanska highscool-ungdomar i tyska (ACS) i Beirut samt gav teckningslektioner i en liten fransk skola uppe i bergen. Åter i Stockholm kom Hans att tjänstgöra som åklagare vid olika domstolar i 35 år.

Under hela sin karriär har Hans underhållit sin gamla kärlek till keramiken på hobbynivå. Men från och med 2011 har Hans, som entusiastisk autodidakt med all tid i världen, påbörjat sitt nya liv som skulptör i Stocksund, Stockholms skärgård och Frankrike, varemellan han delar sin tid. Bara under 2011 har ett femtiotal skulpturer lämnat Hans ugnar och detta är bara början….

 

 

 

Hans Kolb