100% grön mark!

100% grön mark!

Fram tills att frosten kommer på sitt första besök växer och frodas växtligheten på all vår areal. Vi har som målsättning att varje höst ha grönt på 100% av fälten. I år har vi verkligen lyckats!

Vetet växer som förväntat sedan sådd i mitten av september. Sorten Ahoi är en av de tidigast skördemognande. Anledningen till att vi väljer denna sort är att vi vill kunna så mellangröda så tidigt som möjligt för att maximera nyttan av denna genom växtföljden. Varje dag tidigare sådd är guld värd!

Hälften av rapsen såddes redan under första veckan i augusti, och är nu ståtligt kraftig! merparten av årets rapsareal har dessutom såtts med en kompanjongröda till rapsen. antingen alexandrinklöver eller bovete har blandats med rapsfröet inför sådd. Hela hösten växer dessa arter tillsammans, men när frosten kommer packar klöver och bovete ihop och tackar för sig. Till våren finns bara rapsen kvar, men kan förhoppningsvis ta tillvara en hel del av den näring kompanjongrödan samlat på sig. Naturlig näringshushållning kan man säga.

Mellangrödorna såddes mycket tidigt i år och är därför väldigt frodiga och fina såhär i mitten av oktober. Förhoppningsvis kan de växa flera veckor till innan vi får allt för mycket frost. På flera av dessa fält kan vi reducera näringstillförseln av kväve i vårens spannmål med mellan 20 och 50 kgN per hektar. Vi ser också fram emot fin struktur, god upptorkning, ökad infiltrationskapacitet, ökad biologisk mångfald och förbättrad jordhälsa för flera år framöver.

2023-10-19 10:18