Tassbandage

Att lägga tassbandage kan vem som helst klara av, bara patienten är stilla... Viktigt att tänka på är att lägga vadd eller bomull mellan tårna. Ordentligt med polstermaterial innan själva omslagsbandaget (här är det bra att använda någon produkt som är lätt att arbeta med och som häftar mot sig själv, tex Vet Flex) appliceras är också viktigt så att bandaget inte trycker eller sitter för hårt på tassen. Tassbandage läggs vid olika skador och operationer, tex klokapselbrott, i tassen.

Avmaskning

Vi rekommenderar avmaskning då man ser tecken på mask hos sitt husdjur eller att det finns synliga maskar i avföring eller att djuret har kräkts upp mask. Vill man vara noga så kan man lämna in ett avföringsprov (ca en matsked från tre olika tillfällen) på kliniken eller köpa ett Kolla masken-kit på Apoteket.

Kissar din katt inne?

Varför kissar katten inne?

Det finns många orsaker som kan förklara varför din katt väljer att inte kissa i kattlådan, ofta är dessa inte helt lätta att finna utan man får pröva sig fram och rannsaka sig själv, då problemet och dess lösningar mestadels går att finna hos ägaren.

·

Katten har urinvägsinfektion

Katter med urinvägsinfektion kissar ofta och lite, många gånger på andra platser än i kattlådan.

·

Kattlådan töms för sällan


Katter är renliga djur och går inte på lådan om den inte töms flera gånger/dag.

·

Kattlådan är för ren

Katter gillar inte citrondoft och om man då använder sig av medel som doftar citron när man gör rent kattlådan är det inte ovanligt att katten väljer att inte använda sin toalett utan gör sina behov på annan plats.

·

Kattlådan står på "fel" plats


Katter vill inte göra sina behov för nära sin matplats och sovplats.

·

Fel kattsand


Vissa katter vill inte gå på lådan om den innehåller "fel" kattsand.

·

Dominanta katter i hushållet

Dominanta katter kan hindra andra katter från att använda kattlådan, och då kissar katten någon annanstans.

·

För många katter i hushållet

Om katten inte kan gå på lådan för att den är upptagen av en annan katt, finns risken att den inte väntar på sin tur utan går och kissar någon annanstans.

·

Förändringar hemma

Katter är oerhört känsliga djur och kan reagera på förändringar i det vardagliga livet. Stress, så som bråk med annat djur i familjen eller om katten av någon anledning får mindre uppmärksamhet än den brukar få, kan påverka katten negativt. En ny familjemedlem, en familjemedlem som försvunnit, ommöblering i hemmet, en ny grannkatt eller löpande katter i området är också saker som kan få katten att "protestera" genom att kissa på fel ställe.

·

Revirkissande

Katter, i första hand okastrerade katter, är måna om att kissa in revir – ibland även inomhus.

 

 

 

 

Åtgärder

Det första som bör göras är att uppsöka veterinär för att utesluta eventuella sjukdomstillstånd, som till exempel urinvägsinfektion, urinsten, diabetes eller njursvikt.

·

Kastrera din katt. Okastrerade katter kan ha en tendens att markera revir (med urin), även inomhus.

·

Om du kommer på katten när den kissar på fel ställe, upplys katten om att detta inte är önskvärt.

·

Rengör platsen där katten kissat med rengöringsmedel som luktar citron då katter inte gillar citrondoft. Viktigt att det inte är klorin eller innehåller ammoniak då dessa lukter kan locka katterna till att kissa på samma ställe igen!

·

Rengör kattlådan med klorin eller ett rengöringsmedel som innehåller ammoniak då katter dras till de lukterna. Viktigt att det inte luktar citron då katter i regel avskyr detta!

·

Se till att ha en kattlåda per katt, i vissa fall även en extra. Ha inte dessa placerade i närheten av kattens mat- eller sovplats. Vissa katter vill ha en låda att kissa i och en annan att bajsa i.

·

Byt sand i kattlådan. Olika katter gillar och ogillar olika sorters sand.

·

Byt plats på kattlådan. Pröva att ställa den där katten kissat utanför

·

Pröva att flytta matskålen till platsen (eller hälla ut lite torrfoder på platsen) där den tidigare kissat. Katter gillar inte att göra sina behov där de äter.

·

Begränsa kattens utrymme genom att stänga in katten i ett rum. Där får den bo i ett par dagar, med kattlådan, mat- och sovplats nära varandra. Katten måste då kissa i lådan då den inte vill kissa vid matskålarna eller vid sin sovplats. Efter ett par dagar utökar man utrymmet till ett större rum, sedan ett par rum och slutligen hela huset. Man kan även förhindra katten att nå det rum den kissar i eller ta bort saken den kissar på, exempelvis mattan.

·

Byt foder till Royal Canins foder "Calm" (finns att köpa hos din veterinär), som hjälper till att reducera stress och oro hos katten. Stress och otrygghet är en av de vanligaste orsakerna till att katter kissar inne.

·

Behandla katten med Zylkéne (finns receptfritt hos din veterinär), ett fodertillskott med som verkar lugnande och hjälper till att reducera stress och oro hos din katt.

·

Använd Feliway (finns som spray och elektrisk doftavgivare), en feromonlösning som verkar lugnande och minskar stress genom att efterlikna kattens ansiktsferomoner. Katten använder sina ansiktsferomoner för att markera revir genom att gnida sig mot möbler och dylikt.

 

 

Kräkning och/eller diarré

Det finns många orsaker till kräkningar hos hund och katt. Akuta kräkningar orsakas oftast av infektion/inflammation i mag-/tarmkanalen.

Kontakta veterinär omedelbart om Ditt djur är allmänpåverkat, får feber, får blod i kräkningarna eller i diarrén och om Ditt djur får tilltagande kräkningar eller diarré.

Normal temperatur för hund och katt är 38-39 C.

En viktig del i behandlingen av kräkningar och diarré är kosten. Det är viktigt att ge Ditt djur skonsam kost med lite fett och lättsmälta kolhydrater och proteiner.

Vi rekommenderar att Ni köper ett medicinskt foder, för mag-/tarmstörningar, hos oss. Exempel på sådana foder är Eukanubas Intestinal eller Royal Canins Intestinal.

Om Ni vill göra eget foder hemma rekommenderar vi överkokt vitt ris och kokt torsk.

Ge Ditt djur foder enligt följande instruktioner:

Dag 1 och 2:

Ge Ditt djur flera små mål mat. Ge fodret cirka 6 gånger/dygn och ge måltiderna med 2 timmars mellanrum. Till en stor hund en matsked foder/måltid och till en liten hund eller katt en tesked/måltid.

Dag 3:

Om Ditt djur inte får återfall av kräkningarna ska Ni öka mängden foder, men fortsätta ge fodret uppdelat på flera små måltider. Till en stor hund ökar Ni så att den får cirka två matskedar foder/måltid och till en liten hund eller katt ökar Ni till två teskedar foder/måltid.

Dag 4 och framöver:

Om Ditt djur inte har återfall av kräkningar skall ni långsamt öka mängden foder till dess att hunden eller katten äter 100 % av sitt dygnsbehov (se instruktion på foderförpackningen).

När Ditt djur har varit helt fri från kräkningar eller diarré i en vecka, kan Ni därefter sätta över hunden eller katten på dess vanliga foder. Övergången skall ske successivt och skall ta minst en vecka. Vid långvarig kräkning eller diarré bör man fortsätta med specialfodret en längre tid.

Vid diarré rekommenderar vi även att Ni behandlar Ert djur med Canikur Pro, enligt instruktion på förpackningen. Ge ett av detta preparat i ca 5 dagar.

Om Ditt djur är uttorkat rekommenderar vi att Ni ger hunden Royal Canins Rehydration Support. Detta innehåller elektrolyter och hjälper till att återställa en eventuell elekrolytrubbning och störning i vätskebalansen.

Eliminationsdiet

Vid misstänkt foderallergi kan man sätta hunden/katten på en eliminationsdiet för att reda ut vilket ämne hunden/katten är allergisk emot.

Efter veterinärbesöket sätts ett noga utvalt foder in. Här kan man välja ett foder med hydrolyserade proteiner (exempelvis Royal Canin Anallergenic) eller ett med endast ett fåtal protein- och kolhydratkällor som sällan används som ingredienser i annat foder (exempelvis Royal Canin Sensitivity Control och Eukanuba FP).

Detta foder ska hunden/katten äta i 8-10 veckor.

Efter dessa veckor börjar man med att provocera fram en reaktion genom att tillsätta olika födoämnen under drygt en vecka i taget, och samtidigt noga se över hur hunden mår och reagerar. Detta ska ske efter ordination från veterinär och tillsammans kommer ni överens om hur ni ska gå tillväga.

Under en eliminationsdiet är det mycket viktigt att hunden/katten endast äter fodret och ingenting annat. Får djuret i sig något annat; godis, tuggben, rester eller till och med om djuret slickar i en annan hund/katts matskål, måste dieten börja om från början.

Kontakta veterinär om ditt djur lider av klåda, återkommande mag-/tarmproblem, återkommande öronproblem eller om djuret har andra problem som gör att du misstänker allergi.

Länkar med bra information

https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/hund/kop-av-hund/