2010

KAINOS SÅNG
Årets första premiär blev den fina pjäsen Kainos sång av Urban Lindh. I Tornedalsteaterns uppsättning blev den verkligt tvåsspråkig och till premiären kom verklighetens Kaino, idag 75 år, på besök. Uppsättningen turnerade i alla skolorna i Tornedalen samt gästspelade också i Luleå.

Barnteater i Pajala
Ett projekt tillsammans med kulturskolan i Pajala. En saga berättades under några föreställningar på Folkets Hus

105 kurvor
Höstens stora satsning blev Mikael Niemis pjäs om Hasse Perssons liv. Hasse som gick under benämningen Pajala-Hasse och som också han kom till premiären. Föreställningen blev varm och humoristisk och lockade stor publik både i Pajala och på turné. 

 

Återvinningen
I Haparanda har ett härligt gäng av seniorer bildats och spelar tvåspråkig teater så det sjunger om det. I vårens revy skildrar man med humorns hjälp situationen för pensionärerna. De gör uppror!

Peter Pan
Ros-Mari Barmosses arbete på kulturskolan i Haparanda fortsatte och årets föreställning blev en musikal - Peter Pan. Väldigt positiva reaktioner från alla.

Schottis i A-dur för det enkla livet
Vid en manuspristävling för några år sedan vann Marita Mattsson Barsk med denna pjäs. En krävande uppgift för Polcirkellandteatern som vi samarbetade med och pjäsen fick sitt uruppförande i maj. Tyvärr gick det av olika anledningar inte att få till så många speltillfällen.

 

Dreams
Ett samarbete med Knapsu Music på sommaren ute i Erkheikki. En sinnlig föreställning med tankar, poesi, musik och mat av Jenny Abdelkader, Erling Fredriksson, Björn Ylipää och Lena Ylipää Abrahamsson.

Emmä Met Maksa
Denna succé från 2009 spelades istället för trettonrevy, i samarbete med Logen.

 

Improvisation
I mars arrangerades en mycket lyckad utbildning i improvisation med ledning av Stockholms improvisationsteater.

 

Junkyard sunset
Konstnären Sofia Waara satte igång ett arbete med ungdomar som ledde till en mycket intressant konstutställning på sommaren.  
Se video

 

ARIN - ny dramatik på Nordkalotten
I samarbete med Beaivass i Kautokeino, Åarjelsaemie Teatere i Mo i Rana och Giron Sami Teahter i Kiruna har teatern genomfört en manusutbildning. Tre tornedalska författare fanns med bland deltagarna. Åtta utomordentliga pjäser blev resultatet.

 

Ogräs i rabatten
Tillsammans med Svenska kyrkan och Kulturskolan i Pajala genomfördes denna musikal. den fick också åka på turné.

Adventskalender
Pensionärerna i Haparanda igen. Framförde bejublad adverntskalender varje vecka i stadens centrum. Spelade även för skolan.

 

 Vad drömde du om?
En mycket omtyckt monolog om tre generationer kvinnor, den äldsta insjuknande i demens. En pjäs för anhöriga och personal inom åldringsvården. Premiären ägde rum 2008 och Gun Olofsson fortsatte att turnera med pjäsen 2010, nu över hela Sverige.

Helppaa
En musikalisk kabaret om mäns otur, med Jan Johansson och Rolf Digervall. Texter av Mikael Niemi med flera. Även denna föreställning hade premiär 2008, men spelades också under 2010. 

Röstkurs med Cecilia De Rico
En workshop om röst och kropp på en mycket avancerad nivå inledde höstsäsongen. Skådespelerskan och pedagogen Cecilia DeRico, bördig från Sverige med svensk scenskola men nu verksam i Los Angeles, gav rejält fördjupade kunskaper till Tornedalsteaterns proffs och amatörer.

Hirvikärpänen
Karungi Teater som satsar mycket ambitiöst fick en storsuccé under hösten - Hirvikärpänen. En kväll kom så många att man frågade publiken som inte fick plats om den kunde vänta till efter föreställningen så skulle man spela en gång till. Och publiken satt kvar och drack kaffe tills det blev dags för föreställning två.

Övriga samarbeten och gästspel
Inte minst sommaren var rik på samarbeten, den finska gruppen Vilpertti-teatteri gästspelade under marknaden, en finsk-fransk dansgrupp uppträdde med en performance ("Streams") i svenska Kolari - en verkligt sällsam upplevelse, där smal europeisk kultur mötte meänkielibefolkningen.
En annan produktion som vi var stolta att förmedla var Hasse Alatalos Nurmen Lintu, en mycket vacker och poetisk föreställning. Som vanligt hade vi också goda relationer med Meänfestivaali och European Festival of the Night.