2008

Pyyntiriita Redan till trettonhelgen hade vi första premiären. Och det kom mycket folk till föreställningen om älgjakt.

Laestadiusuupperan I Kengis Bruk, Pajala genomfördes för andra året en sommarteaterföreställning om Lars Levi Laestadius i samarbete med Samiska Teatern och Meänmaan Teatteri. Även denna sommar var publiktillströmningen god.

Vad drömde du om? En mycket omtyckt monolog om tre generationer kvinnor, den äldsta insjuknande i demens. En pjäs för anhöriga och personal inom åldringsvården. Gun Olofsson och Rolf Digervall framförde på turné i Norrbotten. Spelas också 2009.

Helppaa En musikalisk kabaret om mäns otur, med Jan Johansson, Rolf Digervall och Fredrik Isaksson. Texter av Mikael Niemi med flera. Kommer att spelas också 2009.

Katola-kusinerna på taket Helen Kero kom in med en pjäs beserad på sin uppväxt i Ohtanajärvi och det blev en föreställning om att vara vänner - skådespelarna arbetade också vidare med barnen i samband med föreställningen.

Midvintersaga Ännu ett år genomförde eleverna i Karungi en föreställning i den fina snöteatern som sätts upp vid skolan.

Trasdockan Ros-Mari Barmosses arbete på kulturskolan i Haparanda ledde till en föreställning med motiv från lokala förhållanden vid andra världskriget, en gripande föreställning som blev väldigt uppskattad.

Över Älven - Väylän Yli En pjäs av Mirjam Kälkäjä spelad med stor framgång av Karungi Teatern. En stark pjäs om hur kriget påverkade människorna på båda sidor av Torne Älv.

Skogsgardisterna Årskurs åtta i Pajala Centralskola gjorde en stilsäker och intressant film om de dramatiska händelserna omkring de finska desertörerna som fick fristad hos några människor på svenska sidan av gränsen ovanför Pajala. Mervi Jaako från Tornedalsteatern hjälpte till med manus och regi.

Missikalen Kissat En pjäs av Agneta Elers Jarlemann med rim av Lennart Hellsing och musik av Gunnar Edander från 2007 spelades på turné under våren i Kiruna kommun.

Vi gräver guld i Sahavaara Teaterns arbete med funktionshindrade i Pajala fortsatte och i år var det förväntningarna på kommande gruva som belystes.

Berättarkvällar I samarbete med Meän Raatio genomförde teatern berättarkvällar runt om i Tornedalen. Stor uppslutning blev det och många intressanta berättelser på meänkieli kunde dokumenteras för framtiden

Tisdag på Tote Några tisdagskvällar vår och höst bjuder Tote in till skiftande program. Bland annat kom Bo Linberg med söner samt Torvald Pääjärvi med olika musicerande program.

Sydafrikasamarbete Ett samarbetsprojekt kring berättelser från muntliga traditioner arbetar teatern med. En delegation från teatern besökte Johannesburg och representanter från den Sydafrikanska partnern kom till Tärendö på en konferens i september.

Dramix på Seskarö På Seskarö finns en livaktig förening som spelar olika sorters föreställningar. Sommaren 2008 gav de "I´m gonna marry Vinnie Vincent"

2009

Huomena
 Vid trettonhelgen hade vi tänkt ha första premiären. Men oturligt nog fick vi en skada i ensemblen. En månad senare kom premiären, och delar av föreställningen kom att framföras vid några konferenser, bl a i samarbete med STR-T.

Vinterteater i Pajala
Ett projekt tillsammans med kulturskolan i Pajala. Vid Norrskensfestivalen i Pajala framförde Smedskolans barn en teater framför en fullsatt läktare gjord av snö.

Vishetens Vindar
Under åren 2007 till 2009 bedrev Tornedalsteatern ett samarbete med Sydafrika med stöd av Kulturrådet och SIDA. Inom projektet gjordes bland annat en föreställning baserad på berättelser från Norden och från Sydafrika. De vävdes in i en nyskriven pjäs, som spelades för barnen i skolorna samt på en liten turné på mindre platser i Tornedalen. Under hösten spelades föreställningen i Johannesburg och Soweto, se länk nedan.

Trollkarlen från Oz
Ros-Mari Barmosses arbete på kulturskolan i Haparanda fortsatte och årets föreställning blev en musikal - Trollkarlen från Oz. Väldigt positiva reaktioner från alla.

Krigsoperan/Sotaooppera
Den tredje delen i Bengt Pohjanens och Kaj Chydenius stora musikberättelse om Tornedalen blev till en jättestor sommarteater i HaparandaTornio. 12 000 besökare kom för att se föreställningen som påminde om delningen av Tornedalen i samband med kriget mot Ryssland 1809.

Emmä Met Maksa
I Pajala fick vi hjälp av länsregissören i Norrbotten, Catherine Parment att sätta upp en tvåspråkig Vi betalar inte, vi betalar inte! Det blev en föreställning med utomordentligt skådespeleri, en härlig ensemble, högt tempo och angelägen text.

Vad drömde du om?
En mycket omtyckt monolog om tre generationer kvinnor, den äldsta insjuknande i demens. En pjäs för anhöriga och personal inom åldringsvården. Premiären ägde rum 2008 och Gun Olofsson fortsatte att turnera med pjäsen 2009, nu över hela Sverige.

Helppaa
En musikalisk kabaret om mäns otur, med Jan Johansson och Rolf Digervall. Texter av Mikael Niemi med flera. Även denna föreställning hade premiär 2008, men under 2009 kom den också att spelas på meänkieli. Den spelades också in för Meän Raatio och sändes strax före jul.

Funkisarna i Pajala
Teaterns arbete med funktionshindrade i Pajala fortsatte och i år var det en del m Pippi Långstrump som berättades.

ARIN - ny dramatik på Nordkalotten
I samarbete med Beaivass i Kautokeino, Åarjelsaemie Teatere i Mo i Rana och Giron Sami Teahter i Kiruna har teatern en manusutbildning. Tre tornedalska författare finns med bland de åtta som får gå kursen.

Pensionärsteater i Haparanda
Fler och fler pensionärer börjar spela teater i Haparanda under Ros-Marie Barmosses ledning.

Tisdag på Tote
Några tisdagskvällar vår och höst bjuder Tote in till skiftande program. 

Sydafrikagästspel
Ett samarbetsprojekt kring berättelser från muntliga traditioner har teatern arbetat med, se ovan. Klicka på bilden så kommer en film om resan.