2006

Tornedalsteaterns 20-årsjubileum i Kiruna 28-29 januari 

Tornedalsteatern firade 20-årsjubileum på Malmfältens Folkhögskola i Kiruna.Den 26 januari 1986 i Kiruna Folkets Hus B- sal hölls föreningens första årsmöte.

Hjälp! jag blöder En monologteater för barn från 10 år och uppåt  Manus: Cecilia Torudd Manusbearbetning: Mervi Jaako och Ulf Fembro Regi: Ulf Fembro  Premiär: Lördag 25 februari 2006 Föreställningen var på turné under våren och spelades totalt 34 gånger inför 994 skolelever.

Tie Manus: Jim Cartwright Manusbearbetning: Ulf Fembro, Markus Forsberg och Emil Kieri Regi: Emil Kieri Premiär: Torsdag 16 mars 2006

  Föreställningen spelades 16-17 och 18 mars 2006, på Hotel Bykrogen i Pajala. Antalet medverkande i föreställningen var 20 st. varav 12 var under 25 år.

Kotirannan väki / Hemsöborna Tornedalsteatern har under perioden februari – juli 2006 producerat föreställningen Kotirannan väki/Hemsöborna av August Strindberg med dramatisering av Leif Stinnerbom och i översättning av Bengt Pohjanen. Tidigare har Tornedalsteatern enbart spelat nyskrivna pjäser så det här var första gången teatern spelade en klassiker i översättning. Föreställningen var tvåspråkig med svenska och meänkieli. Ensemblen i Kotirannan Väki bestod av amatörskådespelare från Pajala och Övertorneå men var också förstärkt med professionella krafter. Detta med stöd av och i samarbete med de båda professionella teatrarna i Norrbotten, Samiska Teatern och Norrbottensteatern. Huvudrollen som Carlsson spelades av Jesper Åvall, scenskoleutbildad i Malmö, som senast spelade Jean i Samiska Teaterns version av Fröken Julie. Ingemar Raukola, tornedaling med professionell utbildning på teaterhögskolor i Luleå, Tammerfors och Helsingfors spelade Gusten, sonen i huset. Madame Flod spelades av Ann-Sofie Törmä, rutinerad teateramatör från Pajala. Föreställningen blev en stor framgång, ca 2000 personer såg de 9 föreställningarna, 28-29 juni, 2-3, 6-7 juli i Pajala 11-12 juli i Övertorneå och 14 juli i Vittangi. Det totala antalet medverkande i projektet var 37 st. varav 4 st. barn/ungdomar mellan 11 och 14 år. Dramatisering: Leif Stinnerbom Översättning: Bengt Pohjanen Regi och bearbetning: Ulf Fembro Regiassistent: Mervi Jaako Koreografi: Rita Bergkvist Musik: Anders Aasa Sångtexter: Bertil Isaksson, Kerstin Tuomas Larsson, Ulf Fembro, Mervi Jaako Musiker: Anders Aasa, Andreas Gode, Sture Kuusisalo  Kostym och rekvisita: Mary Calla, Mervi Jaako, Maina Leknes Dekormålning: Hugo Rantatalo, Maina Leknes Tillverkning:  Mary Calla, Lars-Erik Rantatalo, Mervi Jaako, Birger Skarpsvärd, Ann Sofie Palo, Maina Leknes Administration: Barbro Nygård Scenografi: Mary Calla, Lars-Erik Rantatalo, Mervi Jaako Affisch och webbsida: Kjell Kangas Producent: Leif Niemi

Radioteater Manus: Hugo Rantatalo Regi: Ulf Fembro Teknik: Hasse Oja Musik: Anders Aasa och Jan Johansson Premiär i Päivän Tiima, SR Norrbotten måndag 3 juli 2006

Meänkieli på Dramaten Pjäsen blev 2006 utvald som en av fyra från hela landet som intressant nyskriven drama. Föreställningen spelades på Tornrummet på Dramaten den 30-31 augusti, 1-2 september och sänds i SVT i januari 2007. Motivering: Mona Mörtlunds pjäs på Tornedalsteatern visar hur angelägen teater kan vara på ett lokalt plan.

2007

Lydias längtan Under våren 2007 spelades Mona Mörtlunds andra pjäs för Tornedalsteatern. En poetisk, koreografisk och musikalisk föreställning som framfördes 10 gånger på turné i Tornedalen. Premiären ägde rum 3 mars i Neistenkangas.

Mikäs tooli on? En meänkieli version av Nasse hittar en stol genomförd av årskurs åtta eleverna i Pajala. 

Solstrålarna Rosmari Barmosses arbete på särskolan i Haparanda ledde också detta år till en föreställning som blev mycket uppskattad.

Men att nog finns det en framtid En pjäs av Elisabet Palo, med roller för kvinnor i alla åldrar genomfördes av Karungi amatörteaterförening, även på en liten turné.

Lilla Skräckaffären Årets ungdomsmusikal blev denna gången en färdig musikal som krävde ordentliga musikaliska färdigheter. I samarbete med Kulturskolan i Pajala presenterades en version av Den Lilla Skräckaffären.

Laestadiusuupperan I Kengis Bruk, Pajala genomfördes en stor sommarteaterföreställning om Lars Levi Laestadius i samarbete med Samiska Teatern och Meänmaan Teatteri. Biljetterna till de arton föreställningarna tog snabbt slut och recensioner och publikreaktioner var mycket bra.

Föräldrar sökes Årskurs sex i Pajala Centralskola hade trubbel med relationerna i klassen. Ett teaterprojekt hjälpte till att göra något åt situationen. En finsk berättelse översattes till svenska.

Missikalen Kissat En pjäs av Agneta Elers Jarlemann med rim av Lennart Hellsing och musik av Gunnar Edander blev årets sista föreställning. Den spelades för barn i åldrarna 4-10 år runt om i Tornedalen och premiären ägde rum vid Night Festival i Korpilombolo under närvaro av Lennart Hellsing och Gunnar Edander.

En kväll i Shanghai För första gången arbetade teatern med teater för funktionshindrade i Pajala och på sommaren ägde föreställningen En kväll i Shanghai rum.

Regnblommorna är vackra i år Mona Mörtlunds pjäs Regnblommorna är vackra i år/Vale tappaa sielun framfördes i slutet av augusti i Sveriges Television. Många var de som kunde se teater på meänkieli i rikstelevisionen.

Bedas stickcafé/Tisdag på Tote Två speciella aktiviteter startades för dem som ville träffas och diskutera diverse aktuella frågor.

Liet Laulut Teatern medverkade i ett musikprojekt där en av aktiviteterna var en melodifestival för minoritetsspråk.

Manustävling avgjord Efter att juryn läst de mer än tjugo inskickade förslagen enades den ganska lätt om att "Schottis i A-dur" skulle bli det vinnande bidraget.

Ministern på besök Jämställdhetsminsitern Nyamko Sabuni besökte Pajala under hösten och Tornedalsteatern fick berätta om sin verksamhet.

Flyplatsinvigningen När Pajala flyplats invigdes efter sin förlängda landningsbana så medverkade teatern till att göra det hela festligt.